Malin Karim. Foto: Hannah Hedin

Malin Karim: ”Det är många saker som kvinnor döms mycket hårdare för”

mamas bloggare Malin Karim romandebuterar passande nog på kvinnodagen den 8 mars. Hon berättar den feministiska historien om journalisten Hermine, som fått nog av sitt ”perfekta liv” och lämnar man och barn för att ge sig ut på en frigörelseresa. 

– Jag ville att hon skulle göra allt som vi kvinnor kanske skulle göra om vi inte vore så himla väluppfostrade. Och sen lite till...

Thérèse Bilby

Hej Malin! Din roman ”Jag är Gud” släpps på självaste kvinnodagen. Varför just den 8 mars?
– Ja, den handlar om en kvinna som resonerar kring sin egen kvinnlighet och feminism och är ett slags uppvaknande. Därför kändes det som en bra dag tycker jag.

På tal om 8 mars, vad betyder den dagen för dig?
– Det är egentligen synd att dagen ska behöva finnas. Men många kvinnor har fört en lång kamp för våra rättigheter och därför är det fint att den här dagen få hylla dem.

Trebarnsmamman Malin Karim, som bloggar på mama om humor, föräldraskap och hälsa, hörs även i podden ”KarimKvarten” tillsammans med sin man, skådespelaren Alexander Karim. Tillsammans med maken har Malin även skrivit två barnböcker. Men nu debuterar hon alltså på egen hand, med en roman som förläggaren beskriver som ett humoristiskt och feministiskt stridsrop. Som om Bridget Jones hade en skoningslös och rapptungad styvsyster som går in i väggen.

– Ja, det är en berättelse om en kvinna som får nog och som bara vill få vara människa på sina egna villkor. Hon gör en frigörelseresa där hon begår de sju dödssynderna, menar Malin Karim. 

Får nog av sitt perfekta liv och lämnar allt

Huvudpersonen i ”Jag är Gud” är journalisten Hermine, som helt enkelt fått nog av sitt perfekta liv. Hennes vackra hem, hennes man, de två barnen, hennes stilrena garderob och det trendiga jobbet, ja allt står henne upp i halsen. Så hon bestämmer sig för att lämna allt – och begå alla de sju dödssynderna, utan en enda tanke på konsekvenserna. 

– Även om dödssynderna är gamla och ålderdomliga så är det så att vi kvinnor och män döms för dem på på olika sätt. Män kan ligga, män kan frossa i mat och äta så mycket de vill, medan kvinnor får höra ”Lilla gumman, ska du verkligen äta allt det där?”. Och man ska inte ligga med många för då är man en slampa. Ja, det finns så många saker som kvinnor döms mycket hårdare för!

Malin och Alexander Karim med barnen. Foto: Privat

”Viktigt att alla ska få prata om feminism”

Vilken feministisk fråga är viktigast tycker du?
– Ja, alla de självklara sakerna som lika lön för lika arbete så klart. Men det jag tänkt mycket på är att det är svårt för kvinnor att bli hörda och tagna på allvar, när det kommer till mäns våld mot kvinnor. Jag tycker också att det är viktigt att alla ska få prata om feminism och att alla sorters feminister behövs. Det är lite det min bok handlar om. Hermine vet inte allting, absolut inte, men det finns ilska och en önskan om en förändring.

Din man Alexander har ett jobb som innebär att han ofta är borta längre perioder. Hur tänker ni kring jämställdheten i ert hem?
– Det här är någonting som vi ha pratat jättejättemycket om. När han väl är hemma tar han jättemycket ansvar. Då hämtar han och lämnar, och han handlar, han fixar och grejar och går ut med hunden. När vi har det vanliga livet och han är hemma, då är det väldigt jämställt. När vi träffades och blev tillsammans så stöttade jag honom helhjärtat i hans arbete och hans dröm att göra det som han gör. Jag vet också att han stöttar mig precis lika helhjärtat i min dröm, som jag nu håller på och förverkligar. 

Foto: Hannah Hedin

Malin Karim: ”Jag hoppas den kanske kan göra lite skillnad”

Det är en utmaning att leva jämställt på de flesta plan. Finns det förbättringspotential inom något område hemma hos er?
– Jag känner att vi är ganska duktiga. Det är klart att vi grälar om saker, men jag tycker att så länge man är lyhörd och lyssnar på varandra och har ett levande samtal kring det så är det bra. Alexander är otroligt stöttande. Han skulle tacka nej till allting och sitta hemma om det var så att jag skulle behöva det.

Hur hoppas du att boken tas emot? Kommer den göra skillnad?
– Jag hoppas den tas emot med kärlek. Och ja, det är klart att man vill att den ska göra skillnad, men det känns som ett väldigt stort, allvarligt ord. Jag hoppas att den kanske kan göra lite skillnad i någons vardag – om det bara är så att de får sig ett gott skratt.

Malin Karim

Ålder: 45.

Familj: Gift med Alexander Karim, barnen Alba, Elias och Louie.

Bor: På Kungsholmen i Stockholm.

Gör: Författare, bloggare och poddare.

Här hittar du Malin Karims blogg.