Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Malin Eklund bor i Los Angeles med maken Sigge samt barnen Viggo, Truls och Belle (bilden).Malin Eklund bor i Los Angeles med maken Sigge samt barnen Viggo, Truls och Belle (bilden).Malin Eklund bor i Los Angeles med maken Sigge samt barnen Viggo, Truls och Belle (bilden).
Malin Eklund bor i Los Angeles med maken Sigge samt barnen Viggo, Truls och Belle (bilden). Foto: Privat, Unsplash

Malin Eklund om corona-krisen i LA: ”Mina barn klagar på för mycket skärmtid!”

Hur påverkar corona svenska mammor ute i världen? mama har pratat med flera kändismammor om hur vardagen förändrats där de bor. ”Vi bedriver en daglig onlineskola från vårt hem,” säger Malin Eklund i Los Angeles.

PR-kvinnan Malin Eklund bor i Los Angeles med maken Sigge Eklund och deras tre barn.

Malin Eklund

Ålder: 40.

Familj: Gift med författaren och poddaren Sigge Eklund som hon har de tre barnen Viggo, 17, Truls, 15, och Belle, 9, med. 

Bor: I Beverly Hills, Los Angeles, USA. 

Gör: Frilansar inom kommunikation och PR samt driver podcasten  ”Keeping up med Jennie och Malin” med Jennie Hammar.

Vad är den största skillnaden i din mammavardag till följd av corona?
– Då pandemin bröt ut i USA stängdes hela samhället ner över en natt och det blev en total lockdown för att smittan inte skulle spridas så som den gjort i New York. Skolor, kontor, restauranger, affärer, gym och offentliga platser, såsom stranden och lekplatser, blev olagliga. Även LA:s klassiska hikestråk i bergen är igenbommat med kedjor. Vi som har tre skolbarn i olika åldrar har fått anpassa vår vardag rejält och vi bedriver nu en daglig onlineskola från vårt hem. Mitt kontor i West Hollywood har varit stängt ett bra tag nu så jag jobbar från vardagsrummet.

Vad oroar du dig mest över?
– Att många amerikanska barns enda mål mat är i skolan och eftersom nästan hela USA ligger nere skapar det problem för föräldrar och barn i utsatta fattiga områden. Därför känner man sig lite egoistiskt när man klagar på karantänen. Men det är klart att jag funderar på vad efterdyningarna av ett nedstängt samhälle blir. Kommer pandemin slå ut USA:s ekonomi och kommer det då att bli för oroligt och svårt för oss att bo kvar här? Många av våra svenska vänner har redan valt att flytta hem till Sverige. Jag har alltid haft en dröm om att få jobba på ett amerikanskt bolag, så läget för det blir kanske inte helt optimalt efter detta.

Hur reagerar dina barn på allt det här?
– Vår 9-åriga dotter Belle som går i lågstadiet har så klart många frågor hela tiden; om smittan, hur länge vi måste bära mask för att köpa mjölk och när det ska bli lagligt med playdates igen. I början kände nog våra barn att det var nice att få lite längre sovmorgon och slippa åka från huset klockan sju varje morgon, men nu har de insett hur skönt det är att få gå iväg till en skola, träffa folk och barn i deras egen ålder. Den amerikanska skolan kräver väldigt mycket ansvar från eleverna och belastningen på uppgifter och läxor är hög, men sedan en vecka tillbaka har vi tagit in en duktig barnvakt som hjälper oss med skolan så att vi hinner jobba. Vi ska inte klaga. 

I Los Angeles är det krav på att bära ansiktsmask i matbutikerna. Malin och Sigge Eklund följer regeln.I Los Angeles är det krav på att bära ansiktsmask i matbutikerna. Malin och Sigge Eklund följer regeln.I Los Angeles är det krav på att bära ansiktsmask i matbutikerna. Malin och Sigge Eklund följer regeln.
I Los Angeles är det krav på att bära ansiktsmask i matbutikerna. Malin och Sigge Eklund följer regeln. Foto: Privat

Vad pratar man om borta hos er just nu, relaterat till corona?
– När öppnar skolan, var är det kortast kö in till mataffärerna? Typ. Jag tror alla försöker greppa att detta händer och försöker få sin vardag att fungera på ett så bra sätt som möjligt, även om man vissa dagar bara: ”Händer det här?!”.

Får du som svensk några kommentarer kring hur vi hanterar corona här i Sverige?
– Tyvärr tror jag inte människan alltid har det sunda förnuftet att stanna hemma för att skydda andra, så det krävs nog lite förbud för att inte stränderna och restaurangerna ska vara överfulla och smittan spridas onödigt fort. Och här har man ju på ett effektivt sätt planat ut kurvan på smittade genom ”the lockdown”. Samtidigt längtar jag efter det öppna samhället och att få tillbringa hela sommaren i Sverige. 

Har du känt att du har kunnat ”bidra” i krisen på något sätt?
– Genom att försöka att se tiden som nu råder som en tid vi aldrig får uppleva igen. Det är ju ett sätt att stressa ner, för man kan inte lockas av alla saker eftersom inget är öppet. Äntligen finns inget FOMO! Jag känner att jag hinner läsa nattsagan lite längre, jag är mer insatt i barnens skolor, vi har tid att laga bra mat och har som projekt att kolla igenom gamla klassiska filmer med barnen. Så genom att ”gilla läget” går dagarna. Men herregud, vissa dagar är man så otålig och klättrar på väggarna ändå.

Är det något i dina egna reaktioner eller sätt att hantera krisen som förvånar dig?
– Hur adaptiv man ändå är, att alla över en natt accepterar att bära mask, att det känns naturligt att vänta en timme för att gå in i en mataffär och köpa mjölk, att onlineskolan känns helt rimlig nu och att alla saker jag trodde jag inte kunde leva utan – typ, frisör, shopping, Starbucks, gym – inte var livsavgörande. Men jag kan ändå bli tårögd när jag tänker på att få gå på en trång konsert utomhus, som vi gjorde i höstas när vi såg Lana Del Ray live. Här gör ju det vackra vädret att det känns extra märkligt att det är olagligt att beställa ett glas cava ute.

Vad längtar du mest efter att göra när det är över?
– Klä upp mig och dricka en god mimosa med min man på en uteservering. Men jag längtar efter människor överlag, att få sitta och sippa kaffe på ett vackert utecafé, gå på bio, fysiska jobbmöten. Jag kan till och med sakna att äta jordnötter i en bar… Det lär väl ingen göra någonsin igen?! Och så drömmer jag på ett sjukt sätt om Italien och Paris, förmodligen för att det kommer ta ett bra tag tills man kan resa dit igen.

Vad längtar dina barn mest efter?
– Sommarlov och stranden. Mina barn klagar på för mycket skärmtid nu istället för tvärtom, hehe! Och så längtar de efter att vi ska sluta kolla så mycket på CNN. 

Här kan du läsa om fler svenska mammor i världen, och deras syn på corona
Läs även Folkhälsomyndighetens uppmaning: Gravida bör vara extra försiktiga för corona