Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Malin Thomasson fick sitt första barn när hon var 25, och dottern Miranda vid 47.
Malin Thomasson fick sitt första barn när hon var 25, och dottern Miranda vid 47.
Malin Thomasson fick sitt första barn när hon var 25, och dottern Miranda vid 47.
Malin Thomasson fick sitt första barn när hon var 25, och dottern Miranda vid 47. Foto: PRIVAT / PRIVAT

Malin, 50: Därför är det enklare att vara en äldre mamma

50-åriga Malin Thomasson har fött sex barn. Första barnet fick hon som 25-åring, och yngsta dottern Miranda fick Malin när hon var 47. Och den här gången njuter hon i nuet på ett helt annat sätt.

– Då ställde jag helt andra krav på mig själv, det är mycket enklare nu.

För 25 år sedan kom Liam, sedan Amie, som i dag är 24, och så Lykke, 20, och Charlie, 15. 2017 föddes sonen Alexander, som tragiskt gick bort efter födseln. Två år senare kom efterlängtade lilla Miranda till världen efter en äggdonation utomlands. Distriktssköterskan Malin Thomasson, 50, har alltid älskat barn, men att hon skulle få så många egna var inget hon trott när hon själv växte upp. Att det är 22 års åldersskillnad mellan barnen har många fördelar, berättar Malin för mama.

– De har ju mycket glädje av varandra!

Hon är själv den äldsta av fyra syskon, och hennes egen mamma hade dagbarn när hon växte upp, så det var alltid mycket barn runt henne. Men innan hon själv fick barn trodde hon aldrig att hon skulle få en så stor egen familj.

– Nej, det var nog inte förrän jag fick första barnet som jag verkligen tyckte att det var så roligt. Det var inte något jag tänkte på innan jag träffade barnens pappa.

Malin Thomasson

Ålder: 50.

Familj: Liam, 25, Amie, 24, Lykke, 20, Charlie, 15, änglabarnet Alexander som föddes 2017, Miranda, 3 år.

Bor: Karlskrona.

Gör: Distriktssköterska.

Det skiljer 22 år mellan barnen. På bilden Amie, Liam, Malin och så lilla Miranda. Foto: PRIVAT / PRIVAT
Det är inte lättare nu, men jag hakar inte upp mig på sådana här smådetaljer som var viktiga för mig förut

Visst är det skillnad på att få barn vid 25 och 47, förklarar hon. Som ung mamma ställde hon till exempel högre krav på sig själv än hon gör nu.

– Jag har börjat leka mycket mer. Jag tycker det är så roligt att vara på lekparken med Miranda. Jag njuter i nuet på ett helt annat sätt. Det är inte lättare nu, men jag hakar inte upp mig på sådana här smådetaljer som var viktiga för mig förut när de andra barnen var små. Då ställde jag helt andra krav på mig själv, det är mycket enklare nu. 

– Jag är tryggare i mig själv och lugnare. Miranda får följa med på allting. Man ser bara möjligheter på något vis.

Ställde helt andra krav på sig själv som ung

Vilka krav ställde du på dig själv som 25-åring jämfört med nu?
– Förut när de andra var små, jag städade varje söndag och det skulle vara hemlagad mat. Jag hade tygblöjor, gjorde min egen barnmat. Nu gör jag ju inte så längre. Nu bryr jag mig inte så mycket. 

Har du fått några negativa reaktioner på att du är en äldre mamma?
– Det är klart att man har fått höra något, men jag försöker skaka mig det. Men sen har jag också fått höra också ”Är du så gammal? Det trodde jag inte”.  

Finns det någon fördel med att få barn som äldre mamma tycker du?
– Jag tänker att jag håller mig ung på något sätt. 

Vad är det bästa med att vara mamma då tycker du?
– Det är ju allting! Det roligaste är att se dem växa upp! När man ser de stora som är vuxna nu, som har sina hem, det är så fantastiskt. Att få följa resan.

Vilken ålder tycker du är roligast?  
– Det finns ingen ålder som är roligast. Just nu är Miranda tre år, då tycker jag att tre är väldigt roligt, när de börjar prata. Sedan har jag alltid älskat att vara gravid och sitta i soffan och amma och se på serier och bara vara med ett litet spädbarn. Sedan Charlie, han som är 14 år nu, vi kan bråka och bli ovänner, det är högljutt, men sen kommer han och säger ”Mamma jag älskar dig”… Det är de där små vardagsgrejerna tycker jag.

Malin med Miranda när hon var nyfödd. Foto: PRIVAT / PRIVAT

Det har Malin lärt sig från barnen: Att leva i nuet

Vad gillar du och Miranda att göra tillsammans?  
– Vara ute i lekparken! Vi älskar att vara ute, både hon och jag. Hon tycker om att vara i skogen, parker. Vi har också jättenära till havet här i Karlskrona där jag bor.

Vad tycker du att du har lärt dig från dina barn?  
– Att leva i nuet.  

Och vad är viktigast för dig att lära barnen?
– Jag vill att de ska tänka självständigt och utvecklas till egna individer. Vi har ganska mycket livliga diskussioner och vi tycker väldigt olika. 

Vem bestämmer hemma då? Är det du eller barnen?
– Ja, det är jag faktiskt. Miranda försöker, men jag nog ganska hård. Man ska borsta tänderna. Man ska borsta håret innan förskolan. Man får inte äta godis före middagen. Och inte glass varje dag. Men det gör inget om hon äter framför tv:n eller om hon går i pyjamas till förskolan, som hon ibland gör. Eller om hon har två olika gympaskor.

Var du strängare som ung mamma?  
– Ja. En kväll sa en av döttrarna när hon var här: ”Vi fick aldrig äta framför tv:n när vi var små”, skrattar Malin.

Till unga mammor i dag vill Malin säga att man inte ska ställa för höga krav på sig själv, det viktigaste är att vara närvarande. Att vara ensamstående kan också vara tufft och svårt, det vet hon.

– Ibland är Miranda det sista barnet kvar på förskolan, och jag kan få dåligt samvete. Men då tänker jag att när jag väl är med henne så är jag verkligen där!