Foto: Liderina

Malin, 33: "Jag lär mina barn om livet, men mina barn lär mig att leva"

mamaläsaren och fyrabarnsmamman Malin "Fröken Fröjd" Fröjd, tecknar ett kärleksfullt porträtt över vardagen med barn.

Med tankarna spridda på mötesanteckningar, tågförseningar, middagsplaner, julklappsköp och logistik stiger jag över tröskeln in till mitt hem.

Jag ser spåren efter dem: En skolväska, vad som upplevs som fyrtiofyra par välanvända skor i varierande storlek, omaka vantar, färgglada mössor och en hel hög nya teckningar skapade av flitiga barn (var ska jag ha plats för alla mästerverk?).

Mina barn – fyra pusselbitar som tillsammans skapar en helhet. Ett kaos av viljor, förväntan, oreda, krav, ansvar, kärlek och värme.

"Barnen tar mig från minimala myran i gräset till oändliga himlen ovan regnbågen"

Mina tidigare tankar på diverse, för stunden, inte särskilt viktiga saker, lämnar jag kvar där jag hänger upp min jacka. I morgon när jag åter tar på mig plagget vet jag att tankarna kommer tillbaka. Fokuset skiftar, för just nu finns det inte mer utrymme till dessa funderingar. Mot mig kommer två barn rusandes med utsträckta armar som utlovar kramar, blöta pussar och spännande konstutställning av dagens alster.

Malin med barnen Moa, 13, Milton, 11, och tvillingar Meia och Molli, 4.

De tar mig från minimala myran i gräset till oändliga himlen ovan regnbågen. Vi korsar ängar fulla av kor, snirklar oss igenom en uppväxt skog och hittar till slut Annas och Elsas magiska slott. Givetvis byggt i skimrande is och med Olof strålande bredvid.

Någon har varit dum, någon har varit snäll. Värdegrund och säga förlåt. Önskemål om godis till middag och förhoppningen om att det ska vara lördag hela veckan. Varför är något si, varför är det inte så? Bubblande meningsutbyte med tendenser att ihärdigt avbryta för en nypåkommen anekdot.

Du har väl inte missat mamapodden? Personliga berättelser från kända mammor!

Jag tar mig över ytterligare en tröskel och finner sonen. Han delger mig dagens lärdomar från skolan. Själv funderar jag på om jag ens gick i skolan – har jag verkligen fått lära mig det där? Han visar upp sin senaste pianoläxa och en stund ägnas åt att ge mig fullkomligt hän till musiken. Klang och ton. Dur och moll.

"Några tips om kläder utbyts efter upptäckten att hon är iklädd en del av min garderob"

En boll sparkas mot målet, en bredare dörröppning, och en heroisk räddning skådas. En gång till. Bara en sista gång. Nästa gång ska jag tänka på att skjuta hårdare, han har blivit långt bättre än jag. Utklassad.

Ett par trösklar till och äldsta dottern hittas utsträckt över sängen på sitt rum. En ny musiklista är under uppbyggnad och ska spelas upp, nya danssteg är vad som gäller på sociala forum och självklart vill även jag hänga på trenden. Höger fot, vänster arm, hit och dit, upp och ner. Några tips om kläder utbyts efter upptäckten att hon är iklädd en del av min garderob. Ett roligt skämt kläcks som genererar skratt.

"Tack vare mina barn andas jag annorlunda, prioriterar bättre"

Mina barn ger mig nya insikter varje dag. Deras erfarenheter och syn på saker berikar och expanderar min annars väldigt smala och enformiga vuxenvärld.

Utan mina fyra färgglada pusselbitar hade jag inte fått lära mig skillnaden mellan Messi och Pelé, skulle inte vetat att Madicken egentligen heter Margareta. Mina Spotify-listor skulle vara enformiga, jag skulle ha fått uppleva färre soluppgångar och missat kanelbullens dag, kladdkakans dag och jordgubbstårtan på skolavslutningarna.

Jag skulle ha missat insikten om hur det alltid blåser runt fotbollsplaner, lärdomen om trestegsregeln i handbollen, hur man bäst bekämpar förkylningar, feber och löss. Jag hade inte fått skratta så mycket åt spontana, totalt ogenomtänkta – eller kanske helt genomtänkta – frågeställningar och påståenden. Jag hade inte fått krama Bamse på semestern och jag hade nog valt andra alternativ framför den klarblå slushen som smakar bubbelgum.

Tack vare mina barn andas jag annorlunda, prioriterar bättre och har en garderob som innefattar gummistövlar, allvädersjackor och slitstarka byxor.

Jag lär mina barn om livet, men mina barn lär mig att leva.

Följ Fröken Fröjd på hennes blogg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!