Makaroner och ketchup förbjuds på förskolan

Vi behöver äta mindre snabba kolhydrater, menar Livsmedelsverket. Därför lägger regeringen nu ett förslag som innebär att barnklassikern makaroner och ketchup kan förbjudas på förskolan från 1 januari 2016.

Uppdatering: April, april! Den här artikeln är ett aprilskämt! :-)

Många förskolor har redan valt att begränsa socker till barnen genom att förbjuda glass, kakor och bullar. Nu står snabba kolhydrater i form av pasta och ketchup på tur att försvinna från landets förskolor.

I ett lagförslag från regeringen föreslås nämligen att pasta och ketchup ska förbjudas på förskolor, såväl kommunala som privata. Om lagförslaget röstas igenom i maj innebär det att pasta med ketchup blir ett minne blott från 1 januari 2016. – Vi ser inga problem med ett pastaförbud på förskolor. De flesta barn får sin beskärda del hemma, det vore ju bra om förskolan kunde erbjuda något annat, säger Göran Claesson, informatör på Livsmedelsverket.

I lagförslaget lyfts quinoa och matvete fram som bra alternativ till pasta. 

Finns det inte en risk för matstrejkande barn om man serverar quinoa i stället för pasta? Många barn är ju kräsna och skeptiska till nya livsmedel? 

 

– Det tror jag inte. Finns det inget annat att äta så äter de nog det som serveras. Barn är inte dumma, säger Göran Claesson.

 

– Ett naturligt nästa steg borde vara en lag om att rivna morötter måste serveras till varje lunch. Det är en grönsak som är både snygg och nyttig.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!