Maja, 34: En mamma som inte tänker på sin ekonomi får en tuffare framtid

Det är ingen nyhet att kvinnor tjänar mindre än män och dessutom oftare går ned i tid när de får barn. Maja Englund, 34, tvåbarnsmamma och sparekonom på SPP, tipsar om hur vi mammor också ska få lön för (hemmajobbs)mödan. #mamafirst

Sommaren är här, och det med bravur. Den är inte min första som mamma, men min första som tvåbarnsmamma. Så vad är den största skillnaden? Jag är lite tröttare men har också lite mer att älska.

Min dotter fyllde tre år i januari och i mars föddes min son. Visst var jag duktig på att rodda det mesta med en hand förut, men numera är jag självutnämnd expert på att klä på barn som klär av sig, amma och koka pasta samtidigt. En OS-gren jag tror de flesta småbarnsföräldrar tävlar i.

Maja med dottern Elsa, 3, och sonen Ture, 3 månader. Foto: Privat

Och det fungerar, för jo, vissa saker funkar att rodda med en hand. Men det finns också saker som lätt blir liggande. Som inte befinner sig inom en armlängds avstånd, men som göms i snö och kommer fram i tö. Kanske har jag läst för många böcker på rim den sista tiden, eller så är det "Maja sparekonomen" som gör sig påmind. Jag undrar nämligen; hur många mammor är det som faktiskt tar sig tid att vårda sin ekonomi under småbarnsåren?

Gör jag en snabb inventering i min närmsta bekantskapskrets så vet jag att många tycker att det är en viktig fråga, men att livet liksom kommer emellan. Och jag förstår det. Jag och min man har precis flyttat in i vårt nybyggda hus, mat- och sovstunder ska matchas mot hämtningar och lämningar. Vi har ett hus som ska inredas, trädgård som ska fixas och en dotter som behöver nya sommarskor.

Läs också: Mammor stressar sig sjuka – livspusslet knäcker oss

Och nu sitter jag här och luktar på min lille sons huvud och vet att den här tiden går så snabbt. Det gäller att ta till vara på varje minut. Samtidigt vet jag också att kvinnor fortfarande riskerar att gå ut som förlorarna i det ekonomiska spelet. Kvinnor får idag i snitt knappt 70 procent av mannens pension. Och det skaver som en sten i skon.

"Det jag  tycker är fel är att gräva ner de ekonomiska konsekvenserna någonstans längst ner i tvätthögen"

Jag skulle inte byta bort tiden med mina barn mot alla pengar i världen, men eftersom jag vet att priset på att stoppa huvudet i sanden är högt så kan jag inte vara tyst.

I snitt får dagens kvinnliga pensionärer 14 300 kronor i månaden, medan männen hämtar hem närmare 21 100 kronor. En förklaring bland många är att kvinnor oftare är hemma med barn, både när de är små och när de är sjuka. Det i sin tur påverkar både den faktiska inkomsten, som är pensionsgrundande, men kan också påverka karriär- och löneutveckling.

Men att vara hemma behöver inte vara fel – tvärt om – det är underbart. Jag var själv hemma ett år med min dotter och det är med ro jag checkat ut från kontoret även denna gång. Det jag däremot tycker är fel är att gräva ner de ekonomiska konsekvenserna någonstans längst ner i tvätthögen. För du kan påverka din ekonomiska framtid även som föräldraledig, om du tar kommandot här och nu.

5 tips för en bättre mamma-ekonomi:

• Prata pengar hemma. Hur ska du och din (eventuella) partner fördela kostnader och sparande när inkomsterna dippar under en tid, till exempel under föräldraledigheten? Ska ni fördela procentuellt eller är alla pengar allas pengar? Prata med varandra tills det inte känns laddat och se till att ni landar i en budget som är hållbar såväl ekonomiskt som emotionellt.

• Prata med din chef. Många företag betalar en extra ersättning, så kallad föräldralön, under tiden du tar ut föräldrapenning. Om inte arbetsgivaren betalar själv kan det hända att du omfattas av en försäkring via din arbetsgivare. Ett välkommet klirr i kassan.

• Se till att bli kompenserad. Den som är hemma mest med barn kan kompenseras ekonomiskt. Det går att överlåta delar av den allmänna pensionen mellan varandra eller så kan den ena partnern starta ett extra sparande till den som är hemma. Detta sparande bör märkas som enskild egendom för att behållas vid eventuell skilsmässa. För kom ihåg att till exempel bolån delas lika, medan pensionen inte gör det.

• Ta egentid med ditt sparande. Se till att de pengar du redan skrapat ihop jobbar smart (läs: ökar) medan du är ledig. Majoriteten av oss sparar i fonder, ibland utan att veta om det, genom den allmänna pensionen (PPM) och i många fall även genom tjänstepensionen. Se över vilka avgifter du betalar och tänk hållbart. Statistik från Pensionsmyndigheten visar att hållbara fonder i många fall haft en högre avkastning än likvärdiga fonder som inte är hållbara – dessutom är du med och bidrar till en bättre värld.

• Undvik deltidsfällan. Kommer inte livspusslet att fungera med två heltidsarbeten? Deltid behöver inte betyda att bara den ena föräldern jobbar mindre. Kanske kan ni båda jobba 90 procent i stället för att en går ner till 80 procent? Det är ofta fördelaktigt skattemässigt (och för pensionen såklart) och dessutom får ni båda mer tid med barnen.

Läs också: Vilken gravidförsäkring ska man välja?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!