Lotta Lundgren med sonen Måns, 7.

Lotta Lundgren: "Jag är ingen förebild"

När kokboksförfattaren och programledaren Lotta Lundgren, 42, serverar middagen hemma är hon glad om barnen åtminstone inte beter sig som apor... Om det och annat skriver hon i nya boken "Tio lektioner i matlagning". mama har fått ett exklusivt utdrag ur boken och tre av Lottas favoritrecept.

"Det finns många destruktiva krafter som vill beröva en människa hennes lust, motivation och förmåga att laga mat. Den mest kraftfulla är kort och gott barn.

För att inte framstå som obehaglig vill jag gärna skicka in en liten passus innan vi går vidare: jag kan inte komma på något som är roligare än att ha barn. Om man tycker att hela poängen med att leva är att uppfyllas av känslor så starka att det brinner i organismen ska man dela sitt liv med barn, egna eller andras. Det är förvisso alldeles riktigt att barn kommer till världen med uppdraget att stampa sönder ens liv och göra konfetti av allt man trodde var viktigt, men det är ett mycket rimligt pris med tanke på allt fint man får tillbaka.

När jag började skriva den här boken hoppades jag kunna berätta hur man åstadkommer trevliga måltider trots att man lever med små och halvstora barn, och hur man bär sig åt för att hitta en glödande lust att laga mat i frodig och livsbejakande stil trots att matlagning riktad till den här gruppen oftast tas emot på ett så tråkigt sätt att man vill krypa in under ett stort skåp och aldrig mer komma fram.

Tanken var att mina egna barn skulle ha hunnit bli vettiga och jag själv så erfaren som förälder att jag skulle ha hittat ett sätt att lösa alla våra problem på det här området. Enligt planen skulle barnen ha lärt sig uppskatta mat och börjat uppföra sig, om inte civiliserat så åtminstone mänskligt, vid matbordet. Vi skulle äntligen ha funnit den där harmonin och trevliga gemenskapen som jag så gärna lyfter fram värdet av.

Tyvärr blev det inte riktigt så.

Det har möjligen blivit lite bättre än det har varit. Man glömmer ju, eller kanske snarare förtränger, gärna de jobbigaste inslagen i föräldraskapet. Kolik, blöjor, amma var fyrtionde minut, vabba varannan dag, dubbelvagn i kommunala färdmedel, enkronor i luftstrupen, mat på golvet, mat i håret, bajs i ögat, spyor på ryggen, öroninflammation, löss, barn som inte sover, barn på rymmen, barn i bil, kiss i sängen, mollusker, två barn i bil, sexliv med nyfiken publik, ja, såhär skulle jag kunna hålla på hela kapitlet ut.

Kanske var våra måltider ännu mer kaotiska tillställningar för ett par år sedan. Men de är fortfarande långt ifrån bra. Jag är alltså ingen förebild eller någon du behöver vara avundsjuk på om du är förälder till barn som kombinerar självsvält med att bete sig som apor vid måltiderna.

Jag är snarare den du kan tänka på som hon som verkar ha det ännu värre men som har lärt sig att ta det med ro.

I somliga familjer är det som på förskolesvenska kallas för matsituationen ingen stor grej. Barnen äter som vore det den naturligaste sak i världen.I andra familjer är det en stor grej. Eftersom barnen inte äter, eftersom barnen är upptagna med sjuhundra varianter på djävulskap i stället.

Där har vi min familj. När vi äter sitter barnens pappa och jag mittemot varandra så att våra olyckliga blickar kan mötas över bordet.

Barnen borde sitta på de andra två stolarna men gör sällan det. Det ena springer runt bordet. Det andra ligger på golvet format som en krok. Ibland tar någon av dem paus för att kika lite på det där som ligger på tallriken men blir alltid mycket rädd för vad hen hittar där.

Ibland, kanske en gång i månaden, köper jag fiskpinnar och serverar med potatismos. Då äter båda barnen som om de inte fått mat på just en månad. Vilket de väl i någon mån inte heller har. Jag hatar nästan inte alls företaget som gjort fiskpinnarna och känner i stort sett inte att deras fiskpinnefabrik övertrumfar mig på matområdet. I alla fall inte alla dagar."

3 receptfavoriter

Italiensk kalvragu med citron

Karamelliserad fänkål med chèvre

Stekt lax med inkokta rotfrukter

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av mama här!