Loppislycka och färgeufori

Pasteller, prylar och platser för ­barnen är mottot hemma hos Pär och Lovisa i Malmö. ”Låt barnens värld komma in i er värld”, tipsar paret.

– Om jag ska välja en favoritsak här hemma i dag så är det nog vårt nya soffbord som vår polare John har gjort, säger Lovisa Ovesen Wågert men tillägger:

– I morgon kan det vara den trearmade lampan från Pärs gammelfarbror i Småland, jag älskar ALLA våra prylar.

– Det ska gärna vara mycket småsaker att titta på, det är kul, fortsätter Pär Ottosson. Jag gillar när folk kommer hit och tänker ”wow, den där var cool”.

Att Lovisa och Pär gillar prylar skvallrar deras fyra på 104 kvadrat, högst upp i ett 30-talshus i Malmö, om. Mycket är loppisfynd. Paret går på loppmarknad minst en gång i veckan, året runt. Ibland två, tre gånger,

eller så tar de en loppisräd runt hela Skåne på en helg.

– Och varje gång vi har varit på semester i Sverige någonstans har det slutat med att någon av oss sitter med en stol eller Emma-fåtölj i famnen på vägen hem, 80 mil inklämd i en lite för liten bil, säger Pär och skrattar.

När de inte åker runt och fyndar så renoverar de lägenheten som de flyttade till för två år sedan – strax innan familjen på tre blev fyra och Ebbe, nu 4, blev storebror till lillasyster Iris som i dag hunnit bli dryga året.

– Redan när Ebbe hade kommit började vi leta febrilt efter en större lägenhet än de 50 kvadrat vi bodde på då, i ett hus här precis bredvid. När den här lägenheten kom ut på marknaden lade vi ett bud utan att ha sett den, säger Pär.

Snart gick flyttlasset till fyran som en gång varit två mindre lägenheter men slagits ihop till en. Men först tog Pär, som är snickare, ledigt i två veckor för att renovera ytskikt.

– Min pappa och en målare hjälpte till. Vi fixade väggar, tak och golv till en början. Efter det har vi fortsatt att renovera. Egentligen galet mycket om man tänker efter … Men det är vår hobby, vi gillar det.

Lägenheten ligger bara tio minuters promenad från centrala Malmö men de beskriver omgivningen som lugn. Sovrummet vetter mot en kyrkogård och omkring de fyra höghusen som ligger på rad finns både stor, lummig trädgård och fotbollsplan. Förskolan där båda barnen går ligger 200 meter bort. Och på tal om barnen så är lägenheten inredd för att de ska kunna leka och känna sig välkomna överallt.

– Det ska synas att alla bor här, vuxna som barn, och att hela hemmet är allas, säger Pär. Iris och Ebbe har alltid nära till en leksak, då kan de sysselsätta sig själva och vara med oss vuxna var vi än är.

Ett exempel är den lilla leksaksspisen i köket där Iris gärna lagar till något eget när Pär och Lovisa gör middag. Paret gillar att laga mat och köket är ett rum där de hänger ofta.

Köksskåpen hämtade de i Falkenberg efter att ha hittat en annons på Blocket. Det var gratis mot att de själva monterade ned det. Luckorna har måttanpassats och fått nya beslag och gångjärn. Bänkskivorna i betong har Pär gjutit själv.

– Köket har tagit tid, kanske ett och ett halvt år. Vi har gjort saker i omgångar. Man ska ju hinna jobba och ha det ”gött” med barnen några timmar också varje dag. När de somnat har vi smugit runt och småfixat. Men vi är riktigt nöjda med resultatet, och färgen på köksluckorna är härligt sprakande.

– Vi kom över ett rosa Smeg-kylskåp och bestämde oss helt enkelt för att måla köket i samma kulör. Vi ville ha något i pastell och som går tidsenligt med luckorna, säger Pär, som inte alltid har varit inne på färgglatt.

– När Lovisa och jag träffades för sju år sedan hade vi stilmässigt liknande hem, men jag har inte varit så galen i färg. Det har Lovisa lärt mig att uppskatta, nu älskar jag det! Vi har gärna vitt som bas och mycket färgklickar för att ta bort den vita känslan. 

– Vi har visserligen varit en aning tråkiga med väggfärg, säger Lovisa. Det är vitt-vitt-vitt, men det ska bli bättring på det snarast. En riktigt gul vägg i vardagsrummet och en turkos sänggavel tror jag bestämt det får bli. Man blir på gott humör av färg, och blir det inte bra är det bara att måla om.

Pär håller med:

– Jag har målat om golvet fem gånger på två år för att jag inte varit riktigt nöjd med kulören. Tre olika vita nyanser, fast jag tycker fortfarande att det ser grått ut. Så jag är inte helt nöjd ...

Köket är uppbyggt i ett rum som tidigare varit vardagsrum i en av lägenheterna innan de slogs ihop. De båda köken från förr har blivit barnrum.

– Ebbe är mycket för Pippi Långstrump och de sju haven, så han har fått ett piratrum som han verkligen gillar. I Iris rum har vi tänkt barnsligt och färgglatt. Vi försöker ta in vad barnen gillar och anpassa oss efter det. Men allt blir kanske inte så fint tillsammans om barnen själva får välja, säger Pär.

Familjen ser mycket på film tillsammans eller spelar fotboll, går till stranden eller (Ebbes favorit) tar en sväng till skogen. Eller går på zoo i Köpenhamn, där de hittade en av bilderna i vardagsrummet.

– Vi köper ofta med oss småsaker när vi är ute och reser. Sist var vi i Paris och därifrån fick vi med oss ett gult vinställ som jag älskar, säger Pär.

Den ständiga frågan – förvaring. Hur har ni tänkt?

– Åh, det är sjukt svårt. Vårt sovrum är avskärmat med en skiljevägg med två garderober mot sovrummet och en pysselplats på andra sidan. Nu har vi precis gjort klart en större garderob också i ena hallen där det får bli bara kläder. Som tur är har vi tillgång till fyra vinds- och källarförråd också. Där finns det saker som lätt räcker till att byta ut möblerna i lägenheten fyra gånger om, säger Pär.

Börjar ni känna er klara?

– Det vore hemskt att känna sig klar med lägenheten, den dagen är det nog läge att flytta, säger Lovisa. Jag älskar att klura på nya lösningar, möblera och drömma om nya tapeter.

– Nu ska vi göra gästtoaletten och stora toaletten, säger Pär. Men då tar vi nog in hantverkare. Och vi kommer att bo kvar här länge, om inte annat så för att slippa tömma förråden (skratt).

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + Meraki body wash & lotion för 199 kr. Köp nu!