Lollo Bratt inför valet: Vi FÅR tycka olika – men vi måste vara snälla

När Donald Trump vannUSA-valet för snart två år sedan chockades hela världen. Jag minns hur förvirrande det var den där morgonen efter valet, för både mig och Billy, som då var knappt 6, att försöka förstå vad som hade hänt. Trump gjorde ju jättemycket dumma saker! Bland annat sa han att folk inte var lika mycket värda – fast de på FN-dagen i Billys skola precis hade pratat om just det – att alla människor är lika mycket värda! Dessutom sa han taskiga saker om tjejer. Och ändå röstade folk på honom?

– Han är en idiot! sa Billy då.

– Säg inte idiot, Billy, svarade jag. Fast jo, han är faktiskt en idiot, kunde jag inte låta bli att lägga till.

”Varför finns det vuxna som säger att alla inte är lika mycket värda?”

Den här hösten fyller Billy 8. Möjligen förstår han lite mer än då. Jag gör det inte. Världen är full av människor som gör dumma saker, även här hemma i Sverige. Jag försöker förklara för barnen, men det är svårt när jag inte förstår själv. 

"Varför skjuter folk på varandra, mamma?" "Varför finns det vuxna som säger att alla inte är lika mycket värda?" "Varför finns det vuxna som är dumma mot barn?"

Jag försöker förklara att andra vuxna kanske var dumma mot dummingarna när de själva var små. Att de dumma vuxna inte vet bättre. Att de är – nej, jag förstår det ju faktiskt inte själv. 

Istället försöker jag förklara att folk tycker olika och vill olika saker. Och att det är okej. Vi FÅR tycka olika, och vi FÅR vilja göra olika saker! Men det är aldrig okej att vara dum mot den som inte tycker som en själv. 

– Får man kalla någon för en idiot då, mamma?

– Nej, det ska man såklart inte. 

Den 9 september går vi och röstar här i Sverige. Vilka frågor från Billy och May det valresultatet kommer medföra, och om jag kommer att kunna svara dem, återstår att se. 

Men en sak vet jag, och det är att jag tänker använda min röst till att försöka göra världen lite mer begriplig – både för mina barn och för mig själv.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!