Lite våldsfilm till fredagsmyset?
Lite våldsfilm till fredagsmyset? Foto: Getty Images/Creatas RF

Lite våldsfilm till fredagsmyset?

Den ena fyraåringen får se "Star Wars" till fredagsmyset, den andra på sin höjd "Pingu" - i en kvart. Är det rätt eller fel att servera lite våldsfilm till tacomiddagen framför tv:n? Diskutera gärna i kommentarsfältet.

Du trodde att du kände din kompis och hennes ungar väl, men så träffas ni för en skön fredagkväll med barnen, lagar mat, umgås, låter barnen leka, pratar vuxensnack medan barnen får sitta och mysa framför en film… Men vad nu?

 Plötsligt inser du att nej, du kände visst inte alls din kompis så bra. I alla fall inte när det gäller tv-tittandet. Det framgår att era regler för vad barnen får se på tv är diametralt olika. Här är det inget uppbyggligt ”Fem myror är fler än fyra elefanter” som gäller, utan en film för stora barn eller för vuxna, en ”pang-pang-du-är-död”-film som inte verkar påverka hennes barn alls, medan dina barn sitter som förhäxade. Och, ganska snart, vettskrämda. – Jag hängde inte med i svängarna, men plötsligt hade min äldsta dotter, som är sju, sett början på filmen ”Tillsammans” där en man slår sin fru, säger en trebarnsmamma.

 När dottern skulle somna senare på kvällen var hon väldigt orolig och till sist kröp det fram: ”Mamma, pappan i filmen slog deras mamma…” Sedan följde flera nätter med mardrömmar och många frågor.

 Det är bara att inse: Tv-tittande fungerar olika från familj till familj. Din femåring klarar ”Spiderman” med Tobey Maguire hur bra som helst, medan hans bästis – som kan vara precis lika gammal – får stora skälvan. Ofta hänger tv-tittandet ihop med om det finns äldre syskon i familjen, eller så har man olika kulturer; hos en del står tv:n på dygnet runt, medan andra är sparsamma med tittandet.

 Men hur farligt är det egentligen för små barn att se filmer tänkta för vuxna? Jo, faktiskt kan det få negativa effekter för barn att titta på våldsamma filmer, särskilt när de är små. Folkhälsoinstitutet har tittat på forskningen – och i 7 fall av 10 har man kommit fram till att ”visuell exponering för våld” ökar både aggressiviteten och förekomsten av utagerande beteendeproblem hos små barn.

 Att barn under tre år skulle vara särskilt känsliga och bli skadade av att se på tv finns det dock inget vetenskapligt belägg för, trots att röster höjts om det i debatten. – Det är svårt att hindra tv-tittande i familjer med äldre syskon. Men vi brukar lyfta fram att barn under tre år helst inte ska se tv ensamma, den vuxne ska finnas med och se hur barnet reagerar – så tv-tittandet kan avbrytas om det lilla barnet blir skrämt. De kan ju bli oroliga för saker som vi vuxna inte alls tycker är något märkvärdigt, så det är svårt att veta, säger Sven Bremberg, barnläkare på Folk­hälsoinstitutet.

 En annan sak som påverkas av tv är skolprestationerna – på flera sätt. – En stor konsumtion av underhållningsprogram är kopplat till att barnen presterar sämre i skolan, ser de faktaprogram klarar de sig bättre än snittet i skolan. Ser barnen mer våldsfilm och mind­re ”Fem myror är fler än fyra elefanter”, påverkar det deras läsinlärning.

 Fast det är inte så enkelt att barnen gör precis så som de ser skådespelare agera i en film. – Barn kan också tolka fiktion. Om man ser till alla stereotypa könsroller i gamla sagor, som också innehåller våld och ondska, tolkar ju barnen det, säger Sven Bremberg.

 Om barn ser kvinnomisshandel på tv, tycker Sven Bremberg att man inte självklart kan säga att det skulle göra barnet mer oroligt. – Om föräldern har bra kontakt med sina barn är det den viktigaste skyddsfaktorn. Så titta på ditt barns reaktioner, och resonera om det de sett, i stället för att bara säga ja eller nej till vissa program eller filmer, åtminstone sedan de blivit större. Mediekon­sum­tionen kommer ju bara att öka ju större barnet blir. Så det är bra att lära sig hantera det. 

Artikeln är publicerad i mama nr 4, 2011.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!