Lisa Ekdahl: “Jag ville prata så lite som möjligt om mitt barn”

Lisa Ekdahl fick barn som 22-åring, samma år som hon slog igenom över en natt. I "Så mycket bättre" berättar sångerskan om varför hon valt att skilja på sitt liv som mamma och artist. "Jag kände att om jag som kvinna pratar om mitt barn fanns en risk att jag bara var en mamma."

I lördagens avsnitt av "Så mycket bättre" var det Lisa Ekdahls, 45, tur att stå i centrum. Det var 1994 som Lisa släppte sin debutskiva med den kända låten "Vem vet". Det var också samma år som hon fick sin son Milton – och tog emot tre grammisar.

– Det var tre grammisar, överflöd, mjölk, bebis, det var inte alls läge att festa utan det var bara hem med det dyrbara, säger hon i programmet.

Lisa Ekdahls dag i "Så mycket bättre" fick både tittarna och de andra artisterna i programmet att börja reflektera. Sångerskan har alltid gjort tydliga val i sitt liv. Från hennes relation till media – att man faktiskt inte behöver svara på frågor bara för att någon frågar – till att separera livet som artist med livet som mamma.

– Jag hade en väldigt tydlig strategi som var att jag ville prata så lite som möjligt om mitt barn.

Lisa Ekdahl tar emot en av sina tre grammisar för debutskivan. Foto: TV4, Så mycket bättre.

– Jag kände att om jag som kvinna pratar om mitt barn fanns en risk att jag bara var en mamma. Jag tyckte det var smärtsamt eftersom mitt barn var mitt liv men mitt låtskrivande var också mitt liv. Men jag gjorde ändå det valet.

Valet att inte prata om sitt privatliv gjorde att människor runt omkring henne hade väldigt lite förståelse för att hon hade fullt upp med sonen.

– Jag slog igenom med det där albumet, sedan fick jag en grammis för det och då hade mitt barn redan fötts. Så jag hade bebis med mig på grammis och alla undrade varför jag inte festade. Vad tror ni? Det är för att jag måste amma!

Lisa med sin son Milton i mitten av 90-talet. Foto: TV4, Så mycket bättre.

I dag är Lisas son pianist som ibland spelar tillsammans med henne. Något hon tycker är väldigt häftigt.

– När man står och gör en inspelning och vänder sig om och den personen som förut var här (i magen) är där vid pianot. Det är helt underbart.

Lisa Ekdahl spelar "Vem vet" akustiskt för artisterna i "Så mycket bättre". Foto: TV4, Så mycket bättre.

De andra artisterna i "Så mycket bättre" blev alla imponerade av Lisas stora integritet. Den som visade sig vara mest tagen av Lisas historia var Jill Johnson, som blev rörd till tårar.

– Jag blev jätteförvånad. Jag trodde inte alls att jag skulle bli så berörd. Det skiljer typ två år mellan oss men det känns som om hon har levt ett mycket längre liv än mig. Jag ser upp till henne jättemycket, säger hon i programmet.

Missa ingenting från din favoritsajt – ladda ned appen mama nu!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!