Foto: Bodil Bergqvist

Lindas dotter har Downs syndrom: "Adelinas tecken hjälper tusentals"

Adelina, 2,5, har charmat 27 000 följare på Instagram. Hon inspirerar barn med Downs syndrom, och andra barn och vuxna, att kommunicera mera.

Adelina är 2,5 år och Instagramstjärna. I skrivande stund följer över 28 000 personer kontot @teckensomstod, som hennes mamma Linda Wenthe, 39, startade för ett drygt år sedan.

Adelina har Downs syndrom, och hennes föräldrar fick rådet att använda tecken som stöd till talet, och att börja teckna så snart som möjligt.

– Eftersom barn med Downs generellt har en sen språkutveckling så är tecken ett sätt att ge henne möjlighet att kommunicera tillbaka till oss, berättar Linda.

Linda och Adelina. Foto: Bodil Bergqvist Foto: Bodil Bergqvist

– Så vi började redan när hon var två månader. Jag kände mig lite fånig från början, när jag stod och tecknade till ett spädbarn som låg på skötbordet och bara tittade rakt upp. Men det är ju faktiskt precis som att prata, som man gör hela tiden med bebisar.

"Tecken gynnar alla barns språkutveckling"

Linda och hennes man Niclas gick kurser, och det fick Adelinas mor- och farföräldrar också göra. I samband med det föddes idén till Instagramkontot.

– Jag startade det för de närmaste, eftersom flera i släkten bor långt bort och inte träffar Adelina hela tiden. Det var ett sätt för dem att få följa hennes utveckling och lära sig tecknen själva.

LÄS MER: Dittes dotter har en cp-skada: ”Hon ska behandlas som vilket barn som helst”

På kontot lägger Linda ut bilder av tecken, med förklaringar, plus filmer där Adelina visar hur hon tecknar vardagliga ord, som ”tack”, ”hosta” och ”födelsedag”.

När Linda berättade om kontot i sin föräldragrupp, för föräldrar till barn med Downs, tyckte alla att det var en kanonidé.

Så hon öppnade upp kontot för alla – och fick ett enormt gensvar.

– Jag kunde aldrig tro att intresset skulle vara så stort, men jag tror att det är enkelheten som gör det så populärt. Det har fått stort genomslag på förskolor, eftersom tecken gynnar alla barns språkutveckling. Det är ingen slump att de första sångerna barn lär sig är sådana som har tecken till – som "Imse vimse spindel".

– Man har sett att det kan kapa ettårsfrustrationen hos barn som inte kan uttrycka sin vilja – i stället för att banka i bordet när de inte kan säga att de är sugna på mjölk kan de teckna det.

Förskolan hade inte erfarenhet av Downs syndrom

På Adelinas egen förskola har personalen gått kurser, och alla de små barnen har börjat teckna.

– Förskolan hade varken erfarenhet av Downs eller tecken, men allt har gått supersmidigt. Och Adelina har fått lite stjärnstatus, de större barnen vill gärna ta hand om henne, leka och teckna med henne. Fast barnen i hennes egen ålder tänker över huvud taget inte på att hon skulle vara annorlunda, hon är bara en av dem.

LÄS OCKSÅ: Kom på mamas trotsevent med fokus på mat- och sömnkrångel i april

Många av följarna som hör av sig till Linda är just förskolepersonal.

– De ber om tips och berättar fantastiska historier om hur tecknen har hjälpt barn. Och om folk som varit skeptiska, men ändrat sig när de sett Adelinas utveckling.

– Alla som hör av sig är positiva. Många har varit rädda för att teckna, för att de tror att det ska hämma språkutvecklingen. Men det är ju ett stöd för språket, barnen släpper tecknet när de lär sig säga ordet. Jag får ibland frågan: ”Ni glömmer väl inte att prata med henne också?”. Självklart gör vi inte det!

"Att folk ser människor med Downs gynnar Adelina"

Redan innan Adelina föddes visste Linda och Niclas att sannolikheten att de skulle få ett barn med en kromosomavvikelse var förhöjd, 1 på 118.

– Vi gick inte vidare med fostervattenprov, utan tänkte att det får bli som det blir, vårt barn var välkommet oavsett. Och när hon kom ville vi vara helt öppna med hennes diagnos, redan på bb berättade vi på sociala medier.

Puss mamma! Foto: Bodil Bergqvist Foto: Bodil Bergqvist

Ibland får Linda frågor om hur hon tänker kring att Adelina exponeras för så många människor. Hennes svar är att hon bara ser det som en möjlighet.

– Det förbättrar Adelinas möjligheter i livet. Att folk ser människor med Downs, att de blir vana vid att vi är olika – det gynnar henne. Därför är all spridning positiv.

– Sedan får vi se hur länge Adelina går med på att jag filmar henne, hon är väldigt envis och har en egen vilja. Hon kanske inte accepterar att jag kommer där med min telefon hur länge som helst, ha ha.

Viktigt att avdramatisera Downs syndrom

Lindas öppenhet skapar ringar på vattnet, och intresset för både Downs och tecken som stöd ökar i hennes omgivning.

– Det bästa sättet att hantera fördomar och rädsla – och göra livet lättare för Adelina – är att prata om Downs, svara på frågor, avdramatisera. Orkar man vara öppen har man mycket att vinna.

– Det blir lite vad man gör det till. När folk tittar mycket på Adelina i affären så brukar jag le extra brett mot dem för att visa att ”Jag ser att du tittar, och det är okej”.

LÄS OCKSÅ: Följ med mama på spahelg och träna med Simon Sköld i maj

Linda betonar också hur viktigt det är att se personen, inte bara syndromet.

– Att Adelina har Downs säger ingenting om henne som person, hon är inte sitt syndrom. Hon är Adelina, och det vi gör tillsammans gör skillnad – det hjälper många andra.

Det här är Downs syndrom

Downs syndrom är en diagnos som innebär tre stycken kromosomer 21 i stället för två. Det kallas Trisomi 21 och påverkar hjärnans och kroppens utveckling, med stora individuella skillnader.

Inlärningssvårigheter och vissa utseendemässiga drag är vanligt förekommande. Precis som för befolkningen i övrigt spelar arv och miljö roll och alla utvecklar sina egna unika begåvningar och personligheter.

Det föds cirka 140 barn med Downs i Sverige varje år.

Källa: Svenska Downsföreningen

Foto: Bodil Bergqvist

Dela med dig av din familjs vardag med funktionsvariationer under hashtaggen #intesåkonstigt

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!