Linda samlar in en miljon till Syriens barn: "Jag kan inte vara passiv mer!"

Efter att dagligen ha matats med nyhetsrapportering från krigets Syrien ville trebarnsmamman Linda Häggkvist, 39, göra något åt den maktlöshet hon kände. Nu har hon startat en privat insamling hos Rädda barnen, där målet är att få ihop en miljon kronor. "På nyheterna ser vi hur våra medmänniskor vädjar om hjälp, men kriget bara pågår", säger hon till mama.

En av alla de svenskar som suttit framför nyheterna och känt maktlöshet inför det som pågår i krigets Syrien är mamas tidigare bloggare Linda Häggkvist, 39.

Linda Häggkvist med yngsta sonen Will, 1. Foto: privat Foto: privat

Härom dagen bestämde hon sig för att göra en insats och startade en insamling via Rädda Barnen. Efter det skrev hon ett inlägg på Facebook, där hon vädjade till sina vänner om hjälp:

"Just nu går jag sönder av nyhetsrapporteringen från Syrien. Bilderna på de lemlästade barnen och de krossade familjerna håller mig vaken dygnet runt. Mycket i maktlösheten över att inte kunna göra något. Att få sitta i trygghet HÄR medan livet rämnar och världen tycks blunda för vad som sker DÄR. Jag kan inte gå runt på jorden och inte göra något, men ensam är inte särskilt stark i detta fall. Tyvärr", skrev hon den 1 oktober.

För mama utvecklar hon sitt resonemang:

– Gråtande räddningsarbetare gräver fram spädbarn under ruinerna, medan vi i vår del av världen kan byta kanal och skifta fokus på en minut. I nyhetssändningarna ser vi hur våra medmänniskor vädjar om hjälp, men kriget bara pågår. Jag vill bidra till något som får oss alla att förstå att det finns ett alternativ till att ge upp och vara passiva.

Ska samla in en miljon kronor

I skrivande stund är Lindas insamling uppe i över 30 000 kronor, detta efter endast ett par dagar. Målet är en miljon vid årsskiftet.

– Jag vill inte att det ska vara min insamling, utan VÅR, att alla som är med och bidrar känner att de blir avgörande ambassadörer och avsändare för att göra verklighet av det här målet: En miljon till barnen i Syrien innan året är slut. Responsen har varit överväldigande, berättar hon för mama.

Linda är gift med Thomas som hon har barnen Lilian, 7, Elis, 11, och Will, 1, med. Foto: Privat Foto: Privat

Än så länge har Lindas vädjan framför allt gått ut till hennes egna vänner, men i och med att inlägget sprids på Facebook hoppas hon nå ut till allt fler.

– I mitt eget "lilla" nätverk har jag så många otroliga, godhjärtade, handlingskraftiga och inspirerande människor som varje dag gör den här världen bättre, så jag VET vilken kraft det finns i oss alla när vi delar med oss och peppar varandra.

[adSpace placement="auto"]

Alla kan bidra med något

En miljon kronor kan låta mycket, men Linda är hoppfull.

"Är vi 10 000 behöver vi lägga 100 kr var. 20 000; 50 kronor var. Är vi 100 000 personer som håller med varandra, håller varandra i händerna, då handlar det om 10 kronor per individ. Detta är bara räkneexempel, varje öre oavsett storlek gör skillnad", skriver hon i sitt inlägg.

Hur mycket kan man hjälpa med en miljon kronor? 

– Det allra viktigaste svaret är: Mer än utan en miljon kronor. Väldigt mycket mer. Och om… n ä r… vi kan visa att vi helt vanliga medmänniskor utan andra insatser än att dela ett initiativ, kan bidra med en miljon i konkreta kronor. Vad kan då andra göra? Vad kan vi sätta i rullning? Vad kan vi inspirera andra att kämpa för, eller emot, ihop? förklarar Linda, som menar att de som kan stoppa krig inte gör det.

Hur redovisas pengarna för de som är med och bidrar?  

– Alla kan följa insamlingen på Rädda barnen och jag uppdaterar min egen Facebook så ofta jag kan, samt försöker tacka och interagera med alla som går in och blir deltagare/ambassadörer i projektet. Tillsammans kan vi göra det här, och det är allas vårt sätt att visa att vi varken accepterar hat eller passivitet i den värld vi vill ha för oss och våra barn. Det kan tyckas vara naivt, men då ställer jag mig frågan; Vad är alternativet?

Var med och hjälp Lindas insamling HÄR.

Missa ingenting från din favoritsajt – ladda ned appen mama nu!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!