Linda, 30: Det är inte synd om mig som har fått tre söner!

Linda Lindblad, 30, är mamma till sönerna William, 6, Anton, 4, och Lukas, 2,5 – hennes stora lycka i livet. Trots det verkar omgivningen tycka att hon borde vara besviken över att hon inte har en dotter.

”När jag lämnade två av mina tre barn på förskolan härom veckan kom en ny ’pedagog’ och ville presentera sig. Efter en alldeles för lång och obekväm handskakning konstaterade hon förfärat att jag hade tre söner: ’Stackars dig, men nog blir det väl till att pröva igen?!’.

Först förstod jag inte vad hon menade. Hade jag byxorna ut och in, eller var jackan bak och fram? Kunde man se att inte heller denna morgon hade gått sådär smidigt som den gör på film? Varför i hela friden tyckte hon så synd om mig och vad menade hon att jag skulle behöva göra om?

’Jamen nog blir det väl till att skaffa en flicka också?’, sa hon i nästa andetag. ’Inte vill väl mamma bara ha pojkar’, tyckte hon med bebisröst och huvudet på sned mot mina tre underverk. William, som är äldst, såg fundersam ut. De andra två är oftast så upptagna av sig själva så de noterade såklart inte hennes kommentarer. Jag blev ställd, igen…

”Jag kan inte se vad det skulle göra för skillnad i mitt liv vad mina barn har för kön”

Men det här är tyvärr inte första gången som någon känner att den måste få beklaga sig över att jag fått tre perfekta barn. Det händer överallt; i affären, i lekparken, i mitt eget hem. Till och med på förlossningen, sekunderna efter att jag fått se mitt tredje barn för första gången. Oftast är det tanter som känner att de måste få beklaga sig, men det händer även att någon mindre begåvad jämnårig tar sig friheten att yttra samma åsikter.

Till er vill jag bara säga så här: Håll käften! Jag älskade mina barn långt innan jag visste om spermien som befruktade ägget hade en X- eller Y-kromosom. Jag kan inte se vad det skulle göra för skillnad i mitt liv vad mina barn har för kön. Skulle jag mot förmodan få ett fjärde barn skulle jag önska precis samma sak som jag önskat tidigare. Att barnet, vem det än skulle vara, fick ett lyckligt liv.

Det är inte helt lätt att få till en bild med tre härliga busfrön.

Mig veterligen är barn ingen beställningsvara. Man får de barn man får, om man får några alls. Och om man väljer att skaffa barn för att de ska ha ett särskilt kön, utseende eller personlighet tycker jag bestämt att man ska låta bli!

”Andra mammor vill berätta för mig eller mina söner att jag inte kan vara nöjd”

Mina barn är och förblir precis de barn som jag vill ha. Naivt nog har jag trott att det var så här alla föräldrar kände för sina avkommor, men gång på gång möts jag av människor, oftast mammor, som på något sätt måste berätta för mig eller mina söner att jag inte kan vara nöjd med att ha fått tre friska barn.

Till den så kallade pedagogen på mina barns förskola och alla andra som beklagat sig över mina barn har jag aldrig fått fram något bra svar. Jag blir alltid lika ställd, ledsen och arg inombords. Jag har aldrig tagit mig tid att sätta mig ner med dessa obegåvade människor för att berätta hur trångsynta de framstår. Jag har aldrig tagit mig den tiden eftersom jag vet att det inte är lönt att berätta för de som inte förstår.”

 

Missa inga krönikor – gå in på mama.nu varje dag!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!