Gnälliga barn behöver också tröst

Barn som gråter behöver tröst, oavsett varför de gråter. Men hur tröstar man ett ledset barn? Att få barnet att sluta gråta är inte alltid målet.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Linn, 1 månad, är hungrig. Hon skriker. Snart övergår skriket till hjärskärande gråt.

Axel, 2 år, har ramlat. Det gör ont på knät – och titta, det blöder lite också! Han gråter av rädsla och av smärta.

Moa, 3 år, vill ha den där gröna isglassen, men hon får inte. Inte nu, före maten. Hon blir arg, stampar i golvet och gråter av ilska.

Oskar, 4 år, får inte vara med de ­andra barnen och leka. ”Dumma dom!” skriker han förtvivlat, med tårarna forsande ner för kinderna.

Hur tröstar man ett ledset barn?

Att ge ett ledset barn tröst är ­något som oftast sker helt naturligt för oss.

När bebisen gråter eller skriker skyndar vi dit för att hjälpa, ta om hand, försöka få obehaget att försvinna. Och detta ­– att någon svarar på gråten, möter känslan och tolkar den (”Vill du komma upp i famnen?”, ”Är du kanske hungrig?”, ”Ska vi byta blöja?”) – är precis vad barnet behöver. Alla sådana erfarenheter av att ha signalerat, och av att ha fått svar, skapar trygghet: ”Någon finns där som hjälper när jag behöver hjälp. Jag är värd något.”

Men när vi upplever att det lite större barnet gråter för att det är gnälligt eller vill ha ­uppmärksamhet – vad gör vi då? Och vad ska man göra; ignorera eller trösta?

Pia Risholm Mothander, psykolog och psykoterapeut. Foto: Copyright (c) Juliana Wiklund

Pia Risholm Mothander, barnpsykolog, docent i utvecklingspsykologi vid Stockholms universitet och författare till flera böcker om barns utveckling och anknytning, värjer sig mot tanken att låta bli att trösta om man av någon anledning upplever barnets gråt som oberättigad.

– Frågan är om man alltid förstår vad det underliggande budskapet är, säger hon.

– Och om barnet gråter för att det vill ha uppmärksamhet, då behöver det ju uppmärksamhet.

Avleda eller trösta barnet?

Begreppet ”att trösta” tolkas ibland som att så snabbt som möjligt få barnet att sluta gråta.

Ofta försöker man avleda barnet, få det uppfyllt av något annat än det ledsna. Man kanske säger: ”Kom ska jag trösta dig, titta en röd bil!”

– Jag tycker inte att det är så bra att göra så, säger Pia Risholm Mothander. Man säger en sak, att man ska ge tröst, och gör sedan någonting annat; avleder barnet från det ledsna.

– Istället ska man, tycker jag, ta emot barnets känsla. Möta den. Sedan kan man titta på den röda bilen tillsammans. Då har man först låtit barnet vara ledset och därmed också visat att det är okej; det är ingen farlig känsla, och den går över. Samtidigt har barnet fått en upplevelse av att dela känslor – både känslan av att vara ledsen och att någon förstår det och, sedan, känslan av att se den röda, spännande bilen.

"Jag uppfattar din känsla, tar emot den och besvarar den"

Att få barnet att sluta gråta kan man se som tröstens ytliga handling, säger Pia Risholm Mothander.

Kan vara svårt att trösta

Barn behöver hjälp att hantera sina känslor

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!