Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Högläsning och tillsammans-läsning en av de viktigaste faktorerna för att barnet ska utveckla sitt språk.Högläsning och tillsammans-läsning en av de viktigaste faktorerna för att barnet ska utveckla sitt språk.Högläsning och tillsammans-läsning en av de viktigaste faktorerna för att barnet ska utveckla sitt språk.
Högläsning och tillsammans-läsning en av de viktigaste faktorerna för att barnet ska utveckla sitt språk. Foto: Getty Images

Därför ska du läsa för ditt barn (+ boktips för alla åldrar!)

Känner du dig också lite larvig när du läser högt för din bebis?

Gör inte det! En forskningsstudie från Ohio visar att barn som blivit höglästa för varje dag från spädbarnsåldern har hört 200 000 fler ord när de är fem år än barn som inte blivit lästa för.

– Vi vet att högläsning ökar barns ordförråd så kraftigt att det kan innebära skillnaden mellan att kunna och inte kunna ta till sig nyheter som vuxen. Så läs för barnen, och sluta inte bara för att de kommer in i läsåldern! Ofta är det då de behöver den stunden som allra mest, säger Sveriges tidigare kulturminister Jeanette Gustafsdotter till Mama.

Oavsett hur gammalt ditt barn är, är högläsning och tillsammans-läsning en av de viktigaste faktorerna för att barnet ska utveckla sitt språk och få ett större ordförråd. 

”Läs böcker som barnet älskar om och om igen”, tipsar Elisabet Reslegård, ordförande för Läsrörelsen.”Läs böcker som barnet älskar om och om igen”, tipsar Elisabet Reslegård, ordförande för Läsrörelsen.”Läs böcker som barnet älskar om och om igen”, tipsar Elisabet Reslegård, ordförande för Läsrörelsen.
”Läs böcker som barnet älskar om och om igen”, tipsar Elisabet Reslegård, ordförande för Läsrörelsen. Foto: Pressbild/Getty images (kollage)

– Läs för de minsta barnen, och berätta historier. Kanske om ditt eget liv. Och läs böcker som barnet älskar om och om igen, tipsar Elisabet Reslegård, ordförande för Läsrörelsen.

Ylva Hällen är programledare, författare och ambassadör för Den stora läsutmaningen som är ett samarbetsprojekt mellan flera svenska barnboksförlag betonar också hur viktigt det är att läsa högt för små barn för att de ska förstå ”grejen med böcker”.

– Alla barn borde få chansen att hitta den där boken som förändrar livet! Som öppnar dörren till läslusten, säger Ylva Hällen.

”Genom att läsa högt för barn förstår de att det finns roliga, spännande grejer där i böckerna”, säger programledare Ylva Hällen.”Genom att läsa högt för barn förstår de att det finns roliga, spännande grejer där i böckerna”, säger programledare Ylva Hällen.”Genom att läsa högt för barn förstår de att det finns roliga, spännande grejer där i böckerna”, säger programledare Ylva Hällen.
”Genom att läsa högt för barn förstår de att det finns roliga, spännande grejer där i böckerna”, säger programledare Ylva Hällen. Foto: Pressbild

Men hon poängterar också att alla, barn som vuxna, behöver få upp ”läskondis” för att hitta den där lusten.

– Det är just därför högläsning är så viktig. Det är genom att läsa högt för barn som de förstår att ”det finns ju roliga, spännande grejer där i böckerna!”.

Jeanette Gustafsdotter: Läsförståelse är en grundsten i demokratin 

Men att få upp ”läskondisen” hos barn är inte bara viktigt för att de ska få ta del av den skrivna berättelsen. Det är också avgörande för att demokratin ska fungera, poängterar både Ylva Hällen och Sveriges tidigare kulturminister Jeanette Gustafsdotter:

– Läsning både utvecklar oss som människor och är nyckeln till kunskap. Regelbunden läsning ger språk, utbildning, allmänbildning och inte minst möjlighet att ifrågasätta fakta, säger Jeanette Gustafsdotter till Mama och fortsätter:

– Läsning ger förmåga att följa det demokratiska samtalet och mod att själv ta plats i det. Läsförståelse är helt enkelt en av grundstenarna i demokratin och en förutsättning för att bryta segregationen.

Jeanette Gustafsdotter, Sveriges tidigare kulturminister, menar att läsförståelse är en förutsättning för att bryta segregation.Jeanette Gustafsdotter, Sveriges tidigare kulturminister, menar att läsförståelse är en förutsättning för att bryta segregation.Jeanette Gustafsdotter, Sveriges tidigare kulturminister, menar att läsförståelse är en förutsättning för att bryta segregation.
Jeanette Gustafsdotter, Sveriges tidigare kulturminister, menar att läsförståelse är en förutsättning för att bryta segregation. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Jeanette Gustafsdotter berättar om hur hon och hennes syster ”i princip bodde” på biblioteket i det lilla samhälle där de växte upp, och framhåller att regeringen det senaste året satsat 130 miljoner kronor på läsfrämjande insatser, bland annat genom att ta fram en ny, nationell biblioteksstrategi. 

Ansträng dig för att hitta rätt bok

Ylva Hällen vill särskilt uppmuntra föräldrar som vill få igång läslusten hos sina barn att besöka sitt lokala bibliotek för att få inspiration, både till barnet och sig själv:

– Man måste anstränga sig lite för att hitta rätt bok till rätt barn, precis som vi vuxna har olika smak. Alla kan hitta den där boken som förändrar livet. Och där är biblioteken och bokhandlarna fantastiska. Människorna som jobbar där vet verkligen vad som funkar för barn med olika behov och intressen.

Ett av de viktigaste råden för att få barnet att komma igång med läsningen handlar dock inte om pepp och uppmuntran. Det handlar helt enkelt om att göra med så många andra måste: Att läsa själv.

– Vi vet alla att barn inte gör som man säger. De gör som man gör, säger Elisabet Reslegård, ordförande för föreningen Läsrörelsen.

Låt böckerna ligga framme!

Ylva Hällen håller med, och tipsar föräldrar om att inte städa undan gamla böcker, utan använda dem i hemmet.

– Låt böcker ligga framme! Kokböcker, gamla bilderböcker barnet gillade som liten. Dina egna böcker! Visa att böcker är något som har en given plats i hemmet.

Lästips för barn: ålder för ålder (och intressen!) 

Boktips och böcker för små barn

För minstingarna: Vem-serien av Stina Wirssén och Julia-böckerna av Eva Eriksson och Lisa Moroni.

För förskolebarnen: Slottet och Gropen av Emma Adbåge.

Boktips och bra böcker för barn i lågstadiet

För den hästtokiga: Sigge-serien av Lin Hallberg.

För gejmingälskarna: Yumi och Tomu- böckerna av Maria Frensborg.

För den som älskar enhörningar: Min mamma är en fé-böckerna av Sophie Kinsella.

För fotbollstjejen: Kosse-böckerna av Anja Gatu.

För fotbollskillen: Livet i akademin-böckerna av Jesper Tillberg.

För den som gillar klurigheter: LasseMajas detektivbyrå av Martin Widmark.

För hundälskaren: Buster-serien av Tobias Söderlund.

Böcker och boktips för barn i mellanstadiet

För den som gillar humor: Vera Swansons dagbok-serien

För den äventyrslystne: Harry Potter-böckerna

För den modige: Pax-böckerna av Åsa Larsson och Ingela Korsell

Böcker som passar barn i högstadiet

För romantik-älskaren: Selection-serien av Keira Cass och Berätta tre saker av Callum Bloodworth.

För fantasyfantasten: Korpringarna-serien av Siri Petersen, och Månvind&Hoff-serien av Johan Rundberg

 

Johanna Schreiber: Ge ditt barn tillträde till en parallell verklighet

Johanna Schreiber är författare, och har även skrivit den här artikeln för mama.Johanna Schreiber är författare, och har även skrivit den här artikeln för mama.Johanna Schreiber är författare, och har även skrivit den här artikeln för mama.
Johanna Schreiber är författare, och har även skrivit den här artikeln för mama. Foto: Magnus Liam Karlsson/Norstedts

”Jag var 12 år när jag började gråta på bokhandeln Wettergrens i Göteborg. Jag grät när jag insåg att jag hade läst varenda bok om Tvillingarna i Sweet Valley som fanns i deras hylla. Skulle jag stängas ute från den där nästan magiska världen nu? Där tjejer bjöds ut på dejt, där kärlekstrassel alltid löste sig, och där solen alltid sken över den lilla dalen i Kalifornien där tvillingarna Jessica och Elisabeth Wakefield bodde?

Tvillingarna levde ett liv så oändligt långt bort från mitt eget, grådassiga mellanstadieliv i Göteborg. Att få fly in i deras värld visade mig att det fanns något större, bättre, vackrare någon annanstans.

Att sträckläsa en bokserie är att få tillträde till en parallell verklighet. En verklighet att kliva in i närsomhelst, och stanna i nästan hur länge som helst.

Medan tv-serier bara pågår ett visst antal timmar, kan läsningen regleras efter egen takt, och det är så mycket enklare att återvända till den där boken, eller det där kapitlet, som gav en känsla av trygghet, tröst, eller förhöjd puls för att det var så fruktansvärt spännande eller romantiskt!

Hjälp ditt barn att komma igång med sträckläsningen i höst – och passa på att plöja en härlig, mysig, spännande eller intressant romanserie du också.”

/Johanna Schreiber, författare och journalist

LÄS ÄVEN: Skriv en saga med ditt barn – 4 enkla sätt att boosta barnens fantasi
LÄS ÄVEN:
Nya norska rådet: Skippa all skärmtid för de yngsta barnen