Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Röda kinder och fräknar är tradition på alla söta påskkärringar.Röda kinder och fräknar är tradition på alla söta påskkärringar.Röda kinder och fräknar är tradition på alla söta påskkärringar.
Röda kinder och fräknar är tradition på alla söta påskkärringar. Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP / TT / TT NYHETSBYRÅN

Läkemedelsverkets varning om påsksmink till ditt barn

Äntligen påsk – och dags för många barn att klä ut sig till påskkärringar. Men hur vet du om det är säkert att måla röda kinder och fräknar på ditt barns känsliga hud? 

Här är sminket du helt ska undvika.

Snart ger de sig ut – påskkärringar som knackar på och ber om godis. Dags att ta fram kläder, kvast och smink! Enligt traditionen brukar påskkärringar sminkas med röda kinder och fräknar. Men vilken typ av smink ska man använda till barn som ju har extra känslig hud?

Enligt Läkemedelsverket är de flesta produkter i Sverige säkra att använda, men de varnar också i ett pressmeddelande för att en del importerade sminkprodukter riktade till barn kan innehålla ämnen som inte är tillåtna inom EU. 

Här är några saker som är bra att ha koll på.

Ansiktsmålning – vilket barnsmink är säkert?

Vad ska man då titta efter som förälder? Läkemedelsverket ger tre tips till föräldrar att titta efter i produktmärkningen när ansiktsmålningsprodukter till barn ska inhandlas:

1. Det ska finnas en innehållsförteckning som visar vilka ämnen som ingår i produkten. Kolla om något ämne som du vet att barnet är känsligt mot ingår.

2. Varningstexter och instruktioner för säker användning av produkten ska vara på svenska.

3. Det ska finnas namn och adress till ansvarigt företagsnamn inom EU.

Använd inte smink för vuxna, varnar Läkemedelsverket.Använd inte smink för vuxna, varnar Läkemedelsverket.Använd inte smink för vuxna, varnar Läkemedelsverket.
Använd inte smink för vuxna, varnar Läkemedelsverket. Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN

Kosmetika till barn – vad ska man tänka på?

Använd produkter som är anpassade för barn. 

De flesta bebisar och småbarn kommer i kontakt med kosmetiska produkter varje dag som exempelvis mjukgörande hudkräm, våtservetter, tvål och tandkräm. Kosmetiska produkter som marknadsförs till barn ska vara anpassade specifikt för barn, skriver Läkemedelsverket. Därför är det bra att i första hand låta barn använda sådana produkter.

Undvik produkter som är avsedda för vuxna.

Är ansiktsmålning säkert?

Barn bör inte använda ansiktsmålningar eller barnsmink ofta eller under längre perioder. Det finns alltid en risk att barn reagerar på exempelvis färg- eller parfymämnen. 

Risken finns också att barnet utvecklar allergi mot ämnena i produkten, enligt Läkemedelsverket.

Mums, påskgodis!Mums, påskgodis!Mums, påskgodis!
Mums, påskgodis! Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Var extra noggrann om du handlar på nätet

Om du handlar smink på nätet behöver du vara extra uppmärksam, eftersom det kan finnas produkter från andra länder som inte uppfyller kraven inom EU. Kontrollera att det finns kontaktuppgifter till företaget bakom nätbutiken och var uppmärksam på att produkten du får har korrekt märkning.

Ansvaret för produkternas säkerhet och att reglerna följs ligger hos företaget som gjort produkten. I Sverige är det både Läkemedelsverket och Sveriges kommuner som kontrollerar kosmetiska produkter.