Lagsport är bra för barnen

Lagsport är bra för barnen - och för dig som förälder

Barnens lagsport påverkar även oss föräldrar positivt. Att vara mamma till en liten sportis utvecklar vår förmåga att planera och samarbeta, visar en ny studie.

Medan barnen tränar sig på att spela ihop som ett lag och hjälpa varandra, så får deras föräldrar samma träning vid sidan av planen. Vi vuxna organiserar samåkningar, fixar kaffe och bullar, styr upp lotterier och turas om med materialskötseln. Vilket kräver att man samarbetar och planerar tidseffektivt.
– Man hör ofta att det är så bra för barn med lagsport för att de rör på sig, får självförtroende och lär sig
laganda. Men vi märkte att föräldrarna också påverkas väldigt positivt av att deras barn deltar i lagsporter,
säger forskaren (och tidigare stjärnan i amerikansk fotboll) Travis Dorsch vid Purdue University, Indiana.En del föräldrar knyter vänskapsband som varar betydligt längre än säsongen. Dessutom är det vanligt att föräldrarna själva blir sportigare och kanske börjar träna samma sak som barnen av bara farten.
Den stereotypa bilden av sportföräldrar som lägger sig i, vrålar åt barnen och inte tål en förlust, då?
– Föräldrarna i studien passar inte alls in i den mallen. De kände snarare att sportandet stärkte banden mellan föräldrar och barn, säger Dorsch, som har intervjuat 26 föräldrar med lagsportande barn i åldrarna 6–15 år.

Källa: Journal Of Sport And Exercise Psychology.
 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!