Emelie skriver om sorgen att förlora ett barn i magen. Foto: Privat/Pressbild

Emelie, 33: ”Vi fick gå på promenad som nyblivna föräldrar utan barnvagn”

Edit skulle ha fyllt 2 år den här veckan. I samband med Bär vitt-dagen den 20 mars skriver bokaktuella Emelie Edholm om sorgen när dotterns hjärta slutade slå – men också om kärleken och minnena: ”Du lever kvar i våra hjärtan och vi ser dig i din lillasyster”.

mamaredaktionen

Det var den 8 mars 2019, internationella kvinnodagen. Vi hade precis fått veta att vi väntade en flicka. Jag kände mig lycklig, stark och oövervinnerlig.

Aldrig någonsin hade jag trott att vi bara dagar senare skulle stå inför vårt livs största mardröm. ”Jag är ledsen men jag ser inget hjärta som slår.” Där och då förändrades vår värld för alltid på ett litet ögonblick.

När vi kliver in till förlossningsavdelningen fyra veckor innan beräknad förlossning är det första vi hör hjärtskärande barnskrik. En dag senare får vi möta vår efterlängtade dotter. Trots att jag visste att du skulle vara livlös så såg jag fram emot att få möta dig. Det fanns inget i världen som kunde ändra på detta.

”Vi som väntat så länge med att förbereda och hämta ut barnvagnen, nu tvingades vi lämna tillbaka den och möttes bara veckor senare av samma vagn i butikens skyltfönster”.

Det var ett vackert men samtidigt hjärtskärande möte. En perfekt liten sovande flicka. Det finaste vi sett. Vi tog emot dig i vår famn med vetskapen om att tiden var knapp, den lilla stunden då din kropp fortfarande var varm. Som jag önskade att någon haft fel, kanske skulle vi få höra det där första skriket? Men det kom inte, du var alldeles tyst och stilla och där låg du på mitt bröst det vackraste vi någonsin skådat, vårt första barn. Vi fick bara timmar att skapa minnen, det som man borde ha en hel livstid till att göra. 

Vi som väntat så länge med att förbereda och hämta ut barnvagnen, nu tvingades vi lämna tillbaka den och möttes bara veckor senare av samma vagn i butikens skyltfönster. I stället för att planera ett dop fick vi planera en begravning och välja en gravsten. Vi fick några få föräldradagar men vi fick gå på promenad som nyblivna föräldrar utan barnvagn.

Edit föddes stilla den 15 mars 2019. Foto: Privat

Det är alldeles för många barn som inte får chansen att möta livet utanför magen. 

Vi är ett av de par som aldrig fick någon förklaring till varför vår dotters hjärta inte slog. Som tvingas lära sig att navigera och leva med en livslång sorg. Ett barn som aldrig glöms, som alltid finns i våra tankar och som aldrig kan ersättas. 

Jag vill uppmuntra dig som närstående eller bekant till någon som drabbas att våga prata, våga fråga. Det finns inget värre än tystnaden när det värsta redan hänt. Jag önskar att fler vågat fråga om dig, hur du såg ut, hur lång du var, hur mycket du vägde. Våga nämna barnen vid namn och undra hur det hade varit om det saknade lilla barnet hade fått vara med er idag, under er familjemiddag, eller högtider. Jag har fått ett barn, jag vill berätta precis lika mycket eller lite som en förälder som fått ett levande barn.

Emelie med maken John och dottern Alicia, 1, som föddes 10 månader efter änglabarnet Edit. Foto: Privat

Edit, du har visat oss hur otroligt stark kärleken är, du lär oss om livet, du har banat väg för din lillasyster och du finns för alltid med oss i allt vi gör.

Vi lever kvar, du lever kvar i våra hjärtan och vi ser dig i din lillasyster som gav oss ljuset tillbaka i livet. Hon vinkar till din grav och pussar på din bild här hemma. I veckan fyllde du två år. Undrar så hur du sett ut och vilken liten personlighet du skulle vara. Vi bär dig med oss i varje steg vi tar och vi kommer att sakna dig livet ut.

Genom att synliggöra barnen som inte fick en chans bidrar du till förändring. För en förändring måste ske, inga barn ska få dö innan de fått en chans till livet utan att vi gjort ALLT vi kan för att förhindra det.

Fakta: Emelie Edholm

Ålder: 33.

Familj: Maken John, änglabarnet Edit 2, Alicia, 1, och bebis beräknad i juni. 

Bor: Göteborg

Gör: Föräldraledig projektledare inom marknadsföring.

Aktuell med: Boken ”Livet med dig i mitt hjärta”.