Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kristin tillsammans med sina fyra barn: Noel, Nelly, Lilly och Leon.Kristin tillsammans med sina fyra barn: Noel, Nelly, Lilly och Leon.Kristin tillsammans med sina fyra barn: Noel, Nelly, Lilly och Leon.
Kristin tillsammans med maken Daniel och alla fyra barnen, strax efter att Lilly och Nelly fötts.Kristin tillsammans med maken Daniel och alla fyra barnen, strax efter att Lilly och Nelly fötts.Kristin tillsammans med maken Daniel och alla fyra barnen, strax efter att Lilly och Nelly fötts.
1 AV 3
Kampen och glädjen efter beskedet som ändrade allt
2 AV 3
Kristin tillsammans med sina fyra barn: Noel, Nelly, Lilly och Leon.
Foto: Hennok Tesfay/Hennok Tesfay Foto
3 AV 3
Kristin tillsammans med maken Daniel och alla fyra barnen, strax efter att Lilly och Nelly fötts.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Kristin ”kunde inte” få barn – nu har hon fyra

För tio år sedan fick Kristin Ljungdahl, 42, höra att hon inte skulle kunna bli gravid.

När det oväntade plusset på stickan kom hade hon ingen aning om att hon 1,5 år senare skulle ha fyra barn.

– Det var som en blessing från ovan.

”Du har en kraftigt reducerad äggreserv.”

Orden från läkaren slår den då 33-åriga Kristin Ljungdahls värld i spillror. Allt hon vill är att få bli mamma och hon och hennes sambo har redan genomgått tre missfall. Det är för att göra en fertilitetsutredning som hon är där. Nu får hon höra att hon är på väg in i klimakteriet och att hennes chanser att få barn, även med IVF, är minimala.

– Min dröm var att bli mamma. Jag blev gravid och fick missfall, och hade läst att man efter tre missfall kunde få en utredning, säger Kristin.

Fruktlösa IVF-försök

Kristin och hennes sambo Daniel försöker med alla medel de kan komma på: De ställer sig i Stockholms IVF-kö, Kristin läser på om alternativa behandlingar och olika sätt att öka fertiliteten. Det är yoga, kosttillskott och akupunktur. I väntan på sin tur i den regionala IVF-kön bokar de tid hos en privat klinik. Till en början är de optimistiska. Tvärtemot det första läkaruttalandet verkar det finnas en god chans men när det är dags att skörda äggen har Kristins äggblåsor gått tillbaka.

Det känns hopplöst, men den regionala IVF-kön har ringlar sig framåt och plötsligt är det Kristin och Daniels tur. Läkaren de möter vill inte inge några falska förhoppningar:

– Han var ganska negativ och sa: ”Jag har läst din journal och skulle säga att du har mindre än tio procents chans att bli biologisk mamma”, berättar Kristin.

Kristin Ljungdahl

Ålder: 42.

Bor: Lidingö.

Familj: Sambon Daniel, bonussonen William och tvillingparen Leon och Noel, 7, samt Nelly och Lilly, 5,5.

Yrke: Excecutive assistant.

Intressen: Familjen, inredning, att resa och musik.

Men när läkaren gör ett ultraljud på Kristin blir han tyst en stund, innan han konstaterar att det ser bättre ut än väntat.

– Han konstaterade att jag hade många ägg den här cykeln, kanske till och med dubbla.

Blev spontant gravid: ”Båda vad guldägg!”

Kristin får påbörja en behandling med nässprej för att blockera ägglossningen. Hon får veta att när mensen kommer så ska hon börja med sprutor för att stimulera äggblåsorna. Men dagarna går och mensen kommer aldrig.

Redan innan tvillingflickorna kom till världen var det fullt upp för Kristin med Leon och Noel.Redan innan tvillingflickorna kom till världen var det fullt upp för Kristin med Leon och Noel.Redan innan tvillingflickorna kom till världen var det fullt upp för Kristin med Leon och Noel.
Redan innan tvillingflickorna kom till världen var det fullt upp för Kristin med Leon och Noel. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

– Varje gång jag såg deras hjärtan på ultraljudet kunde jag pusta ut en dag eller två, sen kom de mörka tankarna krypande igen.

Hon tar ett graviditetstest hemma – och det är positivt. Först vågar hon inte tro på det. Det gör inte heller sjuksköterskan på IVF-kliniken när hon ringer dit, men ett tidigt ultraljud visar att Kristin visst är med barn. 

Först får hon se ett tickande hjärta med skärmen, och sen det andra.

– Båda var guldägg och båda har blivit befruktade! Det var en chock – märkligt och fantastiskt på samma gång, säger hon.

Det satte verkligen sina spår. Jag kunde njuta men rädslan var större.

Eftersom tvillinggraviditeter räknas som riskgraviditeter följer nu månader av täta kontroller. Kristin försöker njuta, men hennes historia av upprepade missfall gör det svårt att ge sig hän åt glädjen över liven som växer inuti i hennes livmoder. Hon har svårt att släppa läkarnas ord om att hon inte skulle kunna bli gravid.

– Det satte verkligen sina spår. Jag kunde njuta men rädslan var större. Men det gick ju bra, berättar Kristin.

”En blessing från ovan”

36 veckor och ett kejsarsnitt senare har hon till slut sina två bebisar på bröstet. Noel och Leon. Hon är mamma. Och även om det är intensivt att ta hand om två bebisar på samma gång, är Kristin lyckligare än någonsin. Hon har allt hon någonsin önskat sig.

– Jag hade fått inte bara ett utan två barn, och jag kände mig som världens lyckligaste människa.

Att hon ska bli gravid igen finns inte på kartan. Men när tvillingarna är ett knappt halvår börjar hon känna sig konstig. När hon återigen sitter med ett positivt test framför sig kan hon inte tro det. Vi första ultraljudet är hon säker på att ultraljudsbarnmorskan kommer hitta en tom hinnsäck.

– Hon tittade jättelänge och till slut tänker jag att det bara inte kan ta så lång tid att bekräfta om det finns ett hjärtslag eller inte. Då säger hon: ”Det är tvillingar”. Jag, som har Noel och Leon med mig, svarar: ”Ja, jag har tvillingar med mig i vagnen.”

Sen ser Kristin det barnmorskan menade: På den brusiga skärmen syns återigen två pickande hjärtan.

– Det var som en blessing från ovan.

Den här gången njuter hon till fullo av att vara gravid. Drygt ett år efter att hon blivit tvåbarnsmamma kommer tvillingarna Nelly och Lilly till världen.

Så vanligt är tvillingar

Varje år föds cirka 110 000–120 000 barn i Sverige. Av dessa är drygt 3000 tvillingar, trillingar eller uppåt. 

Det är vanligare att få tvåäggstvillingar än enäggstvillingar, fördelningen är 70 procent mot 30 procent. 

Chansen/risken att få tvillingar är större hos gravida över 30 år.

Studier visar också att den som en gång fått tvillingar har dubbelt så hög chans/risk att bli gravid med tvillingar igen. 

Källa: SCB, Läkartidningen

Fyrabarnsmamma inom loppet av 16 månader

I dag har barnen blivit 7 och 5,5 år gamla. Att ha fyra småbarn som är i princip lika gamla har inte alltid varit lätt, men Kristin säger att det aldrig var ett alternativ att inte behålla barnen.

Många har sagt att Kristin borde skriva en bok om sin resa från ofrivilligt barnlös till fyrbarnsmamma, men det får vänta. Hon får sällan en lugn stund sedan hon blev fyrbarnsmamma, men drömmer om att på något sätt hjälpa andra i samma situation som hon varit.Många har sagt att Kristin borde skriva en bok om sin resa från ofrivilligt barnlös till fyrbarnsmamma, men det får vänta. Hon får sällan en lugn stund sedan hon blev fyrbarnsmamma, men drömmer om att på något sätt hjälpa andra i samma situation som hon varit.Många har sagt att Kristin borde skriva en bok om sin resa från ofrivilligt barnlös till fyrbarnsmamma, men det får vänta. Hon får sällan en lugn stund sedan hon blev fyrbarnsmamma, men drömmer om att på något sätt hjälpa andra i samma situation som hon varit.
Leon, Noel, Nelly och Lilly är syskonmatchade.Leon, Noel, Nelly och Lilly är syskonmatchade.Leon, Noel, Nelly och Lilly är syskonmatchade.
1 AV 2
Många har sagt att Kristin borde skriva en bok om sin resa från ofrivilligt barnlös till fyrbarnsmamma, men det får vänta. Hon får sällan en lugn stund sedan hon blev fyrbarnsmamma, men drömmer om att på något sätt hjälpa andra i samma situation som hon varit.
Foto: PRIVAT
2 AV 2
Leon, Noel, Nelly och Lilly är syskonmatchade.
Foto: Privat (montage)

– Jag är så tacksam för de här fyra barnen. Jag läser ju ibland i grupper för tvillingföräldrar om de som inte vågar skaffa fler barn, eftersom de inte vet hur de ska orka. Men jag såg liksom inga hinder. Jag kunde inte på något sätt se att det skulle vara något negativt att få fler barn. Och det gör jag fortfarande inte. 

Hur får ni dagarna att funka?

– Det är viktigt att sätta upp rutiner för att det ska funka. Jag tar fram alla tandborstar och tar på tandkräm samtidigt. 

– Jag har också börjat försöka ha kvalitetstid med dem en åt gången. I somras tog jag två barn med mig till Mallorca och var där en vecka. För några veckor sen tog jag ett barn med mig. Vi åkte snabbtåg från Stockholm till Helsingborg.

Det låter mysigt! Hur ser det ut med egentiden?

– Ja, vi anlitar barnvakt ibland, men det finns ju ingen tid över för att göra något annat. Det är klart att jag skulle vilja ha mer tid. Mina vänner är mitt allt och jag önskar att jag hade tid att träffa dem oftare. Det hade varit superhärligt. Eller att jag hade kunnat ta en timme själv ibland i skogen och gå en egen promenad. Men det är okej. För jag vet att den tiden kommer också.

Jag är nyfiken på hur ni får till nattningarna...

– De är otroligt mammakära så det är oftast jag som nattar. Jag lägger två barn åt gången. Nelly och Noel är bästa kompisar, så de sover i samma rum och Leon och Lilly sover tillsammans. Leon och Lilly brukar jag läsa en bok för. Just nu läser jag ”Kaninen som så gärna ville somna”. Jag läser den så långsamt att de till slut bara däckar av. Eller så sjunger jag lite godnattvisor.

– Nelly och Noel är mycket mer nattugglar, så de nattar jag senare. De vill göra olika grejer och är ofta uppe och leker med varandra. De kan vilja kolla ett avsnitt av ”Saltkråkan” eller ”Madicken” tillsammans. Vi lyssnar alltid på sovmusik också.

Kristin försöker se till att alla barnen får egentid med henne. Till exempel åker hon ibland i väg på en mini-semester med en av dem. Här syns hon med Lilly och Leon.Kristin försöker se till att alla barnen får egentid med henne. Till exempel åker hon ibland i väg på en mini-semester med en av dem. Här syns hon med Lilly och Leon.Kristin försöker se till att alla barnen får egentid med henne. Till exempel åker hon ibland i väg på en mini-semester med en av dem. Här syns hon med Lilly och Leon.
Kristin försöker se till att alla barnen får egentid med henne. Till exempel åker hon ibland i väg på en mini-semester med en av dem. Här syns hon med Lilly och Leon. Montage: PRIVAT

Vad har du lärt dig om att vara mamma till ”pseudofyrlingar” som du inte hade en aning om innan du blev mamma? 

– Tyvärr kan man inte hålla alla fyra i handen samtidigt. Men jag har lärt mig att det går att ligga i sängen med fyra barn och gosa med alla fyra samtidigt. Man har en på varje sida, en som ligger på magen tvärs över det ena benet och den andra som ligger tvärs över det andra benet.

Men hur sjutton gick det till när alla var vagnbarn? De är ändå födda så tätt.

– Det var något jag var orolig över. Hur ska jag kunna ta alla fyra till förskolan? Jag hade en stor cykelvagn som alla fick plats i från att flickorna kunde sitta, men ofta var vi ju ute tillsammans och då hade vi var sin dubbelvagn. Tjejerna är födda på vintern så jag minns att jag drog pojkarna i pulka och sköt vagnen samtidigt. Så det gick ju.

Vill du ha fler barn eller känner du dig färdig?

– Hade jag haft möjligheten så hade jag nog inte tackat nej till fler barn. Jag stänger absolut inga dörrar till att vara familjehem i framtiden. Jag skulle verkligen vilja ge tillbaka. 

Hur har det förändrat dig att få två tvillingpar så tätt?

– Jag tror att den största förändringen är den jag gick igenom innan. Min resa, skammen och sorgen jag kände över att inte kunna bli gravid har gjort mig så ödmjuk och tacksam för det jag har i livet. Det är svårt ibland, men jag har alltid den här familjen och jag älskar dem så.