Pappa håller ledset barn som precis har badat. Barnet sträcker sig från pappa.

Krävande barn: "Man känner sig värdelös som förälder"

Vilmer, 3,5 år, är full av temperament – eller har varit, i alla fall. Här berättar hans pappa Tobias.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Vilmer är född på tvären, brukar jag säga. Han har varit krävande från dag ett. Då var det svårt att få honom att sova och att få honom lugn. Det var tvunget att hända något hela tiden.

Han kunde aldrig, som andra barn, bara sitta i knät. Ligga på en filt kunde han göra i några minuter max. Sedan skrek han.

Det var alltid något som var fel. Som förälder kände man sig värdelös; man trodde att man själv hade skapat beteendet och gjort något fel. Vi försökte hitta en massa förklaringar. Vi kollade till och med om han hade någon bokstavsdiagnos – men nej, han var inte överaktiv på det sättet. Han var bara aldrig nöjd. Han tröttnade otroligt fort på precis allt, till och med på att sova.

Till slut hamnar man i träsket när man har prövat allt: att säga nej, att ignorera, alla metoder. Och han reagerar inte längre. Vi blev helt slut. Vi ringde min mamma och bad henne låna honom i en vecka.

Nu har det vänt. Sedan några månader tillbaka är Vilmer förändrad. Det var nog för att det kom ny och mer engagerad personal till förskolan, men jag tror att vår attityd har påverkat också. Vi gav upp mer och mer. Då löste det sig av sig självt. Då kunde vi acceptera honom mer som han är och anpassa oss till situationen.

Om vi hade vetat från början att det skulle förändras hade det nog varit lättare. Det finns så jäkla många metoder, men för många som har sådana här barn är det kanske bara egentligen att försöka slappna av och gilla läget.

Nu är Vilmer mycket mer nöjd. Han är så kvicktänkt och otroligt klipsk. Han kan komma med så smarta svar så att man blir mörkrädd. Och han är rolig, jätterolig. Det är som om någon har nollställt och startat om honom.”

Läs också: 

Krävande småbarn – därför gnäller ditt barn

Kvällsoro – därför skriker bebisar på kvällen

Tobias och Vilmer heter egentligen något annat. 

Artikeln publicerades i november 2016.

Aktuellt just nu