My Feldt med sina tre barn. Bild ur boken ” ”Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga: Bakning och känslor genom naturen” Foto: Linda Lomelino

Konditorn My Feldt: "Barnen är nästan alltid med i köket"

Superkonditorn My Feldt brinner för att baka hållbart och leva grönt med barnen. Här bjuder hon på ett recept ur sin kokbok ”Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga: Bakning och känslor genom naturen" – utan sockerångest.

Prisbelönta kocken och konditorn My Feldt, 32, vill att hennes recept ska framkalla känslor, dofter och minnen. Därför har hon skrivit en bakbok som inte bara innehåller smarriga recept på allt från pajer, tarteletter och bullar till småkakor, saft och kola, utan som också berättar om känslor, hållbarhet och om att leva i samklang med naturen. När hon testar sina recept är självklart barnen Lykke, 9, Cornelis, 6, och Ingrid, 3, med.

Aktuella My Feldt om bakning, barn och bröllop

Berätta om din bakfilosofi!

– Den handlar om att använda rena råvaror utan tillsatser och färgämnen. Sedan brinner jag för ekologiska råvarors säsong. Vi måste tänka på att en tomat på vintern inte är så bra, utan att vi ska använda varje råvara när naturen sagt att det är dags.

Hur baksugna är dina barn?

– De är nästan alltid med i köket, det är roligt att de är intresserade. Klart att det blir kladdigt, men det finns ju trasa och dammsugare.

Vilket är deras favoritbak?

– De bakar alltid kolasnittar när vi ska ut i skogen, det tar bara 30 minuter från start till att de ligger i en burk. Världens bästa picknickkaka! Vi bor i Oskarström utanför Halmstad, i ett stort hus. Det är väldigt vackert här, jag och barnen njuter mycket av naturen tillsammans – världens bästa lekplats!

Berätta om ditt natur- och hållbarhetstänk.

– Naturen behöver inte oss, men vi behöver den. Vi måste vårda den om vi inte ska ta kål på oss själva. Som att man sabbar hela ekosystemet för att man måste käka tacos med tomater och gurka mitt i vintern. Allt man köper i affären här påverkar en annan plats.

– Men när man säger det så blir det lätt motsatt effekt – människor får dåligt samvete och orkar inte göra något alls. Så i min bok har jag bara tänkt på en sak: Att visa hur vacker naturen är och få människor att älska den, för det man älskar vill man vårda.

Du är inte rädd för socker?

– Nej, inte alls. Vi är ofta lite motsägelsefulla kring socker. Vi låter barnen ta ketchup på maten, få sötad yoghurt till frukost och annat sockrigt som vi räknar som ”mat”. Men sedan får de bara äta godis på lördagar.

– Mina barn får gärna äta en bulle på en onsdag. Jag vet att det är socker i den, men då skippar jag socker i maten. Jag är alltså mer rädd för allt socker man inte ser, men som finns där, än sockret jag själv stoppat i till exempel mina bullar.

Recept från My Feldt på kolakakor

My Feldts kolasnittar

Ca 30 kakor

Du behöver: 

145 g mixat rårörsocker

240 g siktat dinkelmjöl eller vetemjöl

8 g bakpulver

6 g vaniljsocker (se nedan)

150 g rumstempererat smör

35 g ljus sirap

Ägg + vatten till pensling

Gör så här: 

1. Värm ugnen till 175 grader med varmluftsfunktion.

2. Lägg ingredienserna i en bunke och arbeta ihop till en smidig deg. Dela degen i tre delar och rulla ut till plåtlängder. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lätt med handen. Vispa upp ägg och lite vatten. Pensla.

3. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter, e. Ta ut och skär dem i snittar medan de fortfarande är varma. Förvara i en burk med tättslutande lock.

Kolasnittarna är barnens favorit. Gott och enkelt! Foto: Linda Lomelino

Socker med vaniljsmak

Du behöver: 

1 vaniljstång

400 g strö-, rör- eller muskavadosocker

Gör så här: 

Dela vaniljstången på längden och skrubba insidan med sockret över en bunke. Förvara både stången och sockret i en lufttät burk. Det här sockret kan du använda för att byta ut en del av sockret när du bakar, om du bara vill ha en svag ton av vanilj.

Eget vaniljsocker är pricken över i! Foto: Linda Lomelino

Foto: Linda Lomelino 

Recept ur boken ”Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga: Bakning och känslor genom naturen” av My Feldt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av mama här!