Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hur äckligt är det inte med löss och springmask? Knivlisa tar oss igenom åtta stadier.
Hur äckligt är det inte med löss och springmask? Knivlisa tar oss igenom åtta stadier.
Hur äckligt är det inte med löss och springmask? Knivlisa tar oss igenom åtta stadier.
Hur äckligt är det inte med löss och springmask? Knivlisa tar oss igenom åtta stadier. Foto: Shutterstock / byråbild

Löss och springmask – 8 äckelstadier alla mammor går igenom

Moderskapet är det finaste som finns. Det är även kantat av två ÄCKLIGA små djur: löss och springmask. mamas bloggare Lisa ”Knivlisa” Eriksson listar 8 stadier som tar dig igenom äckelinvasionen.

mamaredaktionen

1. Förnekelsestadiet

Springmask? Hmmm. Det där mejlet från pedagogen Anna-Lena såg du absolut inte. Det måste ha hamnat i skräpposten. Du har ingen aning om hur det gick till. Jaha, satt det en lapp på förskolan också? Okej. Du minns den vagt. På sin höjd undrade du varför de inte skrivit ”Med vänlig hälsning, pers-analen.” Sen skrattade du inombords och gladdes åt att det inte gällde dig eller skulle komma att gälla dig.

2. Orosstadiet

Du hade aldrig kunnat tänka dig att du i ditt liv skulle behöva oroa dig för att små små djur skulle krylla omkring på dina barns skalp. En sådan onödig oro!

På samma sätt hade du aldrig kunnat förstå att du plötsligt skulle stå med ett förstoringsglas och en skrivbordslampa riktad mot ditt barns stjärthål och leta efter vita slingrande maskar. Men det är precis vad du gör, när hen gnäller om att det ”killar i stjärten”.

3. Chockstadiet

Det kliar i hårbottnen på ditt barn. Du tittar efter och det ÄR små varelser som saftar runt i håret. Din första instinkt är att vilja mörda dem, men de är alldeles för äckliga att befatta sig med, så du skriker i stället vilket inte hjälper själva barnet särskilt mycket.

4. Insiktsstadiet (eller ska vi säga INSEKTS-stadiet)

Du måste förhålla dig till att det är MASKAR i ditt barns bajsblöja. Och det innebär inte bara att det är maskar i blöjan, utan även att det är maskar kvar i kroppen på ditt barn. MASKAR. Det är det äckligaste du någonsin tänkt på, förutom när du tänker på en Youtube-video med en gubbe som kräktes ut sina löständer.

5. Ifrågasättandet

Varför just ni? Varför existerar de här djuren? Vilken oklar defekt i evolutionen? De kommer ändå bara dö, varför trilskas de? Vad är meningen med livet? Djurens liv alltså. Och ditt.

6. Expansionsstadiet

Efter 2020 har vi lärt oss en sak: Innan det blir bättre måste det bli sämre. Du kommer på att det här kommer drabba hela din familj. Visst kliar det lite i röven? Visst kryper något i håret?

7. Skräckstadiet

Du inser att maskmedlet Vanquin är slut i hela Sverige. Du efterlyser på Facebook och förstår när du tryckt på publicera att alla dina vänner kommer visualisera dig med maskar i rumpan. Oh well. Lite kul ändå, till fredagsmyset.

8. Tillfredsställelsestadiet

Vissa missar njutningen med den här fasen men när du väl accepterat läget, HUR tillfredsställande är det inte att kamma bort de små äggen och döda lössen i håret med en fin luskam? Mmm. Som att pilla bort solbränd hud eller klämma finnar. Det vill säga LJUVLIGT.

Av: Lisa ”Knivlisa” Eriksson