mama listar favoriter från SVT:s julkalendrar. Från Trolltider till Sunes jul.
mama listar favoriter från SVT:s julkalendrar. Från Trolltider till Sunes jul. Foto: SVT

Nostalgitripp! 7 julkalendrar vi minns och älskar

Snart drar SVT:s julkalender 2019 i gång, men räcker inte det som julstämning går det även att frossa i julkalendrar från förr. mama listar 7 klassiker som fortfarande håller måttet.

SVT sände sin första julkalender ”Titteliture” redan 1960 och sedan dess har vi fått bekanta oss med knasiga familjer, luriga detektiver och en gumma som blev liten som en tesked. Några av de klassiska kalendrarna har lyckats charma generationer och är, flera år efter att de sändes, fortfarande lika populära. mama har valt sina favoriter.

7 SVT-julkalendrar som är underhållande för dig och barnen

1. Trolltider, 1979 och 1985
Kommer du ihåg julkalendern om småfolket som inte var längre än 12 centimeter i strumplästen? 1979 sändes ”Trolltider”, som blev en sådan succé att den visades som julkalender sex år senare igen. Kalendern handlar om småtrollen Tova och Kleva, gubben Gorm som är vaktmästare i stubben och hans son Kotte. Utöver det finns det en vätte, en fe och en häxa med i mixen. Som upplagt för trollbindande spänning. Julkalendern finns att hitta på SVT:s Öppet arkiv. 

2. Ture Sventon privatdetektiv, 1989
1989 dramatiserades Åke Holmbergs böcker om den semleälskande privatdetektiven Ture Sventon. I de 24 delarna jobbar Sventon med att lösa fyra av de mest farliga och komplicerade fallen i sin karriär. Vilken tur att han har den ovärderliga sekreteraren fröken Jansson och gode vännen herr Omar vid sin sida i kampen mot skurken Ville Vessla. Alla 24 avsnitt finns att hitta på SVT:s Öppet arkiv.

3. Sunes jul, 1991
Tjejtjusaren Sune och hans knasiga familj gjorde stor succé som julkalender 1991. Julkalendern utsågs 2016 till den bästa julkalendern någonsin i en omröstning gjord av Öppet Arkiv. Och visst kan man förstå det, även om vissa av skämten numera känns lite mossiga och kan behöva förklaras.

4. Tomtemaskinen, 1993
Baserad på Sven Nordqvists böcker om Pettson och Findus handlade julkalendern 1993 om den den snälla gamle gubben och hans busiga katt. På klassiskt julkalender-manér närmar det sig julafton i stugan och Pettson lovar Findus att tomten ska komma på besök. Där tar historien och även bygget av en helt egen tomtemaskin sin start. 

5. Mysteriet på Greveholm, 1996
Mysteriet på Greveholm är en av de mest populära bland SVT:s julkalendrar. Så pass att den fick en uppföljare julen 2012. Och vem minns inte familjen Olsson som flyttar ut till ett slott för att fira jul? En mysig julkalender man nog aldrig kan titta för mycket på. Alla 24 avsnitt finns att hitta på SVT:s Öppet arkiv.

6. Pelle Svanslös, 1997
Många av de klassiska julkalendrarna har sin start i böckernas värld. Historien om Pelle Svanslös är inget undantag. Baserat på Gösta Knutssons böcker om katten som saknar svans blev den filmatiserade julkalendern från 1997 en succé. Alla 24 avsnitt finns att hitta på SVT:s Öppet arkiv.

7. Julens hjältar, 1999
Visst kan livet som julgransdekoration vara härligt, mysigt och alldeles underbart. Ja, i alla fall fram till den dagen man av misstag råkar hamna i soporna. Alla 24 avsnitt finns på Öppet arkiv.

Missa inte heller förra årets dundersuccé ”Storm på Lugna gatan”! Det återstår att se om 2019 års julkalender ”Panik i tomteverkstan” håller samma kvalitet. 

Höj julstämmning i soffan ytterligare! Här är 24 mysiga julfilmer att titta på tillsammans med barnen!
Här finns även 8 mysiga julmarkander att besöka med barnen!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + Meraki body wash & lotion för 199 kr. Köp nu!