Kitty Jutbring om sömn och samsovning: "Sex är inget vi prioriterar"

Vi har redan läst om hur sömnbristen under småbarnsåren påverkat entreprenören Anitha Schulman och rapparen Cleo. Idag är det mama-bloggaren Kitty Jutbrings tur att i mamas lilla artikelserie berätta om hur hennes familj lyckas få sina värdefulla timmars sömn.

Lisa Nylén

Samsovning är ett ämne som engagerar. Och provocerar. Det har Kitty Störby Jutbring, 39, märkt av, inte minst på sin blogg på mama där många läsare kommenterar hennes val att sova med barnen.

– Folk har svårt att förstå att varje förälder är den bästa mamman eller pappan till just sitt barn. Bara för att någonting fungerat i en familj, är inte det den enda lösningen, säger Kitty.

Kitty Jutbring med yngsta barnet Kimmi-Kid. Foto: Hannah Hedin Foto: Hannah Hedin

Kitty säger att barnens sömn har fungerat ganska bra, trots att hon och maken Per, liksom de flesta småbarnsföräldrar, har haft perioder då de inte förstått hur de ska klara av vardagen med bara ett par timmars sömn

i kroppen.

LÄS OCKSÅ: Rapparen Cleo om sömnen under småbarnstiden: ”Jag var väldigt frustrerad”

– Varken Per eller jag fungerar särskilt bra utan sömn. Vi blir båda lättretliga och tjafsar om småsaker, som vem som fått sova minst. Allt för att kunna sno åt sig en kvarts sömn här och där under dagen. Sömn är hårdvaluta och man är ständigt på jakt efter mer, säger Kitty.

"Sex får vi ha när vi orkar och hinner"

Sedan ett par månader, när Kitty slutade nattamma minstingen Kimmi-Kid, 1,5, har familjen börjat sova uppdelat. Kitty med dottern Nikki-Lo, 3,5, i hennes rum och Per med sonen i föräldrarnas sovrum. Det har resulterat i fler sömntimmar, men alla saknar att sova tillsammans (”Främst Per, han bröt nästan ihop en gång för att alla fyra inte låg i sängen”). Och planen är att börja med det igen.

Kitty medger att den fysiska närheten mellan henne och Per till viss del blir

lidande, men det är inget som stör henne just nu. En inställning som många reagerat på.

– Om det är meningen att det ska liggas på just kvällar och nätter, och just i sängen, så blir det ju omöjligt. Men vi har inga sådana planer, det får vi sköta någon annan gång. Sexlivet är ingenting vi ens prioriterar just nu. Det får vi ta när vi hinner, orkar, vill och kan, vi är inte rädda för att det går lite tid mellan liggen, ha ha.

[adSpace placement="auto"]

– Vi kommer att sakna kidsen skitmycket sedan när de inte alls vill sova med oss och då skulle jag ångra mig om vi ”tvingat bort dem” för att någon norm säger att vi borde.

Barnen är alltid välkomna i sängen

Förutom att sexlivet kan påverkas brukar samsovningens motståndare även påstå att barnen går miste om att bli självständiga när de inte sover ensamma, åtminstone från en viss ålder.

– Vi är besatta av självständighet i Sverige, men självständighet kan inte tvingas eller fostras fram, det måste komma ur trygghet. Det är så tråkigt att det alltid ska handla om att prestera. Under dagarna ska barnen visa att de klarar av att äta och klä på sig själva. Och på nätterna att de klarar av att sova ensamma. Som att barn behöver visa sig duktiga även i sömnen!

LÄS OCKSÅ: Anitha Schulman om sömnbristen: ”Jag var rädd att jag skulle slå honom”

De nätter hela familjen sover tillsammans får Nikki-Lo själv bestämma var hon ska tillbringa natten. I sitt eget rum, eller i den stora sängen med mamma, pappa och lillebror. Dit är hon alltid välkommen.

– När hon sover ensam i sitt rum är det för att hon vill det och inte för att vi har tvingat henne. Jag tror att vetskapen om att hon får komma över till oss om hon vill hjälper henne att komma till ro, i stället för att gå och lägga sig

med kravet om att hon måste vara duktig och klara sig själv.

Av Fanny Wikander

Denna artikel är tidigare publicerad i mama nummer 10 2016. I vår app mama PLUS kan du läsa hela numret digitalt – dessutom helt gratis för prenumeranter!