Foto: IBL

Kändismammorna som bär knytblus till stöd för Sara Danius

På torsdagskvällen kom beskedet att Sara Danius lämnar posten som ständig sekreterare och även stol nummer 7 i Svenska Akademien. Nu visar svenska mammor sitt stöd – genom att bära knytblus.

Plötsligt blev fredagens dresscode tydlig: Idag trendar knytblusen. Allt från toppolitiker till influencers väljer att visa sitt stöd för Sara Danius – vars stil ofta kännetecknas av den klassiska blusen – som lämnar posten som ständig sekreterare för Svenska Akademien.

”Den feministiska kampen sker varje dag, det vet vi så väl. På bussen, i korridoren på skolan, i mötesrummet på jobbet. Ett steg tillbaka igår, betyder minst två steg framåt idag”, skriver kulturministern Alice Bah Kuhnke som caption till Instagrambilden där hon knyter blusen i halsen.

 

I ett pressmeddelande till TT skriver Danius på fredagen att Svenska Akademien är betydelsefull – men att det inte betyder att den inte bör förändras:

”Alla traditioner är inte värda att bevara. Oberoende från makten är inte detsamma som att ställa sig över vår tids mest självklara värderingar”, skriver hon och fortsätter bland annat med orden:

”Jag tackade ja till att arbeta som ständig sekreterare därför att jag uppfattade ett stöd för ambitionen att varsamt men målmedvetet modernisera Akademien”. 

 

Hon avslutar pressmeddelandet med att tacka för allt stöd de senaste dagarna.

Här är några av alla mammor som stöttar Sara Danius under hashtaggen #knytblus och #knytblusförsara:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Internationellt uppmärksammat

Avhoppen inom Svenska Akademien har uppmärksammats av flera stora tidningar internationellt, bland annat av New York Times som tar tydlig ställning för Danius med rubriken: ”In Nobel Scandal, a Man Is Accused of Sexual Misconduct. A Woman Takes the Fall”

Ordnar manifestation

På torsdag 19/4 kommer manifestationen Knytblusmanifestation - avgå, hela akademien! hållas utanför Börshuset på Stortorget i centrala Stockholm i syfte att visa missnöjet med att ”fokus förskjuts från misstänkta mäns brott till en kvinnas förmåga”. Initiativtagare är bland annat mamas debattör Cissi Wallin och mamas bloggare Nina Rung. Deltagarna uppmanas bära knytblus. Läs mer på Facebook.

Du prenumererar väl på mama? Om inte har vi finfint erbjudande just nu: 5 nummer av mama och solskydd från Evy för 199 kronor!

Foto: Kate Gabor/Kungahuset.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + lampa till barnrummet & kokbok för 159 kr. Köp nu!