Kändismammorna delar med sig av de bästa råden de fått av sin mamma

Foto: @ebbavonsydow

Ebba Kleberg von Sydow, programledare, mamma till Marianne, 8, Klas, 6 och Ernst, 2:

– Att tänka på allt jag faktiskt har gjort – istället för allt som inte hunnit med, och som ska göras. Och att sänka ribban, gott nog räcker. Vad spelar det för roll med stökigt hemma, makaroner och köttbullar för tredje dagen i rad, eller att hämta sist på förskolan, när barnen faktiskt ändå mår bra, är glada och trygga? De har fått en mamma som älskar sitt jobb, som har lite för mycket hela tiden, men det är den mamma de har, och hon duger bra. Det tröstar mig, ofta.

Foto: @dittesvanfeldt

Ditte Svanfeldt, konstnär, mamma till Jouline, 12, Della, 7, Duni, 2 och en bebis i himlen:

– Att påminna mig själv om att jag duger som jag är. Jag är inte mer än människa, kvinna. Det svåra och i bland jobbiga i att vara mamma är inte att behöva gå upp på natten, byta blöjor, åka ambulans till sjukhuset – nej det är att känna att man räcker till, och det påminner hon mig ofta om. Jag har inga superkrafter, MEN jag gör alltid så gott jag kan för mina barn. Vilket jag tror att de känner, i alla lägen. Precis så som jag känt att min mamma gjort för mig. Och att aldrig utgå från det självklara för det blir nästan aldrig som man tänkt sig. Barnen kommer inte med instruktionsböcker, det är det svåraste och vackraste jobbet som finns att vara mamma.

Foto: Emily Dahl

Fi Lindfors, marknadschef och influencer, mamma till Charlie Marielle, 6, och Bonnie Corinne, 2,5:

– Att aldrig låta ett barn vara ledset utan tröst. En kan aldrig ge för mycket närhet och kärlek. Sen en massa andra mer specifika råd. Min mamma är världens mest kärleksfulla barnpedagog och trebarnsmamma och det har varit svårt att inte jämföra sig, men jag har landat i att jag också är en fantastisk mamma – på mitt sätt!

Foto: @angelicalagergren

Angelica Lagergren, influencer, mamma till Alice, 4, Philip, 3, och bonusbarnen Oliver och Lucas, 9:

– Det bästa tipset jag har fått av min älskade mami är att ha roligt tillsammans med barnen. Inte oroa sig så mycket över smutsiga kläder eller tassar. Vara närvarande och leka med barnen, sitta tillsammans i sandlådan och ge barnen tid. När man gör det känner de sig viktiga och älskade. Åk med i rutschkanan och sätt dig i en gunga! Älskar min mammas lekfulla sida.

Foto: @jessicalagergren

Jessica Lagergren, influencer, mamma till Elsa samt gravid i vecka 33:

–  Det bästa jag har fått med mig från min egen mamma är att hon alltid stod upp för mig och min tvilling. Att man fick vara blyg om man var blyg i en viss situation och aldrig pushades att göra något man inte ville eller vågade. Att man har rätt till sina egna känslor. Det tänker jag mycket på när det kommer till Elsa. Att låta Elsa vara Elsa. Jag är så tacksam för hur mamma har uppfostrat mig och Angelica.

Foto: Hannah Hedin

Anitha Clemence, mediaentreprenör, mamma till Penny, 8 och Tom Allan, 4:

– Att vara sig själv och lita på sin magkänsla.

Foto: Emily Dahl

Angelica Svanström, fotograf och influencer, mamma till Lova, 7 månader:

– Att sänka kraven, leva i nuet & låta barn få vara barn. Hon säger att jag ska andas & räkna till 10 när jag känner att tålamodet brister. Lättare sagt än gjort men när man väl gör det så funkar det! Meditera för att ladda batterierna & alltid följa hjärtat. Ha högt i tak hemma och våga vara den man är. Sedan fortsätter hon mala om att barn klarar av ljud när de sover, man behöver inte hyscha hela tiden, och det kämpar vi på med. Jag lyssnar nästan alltid på mamma trots att jag snart är 30. det måste betyda något! Mammor är bäst! Och man kan aldrig ge för mycket kärlek & närhet!

Foto: @stella_cocozza

Paula Rosas, influencer och mamma till Molly-Elise, 5 och Leonore, 3:

– Min mamma är min största förebild i livet. Hon har gett mig alla tips man kan tänkas få. Kommer aldrig glömma bort när hon lindade in mitt spädbarn till en levande varmkorv för att 'spädbarn bör man linda'... Efter att ha fått både bra och mindre bra råd från min mamma är det bästa som jag har tagit med mig och försöker leva efter varje dag: Njut nu, du har barnen bara till låns. Ta vara på varje dag, för varje ögonblick utformar deras barndom. Stressa inte i vardagen, en tisdagseftermiddag är dyrbar!

Foto: @emmasundh

Emma Sundh, journalist och influencer, mamma till Majken, 4 och Bodil, 2:

– Vete tusan om hon gett mig några råd. Men när jag brukar åma mig över att det är kaos och stök hemma så brukar min mamma påminna mig om vad jag och min syster sa när vi var sju äpplen höga: 'Mamma och pappa, om ni städar efter oss, så lovar vi att städa efter våra barn'.

Missa inga mama-intervjuer: besök mama.nu varje dag!