"Kan vi alla sluta med efter loven-skryten? Fråga ungarna något bra istället"

- Har ni haft det bra på lovet? Vad gjorde ni?

- Ja! Vi var i Sälen. Såååå mysigt! Vad gjorde ni?

Nu kommer den. Skrytfesten. Den händer på alla platser du möter vuxna människor du kallprats-känner efter en lång ledighet. Föräldrar som du inte sett sen du hämtade din unge innan ledigheten träffar du nu igen.

Det är ju här man känner pressen. Den sociala pressen att smälla till med något som:

- Ja guuuud, vi var i Åre. Såååå bra!

Det tillhör väl att man gör det. Att man faller in i systemet att skryta om vad man haft råd att göra på lovet. Om det så är Maldiverna eller Säfsen. Spelar ingen roll. Men man borde verkligen ha något att komma med.

Men tänk om man inte har det då?

Vi som är vuxna klarar väl av att sno ihop något snack om vad vi hittat på som låter tillräckligt trevligt. Men tänk ungarna. För vi vet ju att läraren kommer ställa frågan vad de gjorde på lovet. Om de så ska rita en teckning om vad de gjorde, ta med en sten från någonstans de varit på eller om de ska berätta – inför alla – vad de gjorde på lovet så är det alltid orättvist.

För vi vet ju att det inte är lika för alla. Vissa tar med en sten från Florida. Andra måste ju ta med den där stenen från innegården som de hittat.

Så vore det inte väldigt skönt om alla bara slutade skryta om vart de varit? Skit i att berätta för mig om din lyckade semester. Skit i att fråga eleverna i klassen vad de gjort på lovet. Visa lite empati istället. På riktigt - sluta bara fråga om vart folk varit. Fråga om ungarna har sett snö. Eller om de har ätit några pepparkakor. INTE vad de fick i julklapp eller vart de åkte skidor.

Jag inser att jag får tillfällig trots och bara måste säga något annat. Vägrar skryta. Inte för att jag har något att skryta om heller för del delen. Tänk om man sa så här:

- Vi har inte gjort någonting. Vi har stått i en ishall säkert 20 timmar. Men annars inget. NADA. Vi har åkt lite pulka när vi lyckats släpa ut ungarna ur huset.

Blicken av förvåning. Va?

- Så ni har INTE åkt skidor?

- Näe. Vi har inte det.

Inte en enda jävla gång. Trots att det var snö, vi var lediga, vi bor i Sverige och vi som bor här ska göra samma sak varenda lov så gjorde vi inte det. Vad säger du nu då? Och vet du vad ungarna gjorde istället? Spelade ipad. Tänk om man sa så en gång. Chocken.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!