Ska småpojkar få stånd?

Det är normalt för små barn (även flickor) att få "erektion" – men som förälder måste man lära barnet att bara göra så när den är själv i rummet eller på toaletten. Lägg inte skam – men säg till på skarpen.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Är det normalt att barn får erektion?

Jag är en tjej på 24 år som är mamma till en kille på snart 4 år.

Jag undrar över en sak. Min son brukar gå fram och ”jucka” på mina syskon och föräldrar när de till exempel sitter i soffan. Han brukar också sitta och dra i sin snopp och har fått stånd flera gånger.

Är det här normalt? Jag tycker att det är pinsamt att fråga bvc om det här.

Orolig -78:a

Svar: Han måste lära sig att bara göra det när han är ensam

Ja, det är normalt. Har du förresten sett hur hundvalpar och unghundar brukar göra så på oss människor? Ja, just det. Och stånd, det får redan våra bebispojkar. Bebisflickor också (fast det inte syns utanpå). Och när pojkarna blir lite äldre får de ofta stånd då de drar i snoppen.

Men precis som med valparna måste våra småkillar lära sig att så här får de inte göra, jucka mot andra alltså. Och dra i snoppen, det får de göra när de är ensamma på toaletten eller i sitt eget rum. Det här måste din son lära sig.

Be dina syskon och föräldrar om hjälp. Säg till honom mycket bestämt att han inte får göra så här och när han ska dra sig i snoppen, så får han göra det i enrum.

Ju mer bestämd och envis du/ni är, desto snabbare kommer han att sluta.

Malin Alfvén, barnpsykolog

Artikeln publicerades i augusti 2007.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!