Jurist och USA:s nästa vicepresident. Men för bonusbarnen Ella och Cole är Kamala Harris ”Momala”. Foto: TT Nyhetsbyrån / TT Nyhetsbyrån

Kamala Harris om familjen – därför vill hon inte kalla sig bonusmamma

Att vara skilsmässobarn är inte alltid lätt. USA:s tillträdande vicepresident Kamala Harris vet. Idag är hon själv bonusmamma till Cole och Ella (även om hon föredrar att kalla sig ”Momala”).

Hon är namnet på allas läppar just nu. Kamala Harris, 56, är USA:s tillträdande vicepresident och hela hennes familj har fått världens strålkastarljus riktat på sig.

Jurist, tidigare åklagare, senator i delstaten Kalifornien – och bonusmamma. När hon träffade maken Douglas ”Doug” Emhoff hade hon sina egna föräldrars skilsmässa i bagaget.

Kamala Harris föräldrar Shyamala  och Donald skilde sig när hon var liten

Kamala Harris vara bara 7 år när hennes mamma Shyamala skickade in skilsmässopapprena och skilsmässan från pappa Donald var ett faktum. Shyamala fick vårdnaden om Kamala och lillasyster Maya – och i sin bok ”The Truths We Hold: An American Journey” berättar Kamala att de tillbringade mest tid med sin mamma medan de träffade sin pappa på helger och sommarlov.

USA:s tillträdande vicepresident har flera gånger hyllat sin mamma för att hon fostrat dem till de starka personer de är i dag. 

”Min mamma var väldigt beslutsam att uppfostra min syster Maya och mig till starka, svarta kvinnor”, skriver hon på Instagram.

Kamala Harris träffade Doug – blev bonusmamma till Cole och Ella

I amerikanska Elle skriver Kamala Harris själv om hur det var när hon blev kär i juristen Douglas Emhoff som då var en skild tvåbarnsfar. För att inte riskera att göra barnen besvikna väntade de länge med att introducera henne för Cole och Ella.

”Jag var fast besluten att inte bli en del av deras liv förrän Doug och jag hade kommit fram till att vi ville det här på lång sikt. Barn behöver kontinuitet och trygghet. Jag ville inte bli en tillfällig gäst i deras liv med risk att göra dem besvikna. Det finns inget värre än att göra ett barn besviket.”

”Jag var redan kär i Doug men jag tror att det var Cole och Ella som fångade in mig på allvar”.

Det första mötet med barnen gick bra. Kamala och Doug gifte sig 2015 och i dag säger hon att hon har en fin relation med båda barnen.

”Cole och Ella kunde inte ha varit mer välkomnande. De är briljanta, duktiga, roliga barn som har växt upp till enastående vuxna. Jag var redan kär i Doug men jag tror att det var Cole och Ella som fångade in mig på allvar.”

Hemma kallas Kamala för ”Momala” som på jiddisch betyder ungefär ”lilla mamma” – och också är en kombination av ”Kamala” och ”Mom”.

”När Doug och jag gifte oss, bestämde Cole, Ella och jag att vi inte gillade ordet bonusmamma. Istället kom de på namnet Momala”, förklarar Kamala Harris i Elle. 

Kamala Harris om relationen med barnens mamma Kerstin

Under årens lopp har Kamala dessutom blivit god vän med barnens mamma, filmproducenten Kerstin Emhoff, 53.

”Kerstin och jag började umgås och är nära vänner. Hon och jag blev en cheerleader-duo på Ellas simtävlingar och basketmatcher, ofta till Ellas förlägenhet. Ibland skämtar vi om att vår moderna familj nästan är lite för funktionell”.

I samband med att Kamala Harris offentliggjorde att hon skulle ställa upp i presidentvalet passade hon på att hylla hela sin familj, och i synnerhet sina bonusbarn:

”De är min oändliga källa till kärlek och ren lycka. Jag är så tacksam för Doug, Kerstin och mest av allt – Ella och Cole. [...] En sak kan jag säga säkert, mitt hjärta skulle inte vara helt, inte heller mitt liv, utan dem”.
Du kanske också vill läsa: Black Lives Matter – 4 mammor om rasismen i Sverige
Eller: Från skådis till hertiginna till mamma – här är ditt mammaliv, Meghan Markle!

Aktuellt just nu