Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Hej mamma, jag är här nu”.”Hej mamma, jag är här nu”.”Hej mamma, jag är här nu”.
”Hej mamma, jag är här nu”. Foto: Privat

Julia Wiberg om störtförlossningen: ”Det var ren och skär panik”

mamas bloggare Julia Wiberg har blivit tvåbarnsmamma. Men vägen dit var långt ifrån enkel. Efter att ha drabbats av svår foglossning och graviddiabetes blev hon igångsatt på sin BF. För mama berättar hon om sin fruktansvärda förlossningsupplevelse - och den stora belöningen: ”Det var så overkligt att se mina två barn bredvid varandra”.

STORT GRATTIS till bebis Julia! Hur mår du just nu?
– Åh. Tack! Jag är mörbultad men lycklig in i hjärtroten. Jag har två superfina döttrar liksom. Kan absolut inte önska mig något annat mer i livet. 

Hur har första tiden hemma varit?
– Mysigt, omtumlande och alltså oj, vad otillräcklig det går att känna sig med en tvååring och en nyfödd där båda vill ha hela en prick hela tiden. 

Familjens senaste nytillskott har ännu inte fått något namn.Familjens senaste nytillskott har ännu inte fått något namn.Familjens senaste nytillskott har ännu inte fått något namn.
Familjens senaste nytillskott har ännu inte fått något namn. Foto: Privat

Du hade en tuff förlossning med första barnet. Blev den här förlossningen som du tänkt dig?
– Nej. Den var fruktansvärd. Jag kan inte tänka på förlossningen utan att börja gråta. Det blev en så kallad störtförlossning där det gick från noll till hundra. Under 2,5 timme hade jag värkar som avlöste varandra helt utan paus. Det fanns absolut inget andrum och värkarna var otroligt intensiva och smärtsamma. Det var ren och skär panik och jag var helt övertygad att både bebisen och jag skulle dö. Nej. Fy. Usch. Nu stänger jag kiosken för evigt och bränner upp nyckeln. Jag gör aldrig om det här! 

Fy vilken skräckupplevelse. Hur startade allt?
– I och med att jag hade graviditetsdiabetes fick jag inte gå över tiden. Därför hade jag en planerad igångsättning på BF. Jag fick komma in till SÖS klockan 20.00 den 4 januari och började shotta igångsättningsshottar klockan 23. Allt startade klockan 05.00 och hon föddes klockan 7.58 den 5 januari. 

Fakta: Vad är en störtförlossning?

Störtförlossning är ett vedertaget begrepp om än inte så välkänt beskrivet vid en snabb Google-sökning. 

Störtförlossning har en egen diagnoskod inom sjukvården och ligger under kategorin ”värkrubbningar”. 

Definitionen är ”förlossning hos förstföderska <1 3 timme från cm till partus, hos omföderska < 0,5 partus”< em> .

Barnmorskan Anna-Karin Hannerfors, styrelseledamot i Svenska Barnmorskeförbundet: ”Anledningen är inte helt klarlagd, mig veterligen inte direkt samband med induktion (igångsättning, reds. anm.) utan kan likväl uppstå vid spontan förlossning.”

Källa: Anna-Karin Hannerfors

Hur tacklade du värkarna?
– Dåligt. Vilket är tråkigt för jag hade övat och förberett mig otroligt mycket innan. Och jag var verkligen inte nervös inför att föda! Jag hade gjort det förr och var peppad på att vara mer med mentalt. Men det blev det motsatta. Bara kaos. 

Vad blev du mest överraskad av?
– Att det gick att ha värk efter värk efter värk utan en enda paus mellan. Att det finns något som heter störtförlossning. Hade ingen aning. Och det var så sjukt hemskt! 

”Det fanns absolut inget andrum och värkarna var otroligt intensiva och smärtsamma”

Vilken ställning födde du i?
– I en klassisk ohärlig gynställning.

Hur var första mötet med bebisen?
– Chockerande. Jag öppnade mig från 5 till 10 centimeter på nio minuter och sedan kom hon ut som en raket och låg helt plötsligt på mitt bröst. Och jag tappade jättemycket blod så det rusade runt läkare och överläkare och massa andra människor i rummet medan jag låg yr och svimfärdig på britsen med en bebis i famnen. Minns att jag bara fokuserade på att inte svimma så att hon inte skulle ramla ner på golvet. 

Nu har det gått några veckor, hur mår du efter allt detta?
– Det blir bättre för varje dag som går. De på BB var fantastiska också. Barnmorskan som förlöste mig tog tag i mitt ansikte direkt efter förlossningen och sa 'Det här ska vi prata igenom sen Julia. Varje sekund ska vi gå igenom. Det här var inte en okej förlossning' och sen satt hon med mig i en timme och pratade om allt som hände och varför det hände och att en störtförlossning ger känslan att man ska dö. Det var så himla skönt att höra henne säga det. Att det liksom inte kom från mig och att hon skulle tro att jag överdrev.

Den klassiska förlossningsbrickan - och kexchoklad.Den klassiska förlossningsbrickan - och kexchoklad.Den klassiska förlossningsbrickan - och kexchoklad.
Den klassiska förlossningsbrickan - och kexchoklad. Foto: Privat

Hur var förlossningen för Patrik som stod bredvid?
– Han var fantastisk rakt igenom. Men han var så chockad. Det här var liksom inte alls det vi hade övat inför. Alla andningsövningar och föda utan rädsla-metoder blev som bortblåsta. Och jag höll också på att bryta av hans fingrar en gång så de var lite svullna efteråt, hehe. 

Fick du någon push present?
– Kexchoklad! Efter en graviditet med graviditetsdiabetes och strikt kost kan jag ej tänka mig en bättre present att få. 

Hur var första natten?
– Åh, jag var så trött efter förlossning och blodförlust. Har aldrig i hela mitt liv varit så trött. Men Patrik tog bebisen ut i allrummet på BB så att jag fick sova fyra timmar ostört och det var otroligt välbehövligt. 

Julia behövde inte ha munskydd på förlossningen men däremot om hon skulle lämna rummet på BB.Julia behövde inte ha munskydd på förlossningen men däremot om hon skulle lämna rummet på BB.Julia behövde inte ha munskydd på förlossningen men däremot om hon skulle lämna rummet på BB.
Julia behövde inte ha munskydd på förlossningen men däremot om hon skulle lämna rummet på BB. Foto: Privat

Hur påverkade pandemin förlossningen och tiden på BB?
– Jag födde på SÖS precis som under min första förlossning 2018. Och egentligen var det väl bara att Patrik behövde ha munskydd på sig under förlossningen och att han inte fick lämna förlossningsrummet som skilde sig åt från förra gången. Men det verkar variera stort från sjukhus till sjukhus hur de anpassat sig efter pandemin. Jag skrev ett blogginlägg om det och uppmanade mina läsare att berätta om hur det på det BB där de fött barn nu under pandemin. Mycket intressant läsning i kommentarsfältet! Jag rekommenderar verkligen att läsa det om du är gravid nu! 

Vad var det viktigaste och mest onödiga du tog med i BB-väskan?
– Det viktigaste var all choklad! Det mest onödiga var helt klart kroppsskrubben från Rituals jag hade packat ner. Hade tydligen planerat att ha lite spa där i den allmänna duschen på BB men fick inte riktigt feeling för det väl på plats. 

Julia Wiberg

Ålder: 30.

Familj: Pojkvännen Patrik, dottern Norma, 2, lillasyster född 5 januari och hunden Svante

Gör: Barnprogramledare och barnboksförfattare. Bloggare på mama.

Bor: Stockholm.

Aktuell: Med barnboken ”Kul i skogen” och boken ”Världens coolaste djur - enligt Julia” som släpps 25 maj. 

Har du känt av den klassiska baby bluesen?
– Nej, faktiskt inte. Och jag gjorde inte heller det efter min första förlossning. Jag var innan helt övertygad om att alla fick baby blues men jag är ett levande bevis på att så är inte fallet.

”Hej bebisen. Jag har längtat jättemycket efter dig”.”Hej bebisen. Jag har längtat jättemycket efter dig”.”Hej bebisen. Jag har längtat jättemycket efter dig”.
”Hej bebisen. Jag har längtat jättemycket efter dig”. Foto: Privat

Hur var första mötet mellan Norma och lillasyster?  
– Det var så fint och overkligt att se mina två barn bredvid varandra. Norma satte sig på huk bredvid och sa ”Hej bebisen. Jag har längtat jättemycket efter dig. Vill du se min leopard” och då började jag gråta råmycket och sen åt vi prinsesstårta, hade partyhattar på oss och firade att Norma blivit storasyster. 

Så fint! Och hur går namnfunderingarna?
– Hehe, vi är väldigt väldigt oense. Hade jag fått bestämma hade hon hetat Dagny, för åh, så gulligt namn. Men Patrik vägrar och ja, vi jobbar på't! Som tur är har vi ju tre härliga månader på oss enligt Skatteverket.
Du kanske också vill skriva till Julia via hennes blogg. Här hittar du hela hennes förlossningsberättelse.
Eller läsa hennes berättelse om hur det var att föda barn under en pandemi