Josefines barn Lovis, Sally och Ruth är födda 2018, 2019 och 2020. Foto: Privat

Josefine, 34, har 3 barn under 3: ”Man får gifta sig med kaoset”

Det blev tre barn inom loppet av lika många år. För mama berättar Josefine Burman, 34, om livet med tre små: ”Vi har fått en intensivkurs i prioritering”.

Josefine var inte ens säker på att hon ville ha barn. Så träffade hon sin blivande man och fick tre barn på tre år. 

– När jag var yngre så sa jag alltid att jag inte skulle ha barn, men med tiden ändrades den inställningen till 'blir det så blir det'. Så blev det! När jag förstod att jag var gravid med vårt första barn var jag var på utlandstjänst på Västbanken 2017. 

I februari 2018 föddes Josefine och sambon Måns första dotter Lovis och faktum är att Josefine redan på BB började hoppas på ett syskon till den nyfödda.

– När vi satt och åt satt ett annat par vid bordet bredvid som fick veta att de skulle få stanna kvar några extra dagar på BB. Då svarade pappan 'okej men jag måste hem, vi har en ettåring hemma'. Där och då kände jag att den där meningen kommer vi också säga om drygt ett år. 14 månader senare var vi på BB och sa att vi ville gå på tidig hemgång för 'vi har en ettåring hemma', säger Josefine och syftar på när mellandottern Sally föddes i maj 2019.

Att två barn skulle bli tre var inte heller det ett långt steg att ta och i augusti 2020 föddes minstingen Ruth. Då var äldsta dottern Lovis 2,5 år.

– Ingen av oss hade planerat för att ha tre barn från början, utan det var en känsla som vi båda fick ganska snart efter att vi fått vårt andra barn. Känslan var att vi är en familj på fem. När den tanken väl hade formulerats kändes det rätt att vårt tredje barn också skulle få komma i nära anslutning till sina storasystrar.

2018, 2019 och 2020. Systrarna Lovis, Sally och Ruth är födda inom loppet av 2,5 år. Foto: Privat

”Jag laddar på med energi genom mina egna projekt”

Det finns de som pratar om tvåbarnschock. Men för Josefine och Måns blev det snarare en trebarnschock då sömnen blev rejält omkullkastad efter tredje barnet.

– Båda våra första barn sov hela nätter från en väldigt tidig ålder så vi tänkte att det här med att vara flerbarnförälder och 'småbarnsåren' ju inte är så farliga som folk säger. Men sedan Ruth kom har vi fått en lite mer ödmjuk inställning till det hela och har fått känna av både vaknätter och det totala kaoset som småbarnsåren för med sig, berättar Josefine och tillägger:

– Men trots ett högt tempo, lite sömn och ingen tid för sig själv så känner jag mig så oerhört privilegierad som har tre fantastiska barn och en underbar teamspelare att dela det med. 

Just nu är Josefine föräldraledig med yngsta dottern Ruth och Måns jobbar deltid. Lovis och Sally går på förskolan 15 timmar i veckan. Under den tiden försöker Josefine ta sig tid för återhämtning.

– När de äldsta är på förskolan har jag gett mig själv uppgiften att 'vårda mig själv' speciellt den tid som Ruth sover. Då fokuserar jag väldigt lite på 'måsten' och gör istället sånt som känns energigivande och lustfyllt. Hade jag bara gått och plockat och städat här hemma – vilket så klart alltid behövs med tre småbarn – så hade jag inte haft någon energi kvar till barnen när de kommer hem från förskolan. Jag laddar på med energi genom mina egna projekt vilket just nu är mycket ute i trädgården och att läsa.

”Den största skillnaden har varit att gå från två till tre barn eftersom det var först med Ruth föddes vi fick känna av sömnbrist på riktigt”, berättar trebarnsmamman Josefine. Foto: Privat

Vad är det bästa med att ha 3 barn tätt?
– Att de snabbt kommer in i en ålder där de kan ha roligt tillsammans på liknande villkor. Det är underbart att se våra två äldsta prata, leka och skratta med varandra. Ruth som snart fyller ett har också börjat ta del av leken. En annan lite mer praktisk aspekt är att vi ganska snart kan göra utflykter, aktiviteter och ta del av evenemang som är rätt nivå för alla tre samtidigt. Det är klart att vi också aktivt och medvetet behöver tänka på och arbeta med att skapa positiva relationer barnen emellan trots att de till viss del är i behov av samma sorts omsorg. Det har känts viktigt att tänka på nu när de har kommit så tätt att de inte ska behöva känna att de konkurrerar med varandra. 

”Det bästa med att ha 3 barn tätt är att de snabbt kommer in i en ålder där de kan ha roligt tillsammans”

Vilka är de största utmaningarna?
– De största utmaningarna är likt alla föräldrar, tid och energi. Där har vi ju fått en intensivkurs i prioritering - vad är egentligen viktigt att lägga sin tid och energi på och vad kan vi släppa. Sen kan det vara utmanande när man inte har fler än två armar och alla tre vill vara i famnen, där har vi fått träna på vår kreativitet för att hitta något som fungerar för alla.

Måns och Josefine tänker aktivt på att tjejerna inte ska behöva känna att de konkurrerar med varandra, när de är födda så pass tätt. Foto: Privat

Hur har det varit för kroppen, fysiskt och mentalt, att bära tre barn inom loppet av tre år?
– När man är mitt i något så är man i det, då utför man och hittar lösningar. Jag tror att det är först nu när jag börjar återta min kropp och min tid som jag känner att det finns ett behov att ta det lugnt och låta mig själv komma ikapp de senaste tre åren. Rent fysiskt har alla mina graviditeter tett sig ganska lika utan några större komplikationer. Det jag framförallt behöver är tid att komma ikapp mentalt. På det stora hela känner jag mig oerhört tacksam till livet och vad min kropp har åstadkommit. Jag känner mig mer bekväm i min kropp nu än någonsin tidigare.

Josefine Burman

Ålder: 34.

Bor: Röstånga.

Familj: Sambon Måns, 32 och döttrarna Lovis 3, Sally, 2 och Ruth, 10 månader.

Gör: Föräldraledig just nu men arbetar annars som projektledare inom civilsamhället.