Johannas klipp om kroppshets: I hemmet triggas barnets ätstörningar

En pappa som klagar över sin mage eller en mamma som petar i maten kan ha stor påverkan på barnen. Hur vi pratar om våra och andras kroppar sätter grunden för hur barnen ser på sig själva och vi måste tidigt få våra små avkommor att förstå att de duger som de är. Detta vill Johanna Dikert belysa med sitt filmklipp "Kroppshetsen börjar hemma".

Johanna Dikert, 31, har den senaste tiden tänkt mycket på hur vi pratar om utseende och kroppar, framför allt när barn är närvarande. En av anledningarna är att hon själv fortfarande bär med sig något hennes mamma sa för 15 år sedan, när Johanna stod och speglade sig: ”Om en pojke på riktigt tycker om en spelar det ingen roll hur stor rumpa man har”.

Läs också: Nu är det bevisat: Svenska föräldrar är VÄRLDENS bästa

Johanna, som är redaktör och jobbar med webb-tv på Radio X3M, har med detta i åtanke spelat in ett filmklipp där hon pratar om hur kroppshetsen börjar hemma när vi är barn.

Se Johanna Dikerts grymma film "Kroppshetsen börjar hemma":

Med sin film vill Johanna belysa att kroppshetsen börjar hemma, inte på bloggar, Instagram och reklampelare.

– När jag själv pratar om ätstörningar, utseende och kroppsuppfattning med mina kompisar nämns inte en enda kändis. Då pratar vi om våra pappor, mammor, fastrar och mormödrar. Vi pratar om hur våra föräldrar kommenterat våra kroppar, och föräldrar som konstant bantat, om hur samtalsämnet på en släktmiddag plötsligt kunnat handla om hur någon bekant blivit tjock, säger hon till mama.nu.

Johanna vill med sin film belysa hur kroppshetsen börjar hemma. Foto: Amie Borgar/Yle Foto: Amie Borgar/Yle

Läs också: Barnmorskan efter prinsfödseln: Så bör vi utveckla förlossningsvården

Idag har klippet, som ligger uppe på kanalens Facebook, visats över 800 000 gånger.

– Det var väldigt oväntat! Men jag blir glad när jag läser alla diskussioner som förs på vår Facebook och ser att den här lilla videon har gett folk en inkörsport till att prata om saken med sina nära.

Tänkvärt, och alltid bra att bli påmind om hur vi beter oss framför barnen.

Aktuellt just nu