Jimmy Choo! Vilken skohistoria

Jimmy Choo! Vilken skohistoria

Tamara Mellon startade det glamourösa skovarumärket Jimmy Choo hemma i källaren med lånta pengar. Nu är skorna älskade av världens alla superstars, och Tamara själv älskar samarbetet med svenska H&M!

Den 27 maj 2000 var en förtrollad dag för den brittiska skodrottningen Tamara Yeardye. Då gifte hon sig med den amerikanske multimiljonären och arvtagaren Matthew Taylor Mellon, som skulle bli pappa till hennes i dag sexåriga dotter Araminta.

Men det hela började långt, långt tidigare i London, när snyggisen och stuntmannen Tommy ”Muscles” Yeardye gifte sig med Chanel-modellen Ann Davies. År 1967 fick de en liten dotter som de döpte till Tamara. Tommy visade sig vara ett affärsgeni av sällan skådat slag. Det gick så bra att den lilla familjen snart flyttade till Beverly Hills där Tamara sedan växte upp. 

År 1983, när Tamara var 16, såldes pappas Vidal Sassoon för 80 miljoner pund och vd-Tommy fick sin del av kakan. Rika och glada flyttade familjen Yeardye tillbaka till London igen. 

För Tamara var omställningen till stiffa England inte helt lätt, men hon behövde inte stanna så länge i landet. Tamara placerades på Institut Alpen Videmanette i Schweiz, där prinsessan Diana gått några år tidigare. 

Men inte var hon särskilt lycklig för det. Precis som många andra tonåringar kände hon sig ful, dum och hopplös. 

Pappa Tommy såg dock en annan tjej i sin dotter. En snygg, smart och kapabel ung kvinna som inte skulle skämmas bort alltför mycket. Han uppmuntrade Tamaras företagsamhet genom att lova att dubbla varje pund hon tjänade in på egen hand. 

Tamara tänkte igenom sina talanger och kände att kläder och accessoarer, det kunde hon i alla fall. Så hon började sälja märkeskläder på loppis med stor framgång. Ett så bra mode-öga hade hon att hon snart fick jobb som moderedaktör på brittiska Vogue, med särskilt ansvar för väskor och skor. Samtidigt hardcorefestade hon med 90-talets brittiska partyelit Hugh Grant, Liz Hurley och Tara Palmer-Tomkinson. Så fort snurrade livet, så flödade champagnen och så riklig var tillgången på kokain att Tamara åkte in på rehab 1996. Sex veckor senare var hon hel, ren – och inställd på att skapa något helt eget. 

Som moderedaktör hade hon snubblat över Jimmy Choo, en begåvad malaysier som tillverkade fantastiska skor för hand åt bland andra prinsessan Diana

I mitten av 90-talet fanns det egentligen bara ett skomärke som hade sådan stjärnstatus att det bara behövde nämnas med skaparens förnamn: Manolo Blahnik. Tamara tyckte att det kunde finnas utrymme för ytterligare en aktör. Hon snackade ihop sig med Choo, lånade 150 000 pund av
pappa Tommy och startade företag i en källare.

Det visade sig snart att Choo var en fantastisk kreatör, men entreprenör var han inte. Han kunde inte sätta ihop en hel kollektion. Men det kunde Tamara, med lite hjälp av Jimmys medhjälpare Sandra Choi. Tamara drömde ihop vilka skor hon skulle vilja ha på sig på premiärer, Sandra ritade och planerade. De hittade fabriker i Italien och satte igång. 

Det gick bra. Riktigt bra. Den ena stjärnan efter den andra ville bära Jimmy Choos. Rapartister tävlade om vem som kunde få ihop flest rim på Choos och shoes. Beyoncé lyckades till och med få ihop de två ärkekonkurrenterna med raden ”I’m the chick with the hot ish, Manolo Blahnik, Jimmy Choo kicks, killin’ it, who you with?”. Jimmy Choo öppnade butik efter butik och Tamara dök själv upp på premiärer och Oscars­­-partyn och agerade sko-fé åt rika damer. 

På hemmaplan var det inte alls lika kul. Visserligen hade hon träffat en fantastisk man som var snygg, rolig och stenrik. Men det är inte alltid det räcker. Matthew Taylor Mellon växte upp i tron att han tillhörde en fattig gren av den amerikanska bank- och oljemiljonärsfamiljen Mellon. Det var vad hans mamma intalat honom för att han inte skulle växa upp som en olidligt bortskämd brat. På sin 21-årsdag fick Matthew reda på sanningen. Från och med den dagen fick han tillgång till 25 miljoner dollar, den första av 13 depåer som alla stod i hans namn. Surprise! 

Tyvärr hade han svårt att hantera så mycket pengar. Redan på college köpte han ett eget hus, perfekt för vilda efterfester. Efter college köpte han flera hus, en drös med bilar och lät sprit och droger flöda medan Hollywood-madamen Heidi Fleiss kom och gick med sina flickor. Han slängdes in på rehab, blev ren, träffade Tamara och de unga tu levde lyckliga så länge som Matt kunde hålla sig ifrån
drogerna. Det gick rätt bra till en början. Ja, han var drogfri i flera år. Men så brast det, och plötsligt krälade han runt i drogträsket igen. Det gick så långt att han ibland försvann flera dagar på raken och dök upp omtöcknad och förvirrad. 

Riktigt illa blev det när Tamara var gravid och Matthew ändå fortsatte sitt festande. Tamara förlät och ställde upp, förlät och ställde upp. Det slutade med att hon ansökte om skilsmässa 2003. Läget var spänt och än värre blev det när det visade sig att Matthew var inblandad i en spionerihärva. Han hade anlitat en firma för att ta reda på exakt hur mycket pengar Tamara egentligen hade tillgång till. Det var bara det att AIS hade försökt hacka sig in i Tamaras dator genom att skicka skumma mejl till henne. Tamara tyckte det hela verkade misstänkt och skickade mejlen oöppnade till sin egen datorexpert. Det var tur det, för mejlen var ”trojaner”, och hade hon öppnat dem hade de dokumenterat varje knapptryckning hon gjorde på sin dator. AIS ställdes inför rätta och Matthew med. 

Tamara, av alla människor, var den som bidrog mest till att få Matthew frikänd. I rättegången förklarade hon vänligt men något nedlåtande att Matthew visserligen var älskansvärd men också ett stort barn. ”Han kan inte ens läsa en serietidning, det är helt uteslutet att han skulle få ut någonting ur det där”, berättade hon apropå de utskrifter av hennes mejlkorrespondens som hittats hos hennes snart före detta make. 

Det var inte sista gången Tamara stod i en rättegång och vittnade mot någon hon älskat. Hon stämde nyligen sin egen mamma på tio miljoner pund, eftersom mamman av misstag fått en massa Jimmy Choo-aktier som hon vägrade lämna tillbaka. Varken mor eller dotter vill gå in på detaljer, men några varma släktsammankomster blir det nog inte den närmaste framtiden. 

Tamara och Matthew kommer däremot bra överens nu när spioneriet ligger bakom dem. De ses varje vecka och delar kärlek och omsorg om Araminta, 6, som dock bor enbart hos Tamara. De två bor i en enorm lägenhet med garderober lika stora som vanliga sovrum. Det kan behövas när man har 500 par Jimmy Choos. 

Tamara jobbar hur mycket som helst och reser runt hela världen, hela tiden förföljd av dåligt samvete över att hon borde vara mer med Minty.

Tamara Mellon. (Fotograf: Magnus Magnusson, Pressbild H&M)

Sedan ett par år tillbaka är Tamara ihop med gamla skådisen Christian Slater, som nuförtiden är lätt flintis och begåvad med en begynnande kulmage. I det förhållandet är det ingen tvekan om vem som har pengarna, håret och kontakterna. Men Tamara har aldrig brytt sig om vad folk tyckt om hennes romanser – hon har dejtat Kid Rock, Robbie Williams, Flavio Briatore (pappa till Heidi Klums dotter Leni) och Pharrell Williams.

Tamara är väl medveten om sin kärlek till bad boys. ”Min mamma brukar säga att finns det en kille inom 100 mils radie som man inte borde bli ihop med, då tar jag honom!”

Pengar är däremot inga problem för sko­drottningen. Tamara har redan sålt delar av Jimmy Choo och dragit hem 90 miljoner pund. Dessutom sitter hon i styrelserna för Revlon och gamla discoglammiga klädmärket Halston – och har stora planer för framtiden. 

Jimmy Choo har nu 50 butiker runt om i världen och planerar att öppna ännu fler. Hur ett lyxmärke som Choo ska klara sig i den hårdnande lågkonjunkturen är svårt att veta, men Tamara verkar inte orolig. Hon är känd för sitt väluppfostrade, vänliga och professionella sätt och ett av hennes favorituttryck citeras ofta: ”Den som har pengarna har makten.” 

Man kan tycka vad man vill om kvinnor som har 500 par skor och som ägnar sitt liv åt att få andra att tycka att det är väldigt viktigt hur man klär sig, var man semestrar och hur blankt hår man har. Men ingen kan ta ifrån Tamara att hon är en slipad affärskvinna och hängiven mamma. Det är skönt att veta att inte ens de mest framgångsrika kommer undan samma sorts tuffa förhandlingar som vi andra: ”Minty, om du äter upp din pasta och fyra tuggor grön­saker så slipper du salamin.”
 

Jimmy Choo hjärta H&M = sant!

Skor från H&M-kollektionen. (Fotograf: Magnus Magnusson, Pressbild H&M.)

Fram till den 14 november i år har det billigaste paret Jimmy Choo kostat hisnande 5 000 kronor. Men nu har du chanesn att komma över ett par betydligt billigare snyggingar. Den 14 november lanserar H&M sitt samarbete med det brittiska, glamorösa skovarumärket Jimmy Coo.

– Vi har skapat en kollektion som tilltalar modemedvetna och urbana kvinnor. Kollektionen innehåller dessutom plagg och accessoarer för män, berättar Tamara Mellon, grundare och vd för Jimmy Choo.

Jimmy Choo-kollektionen kommer finnas på cirka 200 utvalda H&M-butiker runt om i hela världen från och med den 14 november. Varning utfärdas dock för huggsexa!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!