Familjeterapeuten och författaren Jesper Juul avled i juli 2019. En av hans mest kända böcker, "Ditt kompetenta barn", har bidragit till att förändra många föräldrars syn på sitt föräldraskap och sina barn. Foto: (porträtt) Anne Kring

Lars H Gustafsson: Jag saknar Jesper Juul

I juli avled familjeterapeuten Jesper Juul – en av dem som har betytt mest för en förändrad syn på barn, fostran och familjeliv, anser barnläkaren Lars H Gustafsson. Här skriver han om sin vän.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Barnläkaren och författaren Lars H Gustafsson skriver om Jesper Juul och hans betydelse:

Jesper Juul – en god vän i arbetet för barnets bästa

Lars H Gustafsson, barnläkare och författare, skriver om sin vän Jesper Juul.

Jag har följt Jesper Juul sedan hans kanske mest kända bok, Ditt kompetenta barn, kom ut på svenska 1997. Av hans senare böcker är det några som jag personligen haft särskilt stor glädje av: 1999 kom Här är jag! Vem är du? som på få sidor sammanfattar Juuls syn på det vi brukar kalla gränssättning. Från 2003 är Relationskompetens – i pedagogernas värld där Jesper samarbetat med Helle Jensen. Och två år senare, 2005, kom så Livet i familjen

Jesper Juul har jag alltid upplevt som en god vän, trots att jag bara träffat honom ett fåtal gånger. Men så kan det vara ibland.

En av anledningarna till att jag följt Jesper Juuls författarskap så noga, och att jag haft så stor glädje av de samtal vi haft, är förstås att vi skriver om samma frågor. Det vi då gemensamt, och med viss förvåning, konstaterat är att vi ofta kommit till samma slutsatser, trots att vi närmat oss frågeställningarna från helt olika håll. Jag är barnläkare och har barnrättsperspektivet som min främsta utgångspunkt, medan Jesper Juul har utgått från sin djupa erfarenhet av familjepedagogiskt arbete.

Läs också: Jesper Juul om konsten att säga nej

Om jag ska försöka att kort sammanfatta de av Jesper Juuls budskap som betytt mest för mig blir det nog så här:

Små barn kan och förstår mer än vi tror. Här bygger Juul på solid spädbarnspsykologisk forskning. Den var fortfarande okänd för den stora allmänheten när Jesper Juul skrev sin bok om det kompetenta barnet i mitten av 1990-talet.

För att handla rätt i samspelet med barn måste vi fatta varför barnet gör som det gör. Det finns en logik bakom ett barns agerande, och om vi använder vår kunskap och bästa fantasi, vår relationskompetens, går det nästan alltid att förstå.

Barnet behöver förälderns tydlighet – i känsla, ord och handling. Jesper Juul förespråkar ett aktivt föräldraskap, där vi som vuxna måste arbeta på att bli klara över våra egna motiv och på att tydligt förmedla till barnet vad vi känner och står för – och varför vi gör det. Gäller också pedagoger!

Läs också: Syskonbråk – Jesper Juul tipsar

Barnet är del av ett familjesystem och om familjen i övrigt inte fungerar blir det också svårt för barnet. Utmaningen blir att se barnet som en fullvärdig medlem av familjen och sedan arbeta på att familjelivet i sin helhet ska präglas av lyhördhet, respekt och en balans mellan de olika medlemmarnas intressen.

Rimliga budskap kan jag tycka. Ändå har Jesper Juul under åren utsatts för mycket kritik. Två angreppslinjer har varit vanligast:

1. Några menar att Jesper Juuls tal om det kompetenta barnet ger risk för att barnets förmåga överskattas. Det i sin tur leder då till ett passivt föräldraskap med curlingföräldrar och flumfostran som följd. Den kritiken är, som jag ser det, både obefogad och orättvis. Vilket var och en som bemödar sig om att läsa vad Jesper Juul faktiskt skrivit borde kunna upptäcka själv.

2. En annan kritik är att Jesper Juul i sin beskrivning av familjen är fast i ett gammalt könsrollsmönster. Den kritiken har tidigare varit svårare att avfärda, särskilt om man bara läst de första utgåvorna av Ditt kompetenta barn. Det här är också en fråga som vi diskuterat när vi setts. Vi har helt enkelt inte alltid tyckt lika. Så kan det vara ibland, också mellan vänner. Men Jesper Juuls syn på dessa frågor har förändrats, åtminstone till dels, och i hans senaste böcker finns en ny syn på till exempel pappans roll i familjen.

Jesper Juul är en av dem som i positiv mening betytt mest för en förändrad syn på barn, fostran och familjeliv. Både i Norden och i de övriga länder där Family-Lab, den organisation som Jesper tog initiativ till, nu verkar. Och vad vore det för auktoritet som inte också varit omstridd!

För mig har Jesper Juul alltid varit en viktig samtalspartner, också när vi inte samtalat mer direkt. Jag saknar honom. Men vet att han har flera goda efterföljare. Det finns ett viktigt arv att förvalta.

Läs också: När barn får makten i familjen – vi har pratat med Jesper Juul och två psykologer

Föräldracoachning med Jesper Juul

Under några år samarbetade Jesper Juul med Vi Föräldrar. Flera av Jesper Juuls uppskattade föräldracoachningar finns publicerade på Viföräldrar.se.

Foto: Anne Kring

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!