Syskon som bråkar. Vad gör man? Foto: Getty Images/iStockphoto

Storebror slår lillebror – Jesper Juul coachar

Mats, 2,5 år, slår sin lillebror. Föräldrarna tycker olika om hur de ska hantera situationen. Familjeterapeut Jesper Juul coachar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Familjeterapeut Jesper Juul coachar: När storasyskon slår

Paul: Vi vill gärna få råd, för Mats är så brutal mot sin lillebror.

Katrin: Ja, Mats är inte särskilt snäll. Han kan både sparka och slå.

JESPER JUUL: Hur var det att få en ny baby medan Mats fortfarande var så liten?

Katrin: Brage hade kolik och skrek mycket. Mats vaknade ofta, och hans sömnmönster försämrades.

JESPER JUUL: Var det en bra stämning annars?

Katrin: Egentligen var det en ganska tung tid. Brage skrek mycket och var ofta förkyld. Mats var ofta på sin bror och ville ta hårt i honom. Vi blev tvungna att beskydda den lille, men lyckligtvis tål han mer nu. Mats är fortfarande svartsjuk på lillebror.

JESPER JUUL: Oftast finns det andra orsaker än svartsjuka när barn krånglar och slåss. Det är därför jag frågar om stämningen hemma. Barn vill gärna samarbeta, och små barn kopierar föräldrarna – om föräldrarna är glada är barnen det gärna också.
När man kommer hem med den nya bebisen är alla glada, men den som plötsligt tvingas dela föräldrarnas uppmärksamhet har upplevt en akut förlust och måste få lov att sörja.
När man själv sörjer medan andra är glada uppstår en konflikt som kan brista ut i aggression. Då är det viktigt att direkt låta det stora syskonet veta att föräldrarna känner hur han har det. Det är när han blir korrigerad och får intrycket av att hans känslor är ”fel”, som han blir aggressiv. Så blir det en ond cirkel.

Paul: Men hur ska vi straffa honom när han slår sin lillebror? Vi försöker prata med honom, men av och till blir jag arg och tar i för mycket.

JESPER JUUL: Det är helt meningslöst att straffa ett barn som är under 5 år, eftersom det tar minst så många år att utveckla en förståelse för vad som är rätt och fel, och att vara i stånd att rätta sig efter det.

Katrin: I varje fall glömmer han fort det vi säger.

JESPER JUUL: Ju mer man straffar, desto sämre fungerar det. Små barn är våldsamma, det handlar bland annat om att deras motorik inte är färdigutvecklad. Det är därför vi inte kan låta dem vara ensamma med kattungar.
Mats behöver någon som ser och förstår hur det är att vara han.

Katrin: Han kan bli arg när Brage inte förstår att han inte har lust att leka med honom.

JESPER JUUL: När Mats får skäll för att han är våldsam mot lillebror, medan det är okej för de vuxna att tappa humöret och brusa upp, hänger världen inte ihop.
Hans ganska oskyldiga reaktion sätter igång en kedjereaktion som blir mer och mer våldsam.
När det uppstår en konflikt, säg ”Mats, vad vill du?”, och hjälp honom att få det utan att han blir våldsam. Frustrationen över allt han inte behärskar leder till aggression. Han be­höver lära känna sina gränser och ni kan lära honom att hålla koll på sina leksaker utan att slåss.
Det kan bli ett komplicerat förhållande mellan syskon när det minsta blir så beskyddat.

Katrin: Han kastade sin sko med full kraft på lillebror. Det är så elakt, tycker jag.

JESPER JUUL: Du kan säga: ”Jag vill inte att du ska göra sådant, men varför är du så arg?” Visa att du verkligen vill höra det. Det är viktigt att hjälpa honom att få ut ilskan, annars blir den irrationell.

Katrin: Ska jag fråga: ”Varför gör du det?”

JESPER JUUL: Nej, han vet inte varför han gör saker. Säg hellre till honom att nu har ni länge försökt få honom och lillebror att bli vänner, men ni har glömt att tänka på hur fruktansvärt irriterande det kan vara att få en lillebror.
Använd ord han förstår och beskriv situationen som han upplever den. Sedan kommer det viktigaste: ”Förlåt. Det är vårt fel”. Då lyfter ni skulden från honom.
Skuldkänslorna gör honom aktiv och aggressiv, därför är det viktigt att ta bort dem. Bli inte sentimental, säg det helt neutralt

Paul: Ska vi försöka avleda honom när han är elak?

JESPER JUUL: Tänk dig att du är riktigt arg på din fru. Då kommer jag och säger: ”Åh, så fin bil du har!” Blir du mindre arg på henne för det?
Frågan är vad du vill uppnå med det du gör.  Det viktigaste är att inte tänka på Mats som en våldsman.
Om fyra, fem år slutar han att reagera så fysiskt. Under tiden vill vi att han ska lära sig att be andra barn om att få låna saker, inte bara att putta undan andra barn.

Katrin: Han klarar det på dagis.

JESPER JUUL: Det visar ju vem som skapar problemen – våra reaktioner beror på våra relationer!
Vi pratar inte om att era normer är fel, men ni måste hitta en annan väg som leder dit ni vill. När ni ändrar ert beteende kommer Mats också att göra det.
Sättet att reagera på har blivit fel. En så liten pojke blir antingen aggressiv eller så ger han upp. Om tio, tolv år kommer dessa känslor tillbaka med full kraft. Barn tar skada om de får intrycket av att det är deras fel att de vuxna blir så arga. De vuxna måste ta på sig skulden. Säg: ”Förlåt att jag blev så arg att jag skrek. Det var fel”.

Katrin: Jag märker att dagarna blir bättre när vi inte blir så arga, när vi är mer tålmodiga. Då kan de leka tillsammans.

JESPER JUUL: Det visar att han trots allt tycker om att ha en lillebror. Mats har inte vänt honom ryggen.

Katrin: De försöker leka, men Brage är för det mesta ointresserad av det Mats vill göra.

JESPER JUUL: Det är sällan det uppstår ren syskonkärlek mellan två som är så nära i ålder. Oavsett vad man säger så är det ju konkurrens mellan dem.

Katrin: Problemet med två så små barn är ju också att du inte kan ge båda så mycket kärlek som du skulle vilja. Jag kan också bli riktigt arg och göra dumma saker då och då.

JESPER JUUL: Det är ju så det är. Det bästa gåvan vi kan ge våra barn är när ord och musik stämmer överens. Barn tar inte skada av känslor, utan av orden som följer med känslorna. De tar allt personligt, och ser ingen skillnad mellan att bli kritiserad för det man gör och för den man är.

Katrin: Man är det man gör?

(Katrin vänder sig mot Paul.)

Katrin: Jag säger ofta till dig att han är väldigt liten, men du tycker inte om att höra det. 

JESPER JUUL: Jag var själv inte någon bra far till min son de första tre åren. Min fru sa: ”Kan du inte se att han är rädd för dig?” Jag tänkte aldrig på att när jag säger något fem tusen gånger och det inte funkar, så måste det vara något fel på sättet jag säger det på.

Katrin: ... och inte på din sons hörsel.

JESPER JUUL: Du lär så mycket av dina barn. Mats vet vad hans mamma och pappa vill, men han klarar inte av att leverera det. När ni kommer tillbaka och säger: ”Det var dumt av mig”, så är det terapeutiskt även för er vuxna.
Vi vet till exempel att barn som har varit utsatta för sexuella övergrep klarar sig mycket bättre om de vuxna erkänner vad de har gjort.

Paul: Vi har testat att stänga in honom i badrummet, som de gjorde i ett program om barnuppfostran på tv, men det fungerade inte. Efteråt puttade han lillebror, och så gick han tillbaka in i badrummet direkt!

JESPER JUUL: Det är för att det inte är uppfostran, utan dressyr. Vi vet att Mats inte är tyst och lugn och enkel, han insisterar på att vara som han är. Pröva om ni kan hjälpa den stora i stället för att försvara den lilla.

Katrin: Bör vi hellre lyfta upp Mats, trots att det är Brage som har blivit slagen?

JESPER JUUL: Den lilla sitter och gråter och har det egentligen bra, för det är en sund reaktion. Men den stora kämpar med en massa känslor. Därför är det viktigare att fråga honom: ”Vad var det nu som hände, hur kändes det?” Han måste få känna att han är okej som han är.

Katrin: Vi försöker säga till honom att han är okej.

Paul: Det kommer så många böcker och tv-program om barnuppfostran. Det är mycket att lära sig och inte så lätt att veta vad man ska göra.

JESPER JUUL: Som barn kände många av oss att vi blev orättfärdigt behandlade. Frågan är hur man ska tackla sina känslor som vuxen utan att göra skada.

Så gick det sedan, efter Jesper Juuls coachning

Katrin: 

”Jag tycker inte att Jesper Juul sa så mycket konkret. Men han sa att det var svårt att få en bror, att Mats förlorade mycket av vår tid och uppmärksamhet när Brage kom, och det var en nyttig påminnelse.

Vi förstod också att man inte ska straffa små barn och vi har slutat stänga in Mats i badrummet – men det händer att jag sätter honom bakom trappgrinden tills han lovar att inte slåss. Vi har kommit på att när vi är snälla mot Mats uppför han sig bättre.

När han är trotsig och vi blir väldigt upprörda blir det värre. Det blir lätt en ond cirkel. Mats är ju i trotsåldern, men vi försöker att inte bråka med honom om allt. Vi har blivit bättre på att avgöra vad man ska kämpa igenom, men måste ju vara konsekvent så att han inte blir förvirrad.

Ju mer positiva vi är, desto oftare får konflikten ett positivt utfall.

Vi diskuterar lite mer nu, så det kom ju ändå en del positivt ut av samtalen med Jesper Juul. Efteråt försökte vi ta reda på vad som plågar Mats, men han har lite svårt att sätta ord på det, så det har vi mer eller mindre gett upp.

Paul kan fortfarande ryta i för hårt mot Mats. Jag skulle önska att Jesper Juul tydligare hade sagt ifrån om att det är fel.”

Nyfiken på fler av Jesper Juuls coachningar? Eller artiklar om hans tankar och böcker? Klicka här! 

Personerna i artikeln heter egentligen något annat.

Denna föräldracoachning gjordes 2007

Aktuellt just nu