Foto: iStock / Getty images

Jenny, 42: ”Föräldrar – våga ha barnen på fritids på sommarlovet!”

Att pussla ihop sommarlovets tio veckor är inte helt lätt för oss föräldrar. mama-läsaren Jenny Lysholm uppmanar alla att använda sig av den barnomsorg som finns.

 ”Det kan ju inte bara vara jag som någon gång undrat hur alla andra familjer får ihop det under sommarlovet? Barnen har tio veckors lov och detta ska planeras in i de 25 semesterdagar, alltså fem veckor, man själv har. Dessa dagar ska dessutom räcka om man vill ta ut semester under vinterlov, påsklov, höstlov och jullov också.

Jag känner mig nöjd med att familjens sommarplanering, eller rättare sagt mitt ”sommarpussel”, är på plats. Semestern är beviljad, fritidsansökan för barnen kirrad och avstämningen med övriga familjen som kommer att ta hand barnen i några dagar är klar. Familjen får hela TVÅ veckor tillsammans! Yeeii!

Jenny med maken Christian och barnen Vincent, Adrian och Ester. Foto: Privat

Men! På skolavslutningen, bland blommor, björk och pirriga barn, möttes jag av stressade föräldrar som behövde springa tillbaka till sina jobb eftersom de sparar semesterdagar. Jag fick samtidigt veta att vissa barn inte skulle vara på fritids överhuvudtaget efter avslutningsdagen. Det gnälldes lite över det långa sommarlovet och jag hörde betoningen i meningen ”mitt barn kommer inte vara på fritids”. Jag uppfattade den för att den är tydlig – det låter som att fritids är det värsta man kan utsätta ett barn för när sommarlovet drar igång.

”Är det bättre att barnet sitter hemma med mobilen och kollar på Youtube?”

Men varför? Varför ska man ge andra föräldrar dåligt samvete över att deras barn kommer att gå på fritids? Är det bättre för barnet att vara hemma och spela spel och titta på tv? Är det bättre att barnet sitter hemma med mobilen och kollar på Youtube? Är det bättre att barnet är ensamt hemma för att föräldrarna måste jobba? Är det bäst för barnet att vara hemma när föräldrarna måste jobba hemifrån? Är det ens kul för barnet att hänga med till föräldrarnas jobb?

Ska man behöva be barnets kompisars föräldrar att ta hand om ens barn en dag, bara för att man vägrar skicka barnet till fritids?

Jag har också mötts av ”mitt barn tycker inte om att gå på fritids så vi får väl fixa det på något sätt”. Men hallå, vem är det egentligen som planerar hemma?

Sommarlov på fritids kan också vara kul enligt mama-läsaren Jenny. Foto: iStock / Getty images

Jag förstår inte varför föräldrar inte anmäler barnen till fritids om de inte får ihop det. Fritids tar över när barnet inte har skolplikt, det vill säga efter skoltid, samt under alla lov. Mina barn älskar sitt fritids och det gör vi också. Aktiviteter planeras av duktiga pedagoger och barnen får ta del av den sociala miljön genom lek, utflykter och pyssel. Under varma dagar tas vattenspridaren fram. Den är en hit och något vi inte hade kunna göra om barnen varit hemma istället.

”Varför stressar föräldrarna kring sommarlovet när fritids finns?”

Så återigen, varför vägrar man fritids? Sedan när har fritids blivit något dåligt för barnet? Varför stressar föräldrarna kring sommarlovet när fritids nu finns för de som har behov av barnomsorg?

Mitt tips är att man ska vara ärlig mot sina barn och poängtera hur viktigt det är att barn bidrar genom att gå på fritids så att familjen kan få vara tillsammans på semestern. Men det viktigaste är att DU som förälder inte skäms över att ditt barn går på fritids, du är inte ensam om att inte få ihop pusslandet och ditt barn kommer inte att vara ensamt. Punkt. (Och glad sommar!)”

Detta är en läsarkrönika där skribenten står för åsikterna. Vill du skriva en replik, eller om något helt annat – mejla mama@mag.bonnier.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!