Janna hittade tillbaka till sig själv via glamorös burlesk
Glamourös, dekadent och feminin – Marilyn Merlot – eller Janna Corneliusson, som hon egentligen heter, fyller hela rummet med sin utstrålning när hon svävar fram över golvet i ett raffigt set. Det var genom burleskdans som tvåbarnsmamman Janna byggde upp sin självkänsla och hittade tillbaka till sig själv efter sin andra graviditet.
”Det är många som inte är i kontakt med sin sensualitet och sin femininitet, och det är en superstyrka när man blir det.”
Janna Corneliusson, 36, har alltid tyckt om kostymer och glamour, när hon var ung klädde hon sig som man gjorde på 50-talet och älskade Marilyn Monroe. Hon upptäckte burlesken redan då och gick på burleskklubbar, men började dansa regelbundet på kurs först efter sin andra graviditet.
Vad var det som lockade med just burlesk?
– Jag tycker att det är så snyggt! utbrister Janna.
– Det är roligt att klä upp sig, för det är så härligt med kostym. Jag älskar glamouren, förklarar hon.
Janna Corneliusson
Ålder: 36.
Familj: Andréas Corneliusson, 38, samt barnen Greta, 8, och Ruth, 6.
Bor: I Villa Vimmerby Bed and Breakfast.
Gör: Bygger upp lekmiljöer och jobbar med parkrekvisita, driver Villa Vimmerby Bed and Breakfast och är en av initiativtagarna till Wimmerby Burlesque Society.
Instagram: wimmerbyburlesquesociety
Men livet kom emellan för Janna och allt fokus hamnade på familjen. Hon gifte sig med sin man Andreas och tillsammans fick de två döttrar, Greta som nu är 8, och Ruth, 6. Bebisåren upptog all tid, och intresset för burlesk hamnade tillfälligt på hyllan.
Vi sitter och pratar i Jannas vardagsrum, där det genomgående temat i rummet är vinröd sammet. Allt från de tunga draperierna i fönstret till vintagesoffan och vintagefåtöljerna är i sammet. I taket hänger en kristallkrona och ljuset är dovt. Stämningen är mystisk och dekadent, och kontrasten blir stor när Janna berättar hur hon kände att hon tappade bort sig själv efter sin andra graviditet.
Burlesk var ett sätt att hitta tillbaka till den person jag var
– När man får familj så tar det ett tag innan allting landar, den första tiden händer så väldigt mycket och man själv är mitt uppe i… ingenting. Det blir en helt ny situation och allt fokus hamnar på den nya lilla människan som man ska göra allt för. Det är inte ovanligt att man tappar bort sig själv eller sig själv i relationen till sin partner. Att börja komma i väg och börja med burlesk igen efter att jag fick Ruth, var ett sätt att förankra mig själv och hitta tillbaka till den person jag var.
Kände du dig trygg med att börja med burlesk, eftersom du gick på burlesklubbar som ung?
– Nej, inte alls. Samhället intalar oss att vi måste vara på ett visst sätt för att duga, och trots att jag hade rätt mycket självkänsla under uppväxten så har min kropp ändå fått utstå väldigt mycket hat från mig själv. Jag hade jobbat förbi det där, men när jag fick barnen kände jag att jag inte längre var som innan graviditeterna. Att jag hade blivit osäker i mig själv. Jag kände att jag slutade göra saker enbart för mig själv och mitt eget välmående, och då blev burlesken en del av lösningen.
Janna höll burleksdansen hemlig i början
I början hemlighöll Janna vad hon gjorde och berättade inte för någon, inte ens för sin man.
– Jag ville inte att någon skulle komma med åsikter. Många tror att burlesk är striptease. Och det är det ju. Det som är skillnaden mellan en stripp och en burlesk är att när du strippar gör du det för någon annans skull, men när du teasar, som i burlesken, så gör du det för din egen skull.
– Det är lätt att människor tänker: ”Lyllos din partner att du håller på med burlesk” men jag gjorde det inte för någon annan än mig själv. Det var nog också en del av att jag hade blivit osäker i mig själv och osäker på om jag ville hålla på med det här, som gjorde att jag höll det hemligt och inte berättade först. Men nu skulle jag absolut inte hålla det hemligt.
Fakta burlesk
Burlesque, eller burlesk som det heter på svenska, är en konstform som uppstod i mitten på 1800-talet. Det var uppträdanden för underklassen som gick ut på att provocera, förföra och underhålla. De som uppträdde var oftast samhällets utbrytargrupper som inte hörde hemma någonstans, och som gjorde narr av överklassen och dåtidens normer. Burlesken då som nu kännetecknas av färgstarka kostymer med fjädrar, paljetter, korsetter, strumpeband, högklackat och glamour, men också sensualitet och lättklädda kroppar i alla former. Det är en queer konstform som innefattar mycket, som striptease, drag, humor, dans, sång, politiska budskap, och alla är välkomna.
Började inte din man undra vart du tog vägen?
– Jag sa att jag gick på danskurs. Och sen gick jag med en kompis. Det var skönt, det var bra för mig att komma hemifrån och få göra vad jag ville. Det var väldigt härligt att en gång i veckan få packa min väska med glitter och paljetter, ta på mig rött läppstift och bara få vara… jag.
https://www.instagram.com/p/Cb4lPtRrxU8/?hidecaption=true
När Janna så småningom berättade för Andreas vad det var för typ av danskurs som hon gick på, blev han inte särskilt förvånad.
– Han blev inte superöverraskad, det går i linje med vem jag är och vad jag har gjort tidigare i livet, och dessutom, vad ska han säga? Det är vad det är, härligt!, säger Janna med ett skratt.
Jannas tips för att acceptera kroppen efter graviditet
”Skit i att försöka få tillbaka kroppen till hur det var förut. Man kommer aldrig bli som man var förut, man har ju för fasiken fött en människa och det är helt makalöst! Man får bara börja acceptera att det är annorlunda och älska sin kropp. Istället för att hata den kroppen så måste man försöka hitta sätt att beakta den och beundra den. Om det är så att man måste hälla pärlor på kroppen eller fjädrar så kanske det är ett första steg. Att se sin kropp i ett nytt ljus än vad man är van att se den i.”
Har du fått några reaktioner från omgivningen?
– Innan folk vet vad det är, kan de ha förutfattade meningar. Det har hänt att jag har fått kommentarer från äldre män eller att folk har ställt frågor om det vid opassande tillfällen. De flesta tror nog att det är värre än vad det är. I min förening är vi ett gäng personer som pysslar, dricker bubbel och ibland är vi lättklädda. Det är inte värre än så, förklarar hon.
Det är en superbra grund för kroppspositivism
Men det handlar mycket om att det ska vara naket?
– Mycket utav grunden är ju att det ska vara naket, men vill man inte vara naken så är det inte ett måste, det är inte huvudsaken. Däremot så är det en väldig stor del när man dansar och uppträder. Klassiskt burlesk är ju att man klär av sig kläderna, att man teasar. Att man tar av sig handsken, strumporna, bh:n... Och jag tycker att det är skitroligt och tycker att det är en superbra grund för kroppspositivism. För det är alla, verkligen alla, kroppsformer. Det är inte bara den klassiskt snygga kroppen eller toppmodell-kroppen som är på scenen, utan det är ett stort spektrum av olika människor i alla åldrar som uppträder, säger hon.
Genom burlesken kunde Janna skapa ett alterego som tillät henne att bli någon annan, som ett sätt att fly det tråkiga och alldagliga, och som ger en liten boost till att våga göra mer än vad hon hade gjort till vardags.
– När jag är klädd så här är jag Marilyn Merlot, och inte Janna 36-årig tvåbarnsmorsa, säger hon och utvecklar:
– I burlesken har man en persona, ett alter ego. Det är ganska skönt att få gå in i en karaktär och bli någon som är vågad, klär sig färgstarkt och dricker bubbel till frukost. Att få känna att det finns något mer glamoröst och speciellt än bara vardagslivet.
I burlesken har man en persona, ett alter ego
Hon berättar att de flesta som håller på med burlesk har alter egon med andra namn när de uppträder, men att det inte är ett måste. Man kan döpa sig till vad som helst, men man vill gärna ha någonting ifrån sig själv att ”hänga upp” karaktären på.
– Jag är Marilyn Merlot. Jag har jag oftast röda kläder på mig. Jag gillar Marilyn Monroe, därav Marilyn i namnet, och jag tycker om att dricka vin, därav Merlot, som vinsorten. Så gick det till när jag skapade mitt alter ego, skrattar Janna.
– Vi har en tjej som heter Lametta Lamour, hon älskar glitter, fortsätter hon. Lametta betyder glitter på tyska och lamour är kärlek. Sen har vi en som heter Tittie O’Plenty, hon har stora tuttar!
– Det roliga är ju att det sipprar ut på andra områden i livet också. Att man vågar ta för sig och vara lite mer glamorös även till vardags. Det gör ju någonting med en själv och ens insida.
Vad jobbar du med?
– Jag jobbar på en verkstad där jag bygger upp lekmiljöer och jobbar med parkrekvisita, så oftast är jag klädd i snickarbrallor. Och sen driver jag Bed and breakfast här hemma också, säger hon.
Janna med familj bodde från början i Stockholm, men när drömjobbet dök upp i Vimmerby bestämde familjen sig för att provbo där några månader på sommaren, som ett litet familjeäventyr. Barnen började förskola i Vimmerby. Och när en stadsgård med flera gamla hus blev till salu slog de till, och drömmen om att starta ett bed and breakfast blev verklighet.
Startade en egen burleskförening för att få kompisar
Men flytten skedde under pandemin och Janna hade svårt att hitta nya kompisar och något att hitta på i den nya staden.
– Då tänkte jag, vad ska man göra och vad vill jag ha för typ av kompisar? Så jag startade en burleskförening, för då tänkte jag att då får jag ju umgås med likasinnade, skrattar Janna.
Hon gick ihop med två kompisar som hon kände sen tidigare och startade burleskföreningen Wimmerby Burlesque Society, som idag är cirka 15 medlemmar.
– Vi träffas en gång i månaden i vår burlesk-lokal här hemma på gården. Vi har glitterjuntor, där man sitter och skapar kostymer, pysslar och dricker bubbel. Och det är jättehärligt. Vi pratar om livet, och mycket annat som kommer upp när man sitter och glitterpysslar. Vad som skapar en och vad som sätter spärrar i huvudet på en.
Hur reagerar nya deltagare och hur hittar ni dem?
– Nu hör jag ju hur konstigt detta låter, skrattar Janna. Och ALLA är ju verkligen välkomna. Men vi väljer folk som vi tror kan passa. Ibland när man träffar en person så ser man att det är något under ytan som längtar efter att få komma ut. Vi har haft kurser och workshops. Och när jag frågar någon om de vill vara med så säger de; nej, nej, usch inte jag…
– Det är det typiska svaret när man ska göra något extra härligt för bara för sig själv, att: ”nej, inte vill väl någon se mig.” Men varför göra det för någon annan, du vill väl se dig själv?
Hon berättar också att hon ibland får något försiktigt privatmeddelande på Instagram där någon undrar om de får komma och prova på, vilket de självklart får. Hon berättar hur intressant det är att se utvecklingen när kvinnor återupptäcker sin sensualitet.
– Det är en resa. Många som börjar med burlesk har svårt att titta på sig själv i spegeln, bära upp sig själva, ha pondus och visa att ”Här är jag”. Det tar inte lång tid innan folk hittar det där med att man vågar stå framför spegeln och tycka att ”hm, det är inte så tokigt ändå”, säger Janna.
– Det är många som inte är i kontakt med sin sensualitet och sin femininitet, och det är en superstyrka när man blir det.
Även som småbarnsförälder är man värd att få känna sig lite härlig
Janna rekommenderar burlesken till alla.
– Det är så härlig och öppen energifylld stämning inom burlesken, ett mindset som är öppet och alla peppar varandra. Ingen rynkar på näsan och alla förväntar sig en helt vanlig kropp. Degig mage och stretchmarks. Alla vet ju i huvudet att ingen ser ut som i tidningen. Alla mår bra av sensualitet och även som småbarnsförälder så är man väl värd att få känna sig lite härlig. Det behöver inte vara vågat eller porrigt på något sätt. Burlesk är i grunden vackert. Det är bara glamour, avslutar Janna.
LÄS ÄVEN: Sexrådgivaren Alexandra Rejsmar: ”Många mammor undrar hur de ska få tillbaka lusten”
LÄS ÄVEN: Erika, 35: Jag hade en orgasmisk förlossning