Toves förlossning med dottern Sally blev inte alls som hade hoppats. Foto: Privat

”Jag har aldrig varit så chockad och känt mig så ignorerad”

När Tove, 29, skulle föda sitt första barn tvingades hon genomgå stora delar av sin förlossning själv i ett rum där det inte fanns någon smärtlindring: – Än idag jag ingen aning om var vi var, då ingen hade tid att förklara.

27 februari 2018.

Jag var gravid i vecka 34+2 med mitt första barn när mitt vatten gick och jag kom in till Södersjukhuset (SÖS) i Stockholm. Det var full snöstorm den här kvällen och alla sjukhus var fulla men SÖS tog emot oss ändå, eftersom jag hade BF först om sex veckor och mitt barn skulle födas prematurt. 

Jag och min man hade förberett oss inför förlossningen med profylax och jag hade gjort massvis med mental träning. Hade skrivit i mitt förlossningsbrev att jag var superflexibel inför att vad som helst kan hända, att jag kanske ville ha epidural och att jag absolut ville prova sterila kvaddlar och lustgas. 

När vi kom in fick jag ett rum med enbart två sjukhussängar och en toalett. När mina värkar drog igång fanns ingen möjlighet till smärtlindring då vi inte var på förlossningen. Än idag har jag ingen aning om var vi var, då ingen hade tid att förklara.

Klockan 03:00 hade jag så starka värkar att jag skrek. Då fick jag åka rullstol genom långa korridorer och många hissar till ett förlossningsrum som precis hade blivit ledigt. En barnmorska visade oss lustgasen och lämnade oss sedan ensamma. Jag och min man tog i princip hela förlossningen själva (så tacksam för att vi gått profylax-kurs!). 

När jag började krysta vid 05:30 kom ett helt team inspringande. De gjorde naturligtvis en heroisk insats och jag födde vår dotter vid 06.30. 

Efter 20 minuter fick hon och min man åka iväg eftersom min dotter var för tidigt född och jag blev lämnad ensam. 

Då lilla Sally föddes sex veckor tidigt fick hon ligga på neonatalavdelning sin första tid i livet. Foto: Privat

En sköterska kom in med en macka, hjälpte mig att kissa, satte mig i en rullstol och lämnade sedan av mig i en soffa nånstans i ett kök för föräldrar. Jag fick sitta på en plastsäck eftersom jag fortfarande blödde och hade blodiga kläder. Själv behövde hon springa tillbaka till någon annan mamma. Jag satt där helt själv i chock och ringde till sist min man och grät och frågade var han och vår dotter var. Jag fick fråga folk i köket var jag var och min man fick leta upp mig. 

Till sist fick vi ett rum där jag kunde byta om. En sköterska kom in och frågade hur jag mådde, jag började gråta och frågade vart mitt barn var. ”På avdelning 73” fick jag som svar. Jag nästan sprang dit för att få se henne. Jag har aldrig varit så chockad och känt mig så ignorerad på samma gång. Jag var nyförlöst med mitt första barn och hade knappt ens hunnit fattat vad som hade hänt. Ingen var där och tog hand om oss och det enda jag ville var att vara med min dotter. Jag har verkligen full förståelse för att alla agerade som de gjorde, det fanns för lite personal, för lite plats och för lite rum, personalen bokstavligen sprang runt. 

Då det var mitt första barn trodde jag att det var standard att ta alla värkar utan hjälp. När jag födde mitt andra barn knappt två år senare fick jag en mycket mer positiv upplevelse och det var egentligen först då jag förstod vad vi hade varit med om.
Jag förstod hur det kunde få vara att sätta ett liv till världen. Utan stress. Med fin musik. Med massor av proffs runtomkring och framför allt att min man kunde fokusera på att vara just bara min man och inte barnmorska.

Numera är Tove tvåbarnsmamma. Sally, 3, och Dylan snart 2. Foto: Privat

I efterhand har det varit mycket att bearbeta när jag förstått att det vi gick igenom inte var en standardförlossning och att vi kanske till och med hade tur med utfallet, att alla mådde bra efteråt. Jag önskar ingen förstagångsmamma en sådan upplevelse som jag fick.

Tove Oldebäck är idag 33 år och bor med man och barnen Sally, 3, och Dylan, snart 2, i Nacka. 

LÄS OCKSÅ: Barnmorskan Linn Sjöstedt Dahl delar sina dagboksanteckningar
LÄS OCKSÅ:
Emelie, 36, blev nekad förlossning i fyra städer: ”Bebisen var grå och slö”

Aktuellt just nu