Foto: @marieolssonnylander

Inredaren Marie Olsson Nylander: Att barnen hindrat karriären gör inget

Marie Olsson Nylander är fyrabarnsmamman som vågat satsa på sin dröm. För mama berättar hon om friheten det innebär att inte ha ett 9-5-jobb, men också om uppoffringarna som krävts och vad hon lärt sig sedan hon blev mamma första gången.

Snacka om selfmade. Marie Olsson Nylander är fyrabarnsmamman som lyckats bygga en karriär av sin främsta passion – inredning. Och dessutom utan att ha gått en enda kurs inom det. Genom TV-rutan och på Instagram inspirerar hon tusentals följare med sin kompromisslösa, romantiska och industriella stil. Det syns i materialvalen och mixen att Marie är orädd. En egenskap hon haft nytta av sedan hon 2006 bestämde sig för att helt satsa på sin dröm och starta eget som inredare och designer.

Foto: @marieolssonnylander

Marie Olsson Nylander

Bor: Höganäs.

Ålder: 45.

Familj: Maken William (Bill), 48, Vidar, 16, Otto, 15, Ingrid, 9, Solveig, 3, och hunden Bullen, 9 månader.

Gör: Jobbar som inredare, designer och stylist. Renoverar just nu ett semesterhus på Sicilien (hela processen blir en tv-serie som kommer sändas nästa år).

Instagram: @marieolssonnylander

– Ibland är det råtufft, medger hon. Ekonomin har varit en ständig oro, så vi beslutade faktiskt att min man skulle ta ett fast jobb med riktig lön härom året. De senaste åren har vi båda levt av min firma där han varit anställd, det har funkat men rent ekonomiskt känns det tryggare nu.

Familjen bor sedan sex år tillbaka i en 360 kvadratmeter stor 1800-talsvilla i Höganäs i Skåne. Renoveringen av hemmet kunde svenska folket följa i serien ”Husdrömmar” och för Marie är det här med renovering knappast en ny företeelse. Hon och maken Bill har renoverat och satt sin prägel på hela fem hus de senaste elva åren och med lite draghjälp från inredningstidningar som Residence, som gjort reportage från parets olika hem vid flera tillfällen, har stylistuppdragen fortsatt att rulla in. Numera jobbar Bill i Stockholm vilket gör att Marie är ensam med barnen måndag till torsdag.

– Det är jobbigt att vara så mycket ensam med barnen, men de håller mig ung och det är så kul att lära känna dessa stora små människor. Jag är väldigt tajt med mina barn och vill aldrig att de ska flytta hemifrån.

Foto: @marieolssonnylander

Och de fyra barnen Vidar, 16, Otto, 15, Ingrid, 9, och Solveig, 3, är vana vid en hårt arbetande och kreativ konstnärsmamma.

– Våra barn har kommit som på ett pärleband och har liksom fått hänga med. De har varit med mig på många jobb genom åren och inte helt sällan var mina killar de sista kvar på fritids. Jag jobbade väldigt mycket när de var små och vid en tidpunkt hade min man fyra jobb och jag två.

”Det pågår ständigt något kreativt i mitt huvud”

Hur fick ni ihop det?
– Jag minns att jag nattade barnen vid 20.00, nickade till, gick upp och drack kaffe, satte mig vid datorn till 02.00 och planerade jobb och skötte bokföringen. Sedan körde jag crosstrainer i 30 minuter för att varva ner, sov lite, och så upp igen vid 07.00 för att lämna på förskolan och sedan åka till lagret (Marie var delägare på Olsson & Jensen vid tillfället) fota, packa och slita. För att sedan hämta barnen igen.

Det låter slitsamt. Hur ser det ut nu?
– Nu med Solveig, när jag är äldre OCH klokare, tar jag det mycket lugnare. Jag jobbar fortfarande mycket, men Solveig har varit väldigt lite på förskolan, dels på grund av hennes förkylningsastma, men också för att jag blivit bättre på att säga nej. Mitt jobb har ju inga fasta tider, det pågår ständigt något kreativt i mitt huvud, men mina barn är i främsta rummet. Alltid!

Och relationen då?
– Jag och Bill hinner inte direkt gå på bio, eller ha parmiddagar, men vi är väldigt lyckliga. Vi umgås med barnen på helgerna och lägger tiden på familjen. När det gäller egentid så vigs den åt träning, för utan träning blir jag ledsen. Och jag ser aldrig på TV, min avkoppling är ansiktsbehandlingar istället.

Foto: @marieolssonnylander

Hur ser en typisk dag i ditt liv ut?
– Jag stiger upp 07.00. Då är det frukost, kaos och kaffe. 07.50 kör jag osminkad och i pyjamas till skola och förskola och lämnar. Jag är tillbaka hemma vid 8.30 och äter då en macka och dricker mer kaffe. Oftast börjar jag jobba direkt. Vid 10.00 gör jag mig i ordning snabbt och efter det blir det jobb igen – antingen hemma eller ute på något projekt. Om jag jobbar hemma försöker jag få till två lunchträningar i veckan.

”Mellanmålen är vår heliga stund”

Marie sköter, som hon uttrycker det själv, företaget via fickan med en ständigt plingande mobil. Inredningsuppdragen avlöser varandra och just nu designar och inreder hon ett 400 kvadratmeter stort kontor i Helsingborg.

– Jag gillar att ha mycket att göra och älskar mitt jobb, men jag måste vara noga med att inte vara tillgänglig hela tiden, säger hon.

Ett sådant tillfälle är eftermiddagens mellanmål, när alla barnen hämtats hem från skola och förskola.

– Jag äter aldrig lunch utan äter istället något med barnen vid deras mellis. Efter det påbörjar jag middagen, men vi äter inte tillsammans på kvällarna, flickorna vill ha mat tidigare och pojkarna senare, någon är på träning, en annan hos en kompis och så vidare. Men jag lägger ingen prestige i det. Mellanmålen är vår heliga stund.

När läggningen av de små är klar vid åtta har Marie alltid jobb kvar att göra.
– När Solveig somnat slänger jag in lite tvätt, diskar upp efter maten och jobbar lite till, det tar liksom aldrig slut. Dessutom vill de stora killarna gärna umgås på kvällen när flickorna somnat. Vi pratar, gör läxorna, peppar varandra och kollar kläder. Det är mysigt, men jag älskar när jag får släcka lampan, älskar…

Har du någonsin känt att barnen hindrat dig i karriären?
– Ja, ofta, men det rör mig inte i ryggen, för vad är karriären egentligen? Jag ser det som en strålkastare som tänds och släcks men där du inte själv har fjärrkontrollen, utan den tillhör massan och ”gillarna”. Ena dagen är du inne sedan ute. Det är viktigare att vara människa och mamma med likes som betyder något på riktigt.

Parallellt med uppdrag för tidningar och designprojekt har Marie ytterligare ett stort renoveringsprojekt igång just nu. Tillsammans med Bill rustar hon nämligen upp ett palats i Termini på Sicilien. En magnifik rosa byggnad från 1700-talet med namnet Palazzo Cirillo. Byggnaden har inte varit bebodd på över trettio år och i trädgården växer citroner, apelsiner, limeträd och oliver. Planen är att det ska bli familjens semestertillhåll.

– Detta är något jag velat göra hela livet. ”Det rosa huset” ska bli vår borg och vårt sommarparadis. Vi gör ett program om hela processen som kommer sändas på TV nästa år.

Avslutningsvis, vilket är ditt bästa karriärtips till andra mammor som vill satsa på en dröm?
– Livet är så kort, våga prova! Kan andra så kan du – det är bara så.

Läs även vår karriärintervju med Carolina Neurath: ”Man blir en bättre mamma om man trivs med sitt jobb”