Foto: Emily Dahl

Influencern Tina Brotke: ”Jag vill visa den verkliga mammakroppen”

Mjukare mage, läckande bröst, en rumpa som ”ramlat ner” en våning… Att kroppen förändras när vi fött barn är ingen hemlighet – ändå ser vi den sällan på bild i våra flöden. Möt fem mammor som vill ändra på det! Här är Tina Brotke som gjorde succé på sociala medier med sin ”kasslertrosa"-bild.

Tina Brotke

Ålder: 30. 

Familj: Sambon Michael, 32, och Philippa, 3 månader. 

Bor: I Oslo, Norge.Gör: Brand Manager på NOCCO.

Instagram: @tina.v.b

När den norska influencern Tina Brotke la ut en Instagrambild på sig själv i kasslertrosor blev det en viral succé. Vi på mamaredaktionen älskade den och ville veta mer om mamman bakom verket – vi bad henne att komma till Stockholm för att återskapa bilden och berätta om storyn bakom originalet:

– Jag ville visa verkligheten, helt oförskönad, från sjukhuset. Jag låg nyopererad efter ett akut kejsarsnitt i dessa fantastiska trosor och min dotter låg på mitt bröst i bara blöja. Jag tänkte: ”Vi befinner oss i samma situation här, båda i blöja. Det här kan bli en rolig bild.” 

 Tinas sambo Michael sa i den stunden: ”Herregud, ska du verkligen göra det här?”. Men reaktionerna på nätet har bara varit positiva. 

– Det exploderade ju! Väldigt många sociala kanaler delade vidare, minst 100 gånger.

Tävlade i fitness

Tina har lagt ut många roliga bilder på sig själv under graviditeten. Hon gick tolv dagar över tiden och fördrev den genom att skapa humoristiska bilder med sin stora mage. Men bläddrar man tillbaka i Tinas flöde ser man att hennes kroppsliga resa började långt tidigare. 

Under tre års tid tävlade hon i bikini-fitness och tränade hårt samtidigt som hon levde på en sträng diet för att kroppen skulle ha låg fettprocent.

– Man får en helt annan syn på kroppen när man sätter den på piedestal. Jag utsatte den för en extrem påfrestning och upplevde aldrig att jag nådde målet, jag var aldrig nöjd. Ärligt talat började jag tycka om min kropp först när jag blev gravid, säger Tina. 

– Det är ju inte du själv som väljer om du är bra nog, det är domarna som avgör om du går vidare och vinner. Jag blev sliten både mentalt och fysiskt.

Under den här tiden träffade Tina sin Michael och de klickade direkt. Tina omvärderade sin livsstil och valde i början av 2016 att sluta tävla, då det inte kändes roligt längre. Hon ville kunna gå ut på restaurang med sin kärlek och dricka ett glas vin med gott samvete.

Men det var också en påfrestning för kroppen. 

– När jag började äta allt möjligt igen gick jag upp tio kilo på kort tid och fick rejäla problem med magen och huden. Jag tålde inte laktos och gluten efter min stränga diet på kyckling, ris och fisk.

"Man måste inte vara perfekt, det är så skönt"

Det tog ett år för kroppen att komma i balans och må bra igen – och då blev hon också gravid på första försöket. 

– Det var så roligt. Och det är första gången som jag kände mig helt bekväm med min kropp, jag älskade min gravidmage. Jag slapp ha kontroll. Jag behövde bara tänka ”det som händer, händer”.

Tina Brotke – cool som kassler i norska blöjtrosan. Trendigt matchad med mini-me Philippa, 3 månader. Foto: Emily Dahl

Relationen till kroppen efter graviditeten är bättre än någonsin.

– Jag har en väldigt stor respekt för min kropp nu. Tänk att jag har gått igenom en förlossning och graviditet, att min kropp har bakat en liten människa!

Bilderna hon lägger ut i dag, jämfört med de hon la ut under fitnesstiden, är befriande för henne. 

– Äntligen kan jag säga att det här är jag! Man måste inte vara perfekt, det är så skönt. Jag är stolt över vad kroppen har gjort i stället för hur den ser ut.

Vad har du för relation till ärret efter snittet?– Jag blev igångsatt när jag hade gått tolv dagar över tiden. Men eftersom min dotter Philippa inte låg rätt höll den aktiva fasen i sig i tolv timmar. Jag var öppen 10 centimeter i tre timmar och fick feber och frossa. När det beslutades om kejsarsnitt var jag lättad, men när jag såg snittet började jag gråta. Jag kände mig slaktad och hade ont. Det gjorde faktiskt ont ganska länge. Men nu ser jag ärret som en tatuering, en påminnelse om att jag har fött barn. Jag är nöjd med det i dag, det är en del av mig.

Foto: Emily Dahl

Stylist: Meghan Scott

Hår och makeup: Sarah Grundén

Intervjun är publicerad i mama nr 6, 2018, som fortfarande finns i butik. 

Här är fyra andra kroppsstolta mamas: Fi Lindfors, Foki SoirakJennifer Lofland Gustafsson och Susanne Magelsen.

Fi och döttrarna Charlie Marielle och Bonnie Corinne på omslaget av mama nr 6, som finns i butik nu. Foto: Emily Dahl