Foto: Emily Dahl

Foki Soirak om mammalivet: ”Jag bär mina tigerränder med stolthet!”

Mjukare mage, läckande bröst, en rumpa som ”ramlat ner” en våning… Att kroppen förändras när vi fött barn är ingen hemlighet – ändå ser vi den sällan på bild i våra flöden. Möt fem mammor som vill ändra på det! Här är Foki Soirak som gjorde succé på sociala medier med sina tigerränder.

Anchisa ”Foki” Soirak

Ålder: 26.

Familj: Fästmannen Bill, 36,  Zelda, 7 veckor. 

Gör: Entreprenör och bloggare.

Bor: I Stockholm 

Aktuell med: Klockkollektion med Lambretta Watches och parfymkollektion med Hello Kitty Sverige.

Instagram: @fokisoirak

”Lös hud, tigerränder, hormonrand och extra kärlekskilon – I’m embracing all of it!”

Influencern och entreprenören Foki Soirak, 26, har aldrig varit lyckligare än just nu, med lilla Zelda på sin arm, förkunnar hon sju veckor efter förlossningen.

–  Det kommer alltid finnas spår på min kropp som påminner om det bästa som har hänt mig, och det är jag glad för.

Men innan Foki blev gravid hade hon inte samma inställning till mammakroppen.

–  Jag var präglad av alla budskap om att kroppen aldrig blir sig lik efter att man har fött barn. Man pratar om förändringarna som om det vore något negativt. Och ja, när jag såg de första bristningarna under graviditeten grät jag eftersom jag trodde att det skulle vara något dåligt. Men ganska snart insåg jag att nej, det här är inte farligt.

Hon fick ju samma sorts tigerränder som sin egen mamma – och dem har hon alltid beundrat.

– Min mamma är inte slank, hon har lös hud och lite pösig mage, och samtidigt är hon världens vackraste. Zelda kommer att tycka att jag är lika fin.

Foki flyttade till Jokkmokk från Thailand när hon var 8 år gammal. Hon har bott flera år i Thailand i vuxen ålder men lever nu i Stockholm med sambon Bill och dottern Zelda. Foto: Emily Dahl

När Foki visade sin kropp på bloggen var det många som tackade henne.

– Jag har förstått att många är stressade att komma tillbaka i form. En mamma skrev att hon slutade amma sin lilla pojke eftersom hon ville gå till gymmet, då blev jag så ledsen. Många får dåligt självförtroende efter förlossningen. Jag vill visa att man kan vara i stunden och slappna av i bebisbubblan så länge den varar.

Var inte självklart att bli gavid

Foki är mån om att vara i stunden och njuta av att bara vara, det har hon lärt sig den hårda vägen. Hon har alltidvarit driven och målmedveten, och har sedan hon startade sin modeblogg med japanska influenser för snart tio år sedan haft ett högt tempo. 2011 flyttade hon till Bangkok för att bo och arbeta med sin webbshop Fokiwa som sålde kläder, smink och accessoarer. Men 2014 flyttade hon tillbaka till Sverige och stängde ner sin webbshop, då hon drabbades av utbrändhet.

– Jag var så ung när jag startade mitt första företag och jag kunde inte hantera personal som var äldre än mig, det tog kål på mig. Det blev så många överraskningar.

Men efter en välbehövlig paus började nya idéer ta form. Resultatet är skönhetsbolaget Zoirak som tillverkar ekologiska produkter med råvaror odlade på Fokis egen mark i Thailand, där bönder får bruka jorden och behålla en stor del av vinsten.

Även om företaget, där en stor del av vinsten går till välgörenhet, känns helt rätt i magen, tar det så klart på krafterna – och det var inte självklart att hon skulle bli gravid.

–  Efter en hälsokontroll fick jag beskedet att jag inte släpper så många ägg, förmodligen på grund av mitt stressiga liv. Jag tänkte att det inte gjorde så mycket eftersom jag ändå inte skulle bli gravid just då, därför blev jag väldigt glatt överraskad när jag ändå blev det!

Graviditeten var ganska tuff, då Foki mådde rejält illa och kämpade med foglossning. Dessutom behövde hon gå i förlossningsterapi för att bearbeta rädslan för att föda barn.

– Jag är så stolt i dag, visst gjorde det rejält ont, men jag klarade av förlossningen! Och jag är så fascinerad över hur fantastisk kroppen är som kan återhämta sig så snabbt. Jag är så full av beundran för alla kvinnor som har gjort det här innan mig – vi är så coola! Jag bär min bikini med stolthet i sommar. Tillsammans kan vi mammor normalisera lös hud och bristningar, och lyfta fram våra vackra kroppar. Jag vill inte att nästa generation tjejer ens ska behöva tänka på det här.

Foto: Emily Dahl

Stylist: Meghan Scott

Hår och makeup: Petra Stenhammar/agent bauer

Intervjun är publicerad i mama nr 6, 2018, som fortfarande finns i butik. 

Här är fyra andra kroppsstolta mamas: Fi Lindfors, Tina BrotkeJennifer Lofland Gustafsson och Susanne Magelsen.

Fi och döttrarna Charlie Marielle och Bonnie Corinne på omslaget av mama nr 6, som finns i butik nu. Foto: Emily Dahl