Ida skriver egen elektronisk musik och reser världen runt som dj på klubbar.
Ida skriver egen elektronisk musik och reser världen runt som dj på klubbar.

Ida är mamma och internationell diskjockey

När Ida Engberg gör sina klubbspelningar så sover dottern Juno, 1, på hotellrummet med barnflickan. "Det är några timmar på morgonen efter spelningen som barnflickan tar hand om henne, för då behöver jag sova ut lite, men annars är jag med Juno hela dagarna", säger Ida Engberg.

Nästan varje helg reser Ida Engberg iväg på jobb. Hon är en av Sveriges främsta dj, men spelar inte så mycket i hemlandet längre. Nu är det USA, Japan, Sydamerika och Europa som gäller. Men det är inte bara spelplatserna som har förändrats. Nu för tiden har hon sällskap av sin lilla dotter Juno. Redan tre månader efter förlossningen följde hon med Ida på jobbresa.– När jag var gravid visste jag inte riktig hur det skulle bli att ha med barn, men jag trodde att det skulle bli lätt. Men när vi skulle resa iväg första gången blev jag lite orolig. Hon var så liten och jag undrade hur det skulle gå. Man vill ju bara skydda dem när de är så små.

Men då var det för sent att ångra sig. Spelningen var redan bokad och det var bara att packa och ge sig iväg.– Men det gick jättebra! Hon låg i en liten bärkorg och sov nästan hela flygresan. Och så har det varit sen dess. Hon har aldrig haft några problem med öronen heller. Jag ger henne lite att dricka vid start och landning och då minskar risken för lock i öronen.

Oftast spelar Ida mellan klockan två och fem på natten och då sover lilla Juno på hotellrummet med barnflickan. Egentligen märker hon aldrig att hennes mamma går iväg och jobbar.– Det är några timmar på morgonen efter spelningen som barnflickan tar hand om henne, för då behöver jag sova ut lite, men annars är jag med Juno hela dagarna.

Många tror att Juno är döpt efter filmen med samma namn, men så är det inte. Idas sambo sedan nästan tre år, Adam, arbetar också som dj och musikproducent och det var han som kom på namnet.– Adams första synth var en Juno, så han har en stark känsla för det namnet. När jag hörde det kändes alla namn på min namn­lista så vanliga. 

Nu i september utökas familjen med ännu en bebis, men den här gången kommer Ida inte börja arbeta så snart efter förlossningen.– Det var lite jobbigare än jag hade trott. Jag var så trött och egentligen ville jag bara ligga hemma och njuta av att jag hade fått barn, men i den här branschen kan det vara svårt att komma tillbaka om man är borta för länge, säger Ida och förklarar att hon kan arbeta utan de långa resorna också.– Jag skriver egna elektroniska låtar och ger ut dem över hela världen. Det kan jag göra hem­ifrån när barnen sover och det är ett bra sätt att hålla sig kvar i branschen.

Ida började spela lite på ungdomsgården när hon var i 14-årsåldern. Fem år senare spelade hon på den kända klubben Spy bar i Stockholm. Sen blev det Paris, Marbella och Ibiza. Egentligen hade hon planerat att arbeta med reklam och jobbade som ad-assistent på en byrå innan musikintresset tog över. Hon vet inte hur det kommer att bli med två barn och känner att hon får ta en dag i taget, men om det inte skulle fungera kan hon alltid gå tillbaka till reklamvärlden eller kanske plugga vidare.

 

– Men då skulle jag få mycket mindre tid med barnen. Och så skulle Adam och jag få helt osynkade liv. Nu reser vi båda på helgerna och är hemma i veckorna. Så det här fungerar faktiskt väldigt bra med barn!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!