Boken "I huvudet på din bebis" av Maria Zamore

I huvudet på din bebis

Boken "I huvudet på din bebis" handlar om hur barn utvecklas, från noll till sex års ålder.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

"I huvudet på din bebis" förklarar vad den moderna forskningen har kommit fram till om barns utveckling och vad dess slutsatser betytt för synen på våra barn och oss själva som föräldrar.

Moderna spädbarnsforskare talar om det kompetenta barnet. Med det menar de att nyfödda barn är som programmerade att vara tillsammans med andra människor – och det är detta samspel, eller snarare de känslor som samspelet väcker inom barnet, som formar barnets utveckling. Den här boken berättar hur det går till.

Boken ger också konkreta tips på hur du som förälder kan stimulera samspelet med ditt barn, och fakta om barnets utveckling vid olika åldrar. Genom de många föräldraberättelserna bjuder den också på igenkänning kring livet med små barn.

Boken är skriven av Vi Föräldrars reporter Maria Zamore.

Om I huvudet på din bebis:

”Jag, som har fött tre barn och nu har sju barnbarn, slukade Maria Zamores text om all ny forskning som visar vad det nyfödda barnet kan och känner. Det är otroligt spännande och jag råder dig att köpa eller låna hela boken.”

Marianne von Baumgarten–Lindberg, Med Barn

”Boken är lättläst och inspirerande med många fantastiska bilder på barn i olika situationer. Den känns både aktuell och gedigen vad gäller fakta utan att kännas tung. Rekommenderas varmt till småbarnsföräldrar.”

Pekka Kataja, Bibliotekstjänst

"Äntligen kommer det en modern bok till moderna föräldrar. Tänk att det bara var några decennier sedan som man trodde att barn mådde bra av att skrika, av att ligga ensamma, av att inte få äta när de var hungriga och tröstas när de var ledsna! Den här boken borde alla läsa, för det handlar egentligen inte om hur man ser på små barn, det handlar om hur vi ser på varandra. Här talas inte om uppfostran, utan om människosyn. Jag kan verkligen varmt rekommendera denna bok till alla som överhuvudtaget har med barn att göra."

Annika Nasiell, jurymedlem Barnens Bokklubb

”Men får läsaren svar på frågan? Vad tänker de på, våra små telningar? Jodå, vi får svar. Läsaren lotsas logiskt fram från det nyfödda barnet till fem-sexåringen. - - - En del läsare, inklusive undertecknad, får nog sig en och annan aha-upplevelse.”

Katja Ligneman, Upsala Nya Tidning

”Boken känns väldigt genomarbetad (eller som min gynekolog så betryggande brukar uttrycka sig: ”Allt som ska vara där är där, och där finns inget som inte ska finnas”).”

Malena Åsard, Psykologtidningen”

Boken bygger till stor del på den amerikanske barnläkaren och psykoanalytikern Daniel Sterns teorier om hur barnets ”själv” utvecklas – men, som Maria Zamore påpekar, det finns inga eviga sanningar om barn och barns utveckling, teorier revideras med tiden. Spelar det då någon roll vad vi har för syn på barn och deras utveckling? Ja, svarar Maria Zamore:

´För med den nya kunskapen om barns utveckling blir ju vi föräldrar stärkta i vår upplevelse av hur viktiga barnets vardagliga, känslomässiga erfarenheter är – och då behöver vi inte bry oss om dem som eventuellt fortfarande påstår att små barn kan skämmas bort, eller som hävdar att små barn inte kan eller inte förstår. Vi vet ju att de har fel.´”

Malin Nordgren ger lästips på dn.se (Dagens Nyheters internetupplaga)

Texten publicerades 2010.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!