Hurra! Normal är det nya smal
Hurra! Normal är det nya smal

Hurra! Normal är det nya smal

Svältkost och size zero, bye-bye! Äntligen fattar modevärlden och Hollywood grejen – att det är finast med former. Vinnare: vi mammor!

”Man kan aldrig bli för smal eller för rik”, lär den mycket välbärgade och oerhört beniga sociala klättrerskan och prinsgemålen Wallis Simpson (1896–1986) ha sagt. Men den smalhetsdyrkan som accelererade på 90-talet – med ”heroin chic”, det ideal som lanserades av en ung Kate Moss och kom att sätta tonen i 15 år framåt – tycks äntligen ge vika för ett annat ideal, eller åtminstone ett parallellt.

Pojkhöfter och size zero, bye-bye! För även om modeller aldrig kommer att se ut som oss alldeles vanliga mammor, med lite häng här och lite fluff där, har vissa av dem börjat anta mer traditionellt kvinnliga former. 

Lara Stone är en holländsk, hett efterfrågad modell som trots att hon är långt ifrån mullig ändå representerar något nytt – hon väger betydligt mer än sina kollegor på catwalken och står stadigt på sina muskulösa ben. Att se henne är som att göra en tidsresa tillbaka till de första supermodellernas tid. 

Linda Evangelista, Cindy Crawford, Naomi Campbell och Emma Wiklund var (och är!) förvisso smala och ursnygga, men de såg aldrig utmärglade ut. Man fattade att de åt mat och antog att de hade kul och njöt av livet. En känsla deras magra och apatiskt stirrande efterföljare, som Moss och Jodie Kidd, inte ingav alls. 

Den nya tiden sveper in på flera fronter. Tidigt ute var brittiska tv-kocken och tvåbarnsmamman Nigella Lawson, som fick en nation av anti-gourmeter att flockas framför tv:n – inte för hennes kulinariska
finessers skull, utan för sättet på vilket hon slickade flottet av sina trinda fingrar med ett vällustigt ”aaah”. Här hemma har nyblivna mamman Leila Lindholm, 33, tagit mat-Sverige i besittning med sina smarriga recept och fabulösa kurvor.

Även sångerskor, som brittiska popsuccén Lily Allen och den briljanta Marit Bergman, inspirerar genom att se ut som de vill och klä sig som de behagar trots att de inte är trådsmala – något som varit en omöjlighet så länge att vi bara reagerar när någon bryter sig ur ramarna. Och det krävs inte mycket för att avfärdas som småplufsig i den stränga medievärlden. Urtjusiga skådisen och tvåbarnsmamman 

Kate Winslet, 33, har ständigt kritiserats för sin vikt i ett Hollywood fullständigt besatt av smalhet – tills alldeles nyligen, när Winslet plötsligt började beskrivas som ”superkvinnlig” och ”härligt kurvig”.
– Jag är stolt över att vara inofficiell taleskvinna för normalviktiga kvinnor världen över, säger Winslet, som surnade till ordentligt när magasinet GQ satte henne på omslaget för några år sedan med så långa, smala ben att hon inte kände igen sig själv.
– Det är viktigt att folk får veta att inte ens skådisar eller modeller ser ut som de gör på tidningsomslagen. Man blir alltid retuscherad. När jag såg mig själv i nakenscenerna i ”The reader” kunde jag inte tro att det var jag. Så där smal är jag inte i närheten av utan täckande kroppsmakeup och väldigt smart belysning...

Många fick sig en tankeställare häromåret när idealet ”size zero” – en svensk storlek 32
– togs upp till debatt. Att se svag och bräckligt neurotisk ut (tänk systrarna Olsen, de stackars magra rika tvillingarna Mary-Kate och Ashley) börjar helt enkelt kännas passé. In med nästa grej, någon! 

Beth Ditto, 28, sångerska i indiebandet The Gossip, blev hela modevärldens nya älskling när hon bredde ut sig – bokstavligen – över nya magasinet Loves första omslag. Tidningen sålde slut på nolltid och Ditto blev den mest omsusade kvinnan i musikbranschen våren 2009. Att frivilligt (ja, till och med stolt) visa upp sina valkar, mage och hängbröst är nämligen betydligt mer sällsynt än att faktiskt ha dem. Love-omslaget hamnade på nyhetssidorna världen över. Vilket förstås innebar god pr för Love, Ditto – och kroppsfett.

Mullighet är en sak, kurvighet en annan. Men ofta hör de ihop. Tv-serien ”Damernas detektivbyrå” handlar om deckaren Precious Ramotswe, spelad av den frodiga sångerskan Jill Scott, med larger-than-life-utstrålning och matchande kroppshydda med grandiosa kurvor. Även burlesque-drottningen 

Dita von Teese, 36, som förvisso har en getingmidja, framhäver sina former så till den milda grad att hon liknar ett vandrande timglas à la 60-talskvinnorna i tv-serien ”Mad men”. Samma avundsvärda kurvor har Salma Hayek, 42 (mamma till Valentina, 2), vars skötebarn, komediserien ”Ugly Betty” med

America Ferrera
, har fått publiken att granska sina egna fördomar kring utseende och vikt.
Och så har vi ju 00-talsbegreppet milf,  ”mother I’d like to fuck”. Att hylla mamman som kroppsideal istället för den overkligt kantiga 90-talsmodellen är att hylla en erfaren livsnjutare, snarare än en osäker ung kvinna som håller på att kollapsa av näringsbrist. Kalla det fördomsfullt, tyck att det är skitsnack – men fråga några män i din närhet vad de tycker om de tjejer som du önskar att du såg ut som, och de kommer att svara ”hon är alldeles för smal” i nio fall av tio. Mamma-looken är, med andra ord, hetare än någonsin. 

Betänk också att den notoriskt fåfänga tvillingmamman Jennifer Lopez, 40, har slutat banta, eftersom ”det kan vara väldigt missklädsamt efter en viss ålder”. Till och med den i dag 35-åriga mamma Moss har lagt på sig några kilon det senaste året.
– Jag är en vuxen kvinna nu, med en vuxen kvinnas kropp. Äntligen fyller jag ut en b-kupa, säger den ständiga trendsättaren stolt apropå sina nya former.

Grattis, Kate! Och grattis, alla vi andra! Vår bästa, vackraste, fylligaste tid är nu.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + Meraki body wash & lotion för 199 kr. Köp nu!