Vi vill vara hemma med barnen!

Hur länge ska vi vara hemma med barnen?

Möt trebarnsmamman Rebecca, 26, som varit hemma med barn i fyra år, till skillnad från Dominika Perzynski, som började jobba när hennes dotter var 2 veckor.

Att vara hemma med barnen var ett självklart val för Rebecca, 26, och hennes man Jakob när äldsta dottern Vera föddes för fyra år sedan. Sedan dess har ytterligare två barn fötts och Rebecca har varit hemma sedan dess.
– På samma sätt som det är naturligt för andra att deras barn går på dagis var det naturligt för oss att jag skulle vara hemma, säger Rebecca när vi ses på ett kafé i Nyköping.

Döttrarna Vera och Hedvig håller precis på att inskolas och ska gå 15 timmar i veckan, ett beslut som inte var enkelt.

Varken Rebecca eller Jakob gick på dagis när de var små, deras mammor var hemma och Rebecca tror att det haft stor betydelse för hennes beslut att i sin tur stanna hemma länge med sina barn. En viktig anledning är också att hon vill vara den som lägger grunden i barnens liv, det ska ingen förskola göra.
– Jag läste någonstans att uppemot 80 procent av en människas personlighet grundläggs innan man fyller tre år, det känns jätteviktigt för mig att barnen ska få sin grund hemma, tillsammans med mig.

Att det var Rebecca och inte Jakob som skulle vara hemma var också naturligt, mycket beroende på att Jakob har ett fritt jobb och kan vara hemma en del.
– Det är egentligen ingenting vi diskuterat, det var så självklart att det skulle vara jag som var hemma. Jag tycker ändå inte att det är någon stor skillnad på oss inför barnen, det är ju under amningen som de blir mer mammiga men inte sedan. Jag skulle säga att vi är väldigt jämställda, jämlikhet handlar ju inte om att båda ska göra exakt samma saker.

Rebecca menar att hon aldrig känt sig stressad på grund av att hon varit hemma och inte hunnit jobba mer än drygt ett år.
– Jag har ju faktiskt hunnit med mer än de flesta, säger hon. Jag har skaffat en utbildning, jobbat, fått tre barn och jag har inte ens fyllt 27 år än. Jag har alltid varit målinriktad och jag kommer att ha gott om tid för min karriär sen, livet tar ju inte slut bara för att man fyller fyrtio, som många tycks tro.

– Det är ingen uppoffring för mig att vara hemma, jag har stor glädje av att vara med barnen under de få år då de är små. Det finns ingenting jag skulle vilja göra hellre just nu.

Ekonomiskt tycker Rebecca att det till största delen är en prioriteringsfråga, att nästan alla kan välja att vara hemma länge om de verkligen vill.
– Visst, det är lätt för mig att säga eftersom vi har det relativt gott ställt, men vi har inte alltid haft det.
När Vera var liten hade vi inte mycket pengar att röra oss med men vi hade heller inte lika mycket utgifter som vi har nu. Det handlar ju om att prioritera, är man hemma länge kanske man får skära ner på rätt mycket annat.

Just nu tar Rebecca ut full föräldrapenning med Theodor för att sedan kunna utnyttja vårdnadsbidraget. Hon och Jakob spar pengar varje månad, som de kan fylla ut med sedan då Rebecca får vårdnadsbidrag.

 


– Jag vet inte nu hur länge jag kommer att vara hemma med Theodor, men det blir nog åtminstone två och ett halvt år, eventuellt längre, säger Rebecca med Theodor sovande i famnen.

Artikeln är publicerad i sin helhet i mama nr 3, 2010.

Dominika Perzynski: "Max sex månaders föräldraledighet sedan in med ungen på dagis."

Dominika Perzynski skriver i sin blogg att hon var hemma med med sin dotter Hannah, 9, i två veckor. Sedan var hon tvungen att gå tillbaka till jobbet för att inte dö av tristess.

Men det funkade ju alldeles utmärkt, skriver hon vidare, bebisar sover ändå mest hela tiden. När Hannah vaknade jobbade jag vidare med henne i babybjörnen på magen.

Dominika tycker att svenska föräldraledigheten är provocerande lång och ser det som ett stort resursslöseri. Hon uppmanar alla morsor att gå tillbaka till jobbet så fort som möjligt för att inte halka efter i karriär och lön, max sex månader och så in på dagis med ungen!

Dominikas blogg

Vilken inställning har du till föräldraledigheten? Lufta gärna dina åsikter i vårt kommentarsfält.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!