Höstens hetaste mama-snackisar (har du koll på uppkopplat sex?)

Nedkopplad fritid, uppkopplat sex och gps-span på kidsen. Plus full on fruktsallad på både namnfronten och Insta. Här är mammatrenderna att hålla koll på i höst.

Veggiegram

En ny grön kokbok? Nähe?! Självklart älskar vi den nya generationens gröna våg där veggie trendar både i bokhyllan och på tallriken – men även på Instagram. Att leka klippdocka med grönsaker och frukter som små klädesplagg är ett trendgrepp vi förmodligen bara sett början av. Har du inte hängt med? Scrolla igenom hela menyn av veggie-plagg hos @joannajohanssonx, @monica.nyhus, @seasunstefunny eller kreatören som skapar magi av varje bild @the_life_of_aivax.

Joanna Johansson stylar familjen med frukt och grönt.

Frukt även på namn-menyn

En trend som tog fäste i uppstarten av 2018 spås att bli större under hösten. Om 2017 var djurnamnens år, hämtar vi nu namnrecept direkt från menyn – eller köket! För vad sägs om Clementine, Honey, Brie, Cherry, Ginger, Olive, Plum, Coco, Peaches och Berry? Dock känns Ingefära, Körsbär och Plommon kanske mindre lockande…

You’ve got mail,  baby!

Trendtips till blivande och nyblivna föräldrar: Registrera en e-postadress till ditt barn så fort hen har ett namn, och skicka små meddelanden varje gång något spännande i bebisens liv har hänt. Tänk vilken present att få när hen blir vuxen!

Dags att mejla om senaste utvecklingssprånget! Foto: Michal Oska

Och apropå användarnamn...

Twitter-redo från dag 1

Att välja namn till ett barn kan vara krångligt nog som det är. Tänk då att de riktiga proffsen även testar namnen på Twitter och Instagram för att se om de kan generera ett bra alias. Start-up-entreprenören Sara Mauskopf, 32, berättade nyligen i New York Times om hur hon valde namn till sin dotter: ”Jag visste att hon skulle heta Bryn, men tvekade på mellannamnet. Jag ville ha något på A, och valde till slut Bryn Avery eftersom jag kunde registrera Twitter-namnet @BrynAvery”.

"Vill du tweeta något om lunchen?"

Nu kopplar vi ner – och av

Att begränsa skärmtiden för våra barn kommer väldigt naturligt, men hur är det med vår egen? Lite si och så va? Alla trender, inom allt från inredning till föräldraskap, pekar på en sak; vi vill koppla ner och njuta mer av nuet. Lätt att säga, svårare att uppnå – men vi jobbar på det! Bland annat med hjälp av appen Moment, som mäter din Iphone-användning – och du kan själv sätta en gräns där du tvingas koppla ned.

Pompom-mani!

Minns du garnbollarna från lekis? Nu trendar de på Pinterest! Under förra året ökade sökningarna på ”pompom” med 444 procent, och många av träffarna handlar om inredning för barnrummet. Garnbollarna kan pryda allt från korgar till bebismobiler, och de finaste gör du själv.

Foto: www.packshotfabrikken.dk

Speldosa från Liewood, ca 299 kr, Babyland. Läs mer och köp här. (Innehåller köplänk)

Murrigt mys

Maxat mys är det som gäller på inredningsfronten inför hösten. Sammeten vägrar släppa taget – och ju murrigare och mustigare, desto bättre. Tänk engelskt, tänk mattor, tänk tunga gardiner.

Sammetssoffa till barn, 1999 kr, Jotex.

Kids-koll med ny teknik

Att sätta på ditt barn en gps-sändare blir allt vanligare, och lösningarna kommer i alla färger och former; klockor, armband, clips att sätta på kläderna eller plupp att lägga i fickan. Extremvarianten för kids med egen telefon: amerikanska appen Reply ASAP fryser barnets telefon tills dess att hen har svarat på förälderns oroliga sms.

Moder jord sätter trenden

Vill du ligga steget före alla andra i höst – rent trendmässigt? Satsa på Mother Earth-konceptet och go back to extreme basic med en ny färgskala upppbyggd av flera nyanser av neutraler i naturnära material. Enkelt, simpelt, down to earth. En extremlång skjorta till must have-skorna babouche, det vill säga platta slip in-tofflor med nedvikt häl, är trenden framför andra.

Trend-mama!

Forskningen går framåt

Att forskningen laggar när det kommer till kvinnokroppen står helt klart, men det börjar faktiskt hända saker. Forskare på UCLA upptäckte nyligen två gener som tros orsaka tillståndet HG, hyperemesis gravidarum, alltså allvarligt graviditetsillamående. Och med den upptäckten kan forskningen gå vidare och förhoppningsvis resultera i bättre behandling för drabbade kvinnor.

Läs mer: "Jag fick läggas in med dropp för att jag kräktes hela tiden"

Push my button!

Svårt att hitta sexytime med din partner i småbarnsträsket? Ta en snabbis på bussen, under lunchen eller i farten på cykeln – på distans. Med teledildonics (även kallade cyberdildonics), tech-sexleksaker som fjärrstyrs med en app, kan du och din kärlek trycka på varandras knappar även om ni är på olika kontinenter (eller när en är i tvättstugan och den andra kokar välling).

Det går som på räls till förskolan! Foto: This content is subject to copyright.

Birthual Reality

Orolig inför förlossningen? Svårt att förbereda dig mentalt? Genrepa att ”föda” med Virtual Reality-teknik! Försäkringsbolaget Gjensidige har, på nära håll och på ett okonstlat sätt, filmat en förlossning i 360 grader. Filmen är den första i sitt slag i världen, och skaparna hoppas att den ska hjälpa blivande föräldrar att i lugn och ro preppa för att föda genom att ”vara med om” förlossning i lugn och trygg miljö. Du hittar filmen på gjensidige.se/birthualreality, där du också kan beställa ett VR-headset.

Föd i frihet!(?)

Att kalla det här för en trend är kanske att överdriva, men freebirthing – ett slags extreme home birthing – där man väljer att föda barn hemma i sin ensamhet, helt utan inblandning av sjukhuspersonal, blir lite vanligare för varje år. Förespråkarna menar att ”det här är något vi har gjort sedan urminnes tider!” medan skeptikerna pekar på farorna för både mamma och bebis.

"Välkommen ut i friheten, baby!" Foto: fotostorm

Bitbling

Om bebisen ändå ska gnaga på ditt halsband kan det lika gärna vara tillverkat för att tåla det. Australiska Bubba Chew gör halsband av BPA-fritt silikon som dessutom är bebissäkrade. Perfekt för kliande tandsprickningar – och för en matande mama att vifta med för att återfå bebisens uppmärksamhet under amningen eller flaskslurken.

Feministiskt föräldraskap

#metoo har gjort att företag över hela världen har tvingats se över sina styrelser och stadgar – och allt fler mammor och pappor gör samma sak med sitt föräldraskap. Vi vill ju varken att våra barn ska bli offer eller förövare när de är vuxna, och då gäller det att börja nu.

Läs mer om feministiskt föräldraskap: Så uppfostrar du dina barn jämställt (börja med dig själv)

Höstens heta babyordlista

Här är begreppen du behöver ha koll på om du nyss fött, eller ska få barn i höst och vinter.

1. Sip and see: Tycker du att det är jobbigt att få besök konstant under bebisens första veckor? Bjud in till en Sip and see, en tillställning där släkt och vänner får komma och sippa vin eller te, käka snittar (som de själva tar med såklart) och kolla in det nya undret.

2. Baby sprinkle: Pallar du inte med en stor baby shower-baluns? Önska dig en baby sprinkle i stället! En lite mer ned-tonad version, utan allt för mycket pompa och ståt. Vanlig för andra- och tredjegångsmammor som kanske fick en stor shower inför första barnet.

3. Baby trackers: Om 2017 var året då Sverige omfamnade BuJo-trenden (från Bullet Journal, en planeringsdagbok) är 2018 året då alla nyblivna föräldrar kommer att kludda dagboken full med info om bebisens minsta rörelse. Nu trackar vi allt: antalet kiss- och bajsblöjor per dygn, antalet matningar, vilket bröst som ammades senast och så vidare…

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + Meraki body wash & lotion för 199 kr. Köp nu!