Foto: Leonardo Patrizi

Hjältemamman Linda: "Jag möter dagligen barn som behöver akut hjälp"

Hur vi än skyddar våra barn så råkar de ibland illa ut. mama träffar – och hyllar –  en hjältemamma som viger sina arbetsdagar åt att vårda det dyrbaraste vi har: våra älskade barn.

Efter gymnasiet kände Linda Särdqvist, 32, mamma till Smilla, 4, sig vilsen inför valet av sysselsättning och när pojkvännen flyttade till Umeå för att studera följde hon med för att plugga pedagogik.

– Men det var inte min grej, så jag flyttade till Västerås, där jag kom in på sjuksköterskeutbildningen, säger Linda som blev färdig intensivvårdssjuksköterska 2011.

På sikt ville hon bli ambulanssjuksköterska, men någon brådska kände hon inte.

– Men så träffade jag en tjej på”ambulansen” som lyckades övertala

mig till att ge det ett försök, och jag klarade det!

Linda Särdqvist med dottern Smilla. Foto: Lina Eidenberg Adamo Foto: Lina Eidenberg Adamo

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att få hjälpa människor. I vissa fall vårdar vi, som vi brukar säga, med gasfoten. Då är det fort in till sjukhuset som gäller. Men ofta kan vi behandla på plats. Det som är så fantastiskt med ambulanssjukvården är att vi under väldigt korta möten får göra så stor skillnad. Att vår hjälp ger monumental effekt.

Hur är det att vårda barn?

– Det handlar om att ha ett lättsamt sätt. Jag har till exempel alltid som målsättning att de inte ska börja gråta av att jag närmar mig. Jag försöker lugna barnet och skapa tillit innan jag gör det som behöver göras, och när det väl är dags så försöker jag att ha glimten i ögat. Det härliga med barn är också att de så snabbt kan börja må bättre, bli glada och leksugna.

Något speciellt möte som har påverkat dig extra mycket?

– Misär fastnar på ett särskilt sätt. När barn inte har fungerande familjer och vi åker därifrån och känner att vi inte räcker till, då gör vi en orosanmälan som följs upp av socialtjänsten. Jag ringer alltid ­personligen in anmälan för att veta att anmälan ­verkligen når fram.

Har ditt yrke gjort dig oroligare som mamma?

– På ett sätt, eftersom jag ofta ser det värsta scenariot framför mig. Jag är livrädd att Smilla ska springa ut i vägen, eftersom jag med egna ögon har sett att det kan räcka att misslyckas en enda gång, säger Linda.

– Men i övrigt är jag nog ganska cool och har inställningen att Smilla måste få lära sig livet själv. Fast det finns en risk att jag kommer att vara lite överbeskyddande i hennes tonår.

Hur påverkas du i ditt yrke av att vara mamma?

– Till det bättre. Jag vet mer om hur barn fungerar än vad jag gjorde innan, och har lättare att läsa av barnens ­tillstånd.

– Jag har också lärt mig att lämna jobbet på jobbet, helt enkelt ­eftersom jag vill vara hundra procent ­närvarande med Smilla.

Nu kan du nominera en hjältemamma

Den 21 november är det dags för Årets mama 2016, då vi hyllar alla fantastiska mammor som gör skillnad – i stort som smått! Kategorin Årets hjältemama är till för alla vardagshjältar – de mammor som varje dag, helt osjälviskt, utför hjältedåd i det tysta.

Nominera en hjältemamma du känner (och tävla om en lyxig spaweekend) här.

Nu finns mama i nytt appformat! Missa ingenting från din favorittidning. Ladda ner mama nu!

Fotnot: Den här artikeln publicerades ursprungligen i mama nummer 7.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!