Vad gör man när barnet bits i förskolan?

"Hjälp - mitt barn bits i förskolan!"

I nästan alla förskolegrupper finns barn som bits. Men hur kan man göra som förälder när ens barn biter - eller blir bitet av - andra?

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

– Hos ett litet barn kan man på ett handfast och bestämt sätt hindra eller säga ifrån när det biter andra. Det är bra att visa i handling och med kroppsspråk snarare än att försöka ”tala tillrätta” eller förklara. Men i takt med att barnet får ett språk och kan förstå alltmer är det bra att i större utsträckning förklara, säger Jenny Klefbom, barnpsykolog.Vilken är den vanligaste orsaken till att barn bits?

– Fram till 2–3 års ålder får man betrakta bitande som ett relativt normalt beteende, även om det inte är alla barn som gör det. Orsaken är oftast att man i den åldern helt enkelt inte har hittat mer utvecklade sätt att uttrycka sina känslor. De olika känslorna kan också vara sammanblandade, i kombination med att man inte har så utvecklad empati i den åldern. För en 4-åring som bits regelbundet, och där ingenting har hjälpt, skulle jag däremot söka professionell hjälp för att se vad det handlar om.Hur kan man samarbeta med förskolan för att lösa problemet?

– Det är förstås alltid bra om man har samma förhållningssätt. Sådana här barn kan också behöva vara under lite extra uppsikt i förskolan under en period.

Vad ska man göra om ens barn blir bitet på förskolan?

– Det är förstås inte roligt, men att gå igång och anklaga eller försöka hitta en syndabock leder inte till något gott. Det här är ju i grunden någonting normalt och ens eget barn gör säkert andra dumheter, som andra har överseende med. Visa dig vuxen, och lägg inte in dina egna känslor, säger Jenny Klefbom.Artikeln publicerades i april 2011.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!