Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Stefan Anderson

Hemma hos Livly-grundaren Lisa Carrol: ”Jag har skapat min egen drömvärld”

Lisa Carrols, 33, barnmodemärke Livly syns på både Hollywoodbarn, prinsessor (ja, äkta) och på kidsen i parken. För mama berättar hon om framgångsrecept, spännande nyheter – och att föda barn i Ryssland(!).

mamaredaktionen

"Njet epidural, push!" Uppmaningen kommer från en rysk barnmorska när Lisa Carrol, 33, grundare av det svenska barnklädesmärket Livly, ensam tvingats åka in akut för att föda sitt och makens, den före detta NHL-spelaren Darius Kasparaitis, 44, tredje barn i Ryssland.

Frågan Lisa bedjande ställt är om hon kan få epidural. Men det är för sent, hon är öppen tio centimeter och enda utvägen nu är att krysta. Ensam, utan att förstå språket. Förlossningen har satt igång tio dagar för tidigt, och hennes man är på roadtrip.

För de flesta hade det här varit rena mardrömmen. Lisa, fembarnsmamma, före detta basketproffs och utbildad vid anrika Fordham University i New York, bara körde.

– Det var ju sjukt jobbigt så klart, men det fanns inget annat val än att lösa det. Andas rätt, gå in i mig själv och tänka ”I morgon vid exakt samma tidpunkt ligger min bebis i mina armar och allt detta är över”, säger hon.

Lisa Carrol framför sitt hus i Miami med femte barnet Parker i magen. Foto: Stefan Anderson

– Jag har verkligen fött på helt olika sätt. Tvillingarna, Liv och Lily, 8, är födda i Sverige, Marley, 6, i Ryssland, och Miles, 2, och nu också Parker, i USA. I Sverige vill man att allt ska vara så naturligt som möjligt, men i USA får du en planerad tid för att bli igångsatt. Så från att ha känt allt vid min första förlossning fick jag epidural innan de ens satte igång mig i USA. En topp off vid sju centimeter, och jag kände ingenting när läkaren sa att det var dags att pusha.

Hon fortsätter:

– Sverige är mer äkta. Min svenska barnmorska var också en gammal idrottare, hon hade en prilla inne och sa: ”Ska vi föda barn i dag, då är det bara att pusha”. Och det blev helt perfekt för mig. I USA blev jag mer snuvad på alla känslor som kommer med att föda, men det var fantastiskt att inte behöva gå igenom all smärta.

Livly startar ny webbsatsning

När mama träffar Lisa är hon höggravid med femte barnet – lilla Parker, som hunnit bli 2 månader när du läser detta.  Hon jobbar för fullt med kampanjplåtningarna för Livlys nya webbsatsning, dessutom ska hennes märke öppna ännu en shop in shop, den här gången på NK i Göteborg. Hon borde vara stressad, men framstår ändå som lugnet själv där hon sitter, klappande på den putande magen.

[adSpace placement="manual"]

Sedan några år bor familjen i Miami, i en villa vid vattnet, men Lisa är ofta i Sverige där huvudkontoret för Livly ligger. Med en ny design- och livsstilsportal vill de möta den stenhårda konkurrensen online.

I den där sängen drömmer nog Lisa Carrol ljuva drömmar! Foto: Stefan Anderson

– Hade jag startat för femton år sedan hade det inte funkat. Den moderna mamman av idag har tillgång till allt. Det finns så många duktiga aktörer. I dag påverkas man på ett helt annat sätt av bloggare, influencers och tidningar – och det har vi fått så mycket hjälp av.

Prinsessorna bär Livly

Den typen av publicitet märket får när brudnäbbarna under prinsessan Madeleines och Chris O'Neills bröllop bar klänningar från Livly är så klart ovärderlig. Liksom när Sarah Jessica Parkers tvillingar, Loretta och Tabitha, 7, Orlando Blooms son Flynn och Jessica Albas döttrar Honor och Haven burit märket gång efter gång. Och så klart prinsessorna Estelle och Leonore. Sådant påverkar.

– Jag var 23 när jag fick idén till Livly, hade precis fått tvillingar och ville bara ha gulliga klänningar och söta små koftor. Men jag insåg ganska snart att dessa små liv inte gör mycket annat än att kissa, bajsa, och kräkas, så även om jag älskade tygerna i märkeskläderna jag köpte från början kändes det inte okej att spendera sådana summor på bebisar. Då insåg jag att det fanns en marknad för kvalitetsplagg med lägre prislapp.

Lisa och hennes familj kommer att stanna i USA, men Sverige är alltid hemma. Foto: Stefan Anderson

Det, i kombination med att de prematura tvillingflickorna var så känsliga i huden och allergiska mot i stort sett allt, förde Lisa till Peru och upptäckten av den fina pimabomullen, som är snäll mot känslig hud – och numera märkets signum.

Inspirerades av teatern

Livly är lite som en uppmålad drömmig värld, hur kommer det sig?

– Hela den världen älskar jag. När jag var liten fick jag följa med min moster till Dramaten, där hon jobbade med att bygga kostymer, hattar, vingar och änglar. Om du väldigt tidigt ser att någonting är möjligt, så följer det med dig. Det var där jag fick med mig det drömmiga – hela teatervärlden. Och det är den drömvärlden jag hoppas att jag skapat med Livly, och att det är det andra människor uppskattar.

En drömvärld där du är prinsessan?

– Nej, där är jag nog en tomboy som älskar att spela basket, svettas och springa – i high heels. Jag är ganska okomplicerad och gillar att ta i, och är nog inte så mycket av en princess. Även mina tvillingar är extremt olika, ska de klä ut sig i skolan kan du vara säker på att en är Batman och den andra prinsessa.

Vackra ting i det vackra huset. Foto: Stefan Anderson

Hur hittar ni balansen mellan jobb och barn?

– Där tror jag att jag har fått med mig väldigt mycket från sporten, när du spelar på hög nivå måste du ha allt planerat och schemalagt: När du ska äta, när du ska sova, när du ska kissa. Alltså allt! Det är så du blir successful. När det gällde tvillingarna var allt väldigt kaotiskt i början, det var svårt att gå från ett schemalagt liv till att bli ansvarig för dessa två små mirakel. Jag var plötsligt rookie i mitt eget liv. Men så fort jag hittade tillbaka till den där strukturen gick det att få ihop allt.

[adSpace placement="auto"]

– Utan listor skulle det aldrig gå. Först gör vi upp dem månadsvis tillsammans, jag och min man, sedan veckovis. Både jag och min man reser mycket, och för mig är det så viktigt att få till kvalitetstid med mina barn – att läsa läxor med dem, att spela basket, vara närvarande. Både jag och de behöver det.

"Att vara mamma är både fantastiskt och jobbigt"

Hur är du som mamma?

– Jag vill någonstans vara deras kompis, men jag vill alltid att de ska respektera mig som mamma. Vara det bästa av två världar, och alltid vara närvarande. Jag kör ganska mycket med raka rör, regler är satta, det finns inga gråzoner. Man vet när man får leka, när det är dags för läxor eller när Ipaden kan ryka.

– Men jag kommer aldrig att bli besviken om du har gjort ditt bästa, det försöker jag förmedla till barnen. Jag tror på att om du gjort ditt bästa kommer det att bli fireworks!

Lisa Carrol hänger gärna vid poolen med barnen Marley, Liv, Lily och Miles. På bilden låg Parker i magen. Foto: Stefan Anderson

Vilken är den tuffaste utmaningen med att vara mamma?

– Att räcka till, att finnas där ännu mer. Att man har ett ansvar att inte ”loose it”. Det bästa tipset jag någonsin har fått är: ”Pain is temporary”. Det absolut bästa och mest fantastiska i världen är att vara mamma, men också det jobbigaste.

Fick ett sent missfall

Hur känns den här graviditeten i jämförelse med dina andra?

– Det är väldigt sentimentalt med den här graviditeten och det har kanske att göra med åldern. Efter Miles fick jag ett missfall ganska sent i graviditeten, jag hade gått halvvägs och tror att det beror mycket på det. Att gå från att tro att man är superwoman till att det inte alltid blir så, det gör nog att jag blivit mer sentimental och känslig.

Hur är livet i USA jämfört med Sverige?

– Jag älskar att få bo i USA, men allt det där med att du ska trigga barnen, alla läxor – allt är för tidigt. Jag fick mitt första betyg i åttan, nu får mina barn betyg i kindergarten.

Miles med lillebror Parker. Foto: Privat Foto: Privat

När är ni som lyckligast?

– Hemma, med öppna dörrar, basketplanen utanför, poolen, barbeque på kvällen – bara mys. Helst är mina syrror där och hälsar på med barnen. Då är det som bäst. Vi är hemmakatter – vi älskar att vara hemma.

Livly finns på Manhattan

En framtidsdröm för Lisa är att med sin egen framgång, och A Livly World Foundation, kunna hjälpa till att öppna en skola i Afrika. Att hjälpa på rätt sätt. Och fortsätta stötta utsatta barnhem i Lima, framför allt barnhem där barn med funktionsvariationer lämnats åt sitt öde.

När hela familjen spelar basket ihop mår Lisa som bäst. Foto: Stefan Anderson

Till S/S-18-kollektionen lanseras en helt ny pojksatsning, vilket har varit väldigt efterfrågat, men som tagit tid att utveckla. Fler butiker är i pipen och trots att fysisk retail är på väg ner menar Lisa Carrol att man som nybliven mamma verkligen har ett behov av att fingra på de där små bebisplaggen i butik. En rad butiker väntar därför på att få sina portar öppnade – och stor expansion är på gång i Norge. Jätten är såklart USA.

– Vi kommer absolut bo kvar i Miami, nu när barnen har börjat skolan, även om min man älskar Sverige – på somrarna. Jag är så glad över att vi fick starten i Sverige, för det här är hemma. Men om man lyckas i USA, som är en så stor marknad, så har man absolut gjort något rätt. Vi har vårt flagship i Tribeca, New York, och nu öppnar vi på Upper East side.

Av: Malin Lundberg Aguilera

Foto: Stefan Anderson 

Styling: Angelina Jolin

Artikeln är tidigare publicerad i mama nr 7 2017, som går att läsa i sin helhet i appen mama PLUS.